Tijd van verwerking, zware astma

De tijd verstrijkt en inmiddels zijn wij samen al bij de huisarts geweest. Afgelopen maandag omdat ik vooral begon te hyperventileren zo nu en dan. Na alles wat er gebeurd is, heb ook ik tijd nodig om alles te verwerken, en die kans krijg ik minimaal omdat ik diegene ben die nu het geheugen is van Liefste. Liefste kampt nog wat heel normaal is, met emotionele buien, woedeaanvallen, maar ook vergeetachtigheid. Het is daarom dat men graag heeft dat er iemand nog dagelijks om hem heen is. Automatisch, ook al wonen we niet echt samen, ben ik hier per ongeluk dankzij de corona tijd. Sterker nog, de week na het gebeuren zou ik zelfs naar huis gaan stond in de planning, om gewoon weer even thuis te zijn en bij mijn dochter die nog altijd zwanger is enzovoorts.

Maar ja, het is nu eenmaal zo, dat je blijft om hem te helpen, alleen kreeg ik dus zware buien van ademhalingsproblemen, zijn frustraties maakten het erger, vond het niet fijn mij zo te zien, lekker stel zijn we zo! Ik kon bijna niets meer, zelfs even het aanrecht opruimen was al een reden om amper asem te krijgen. Laat staan de was doen of de boodschappen. Dus vroeg ik, bel jouw huisarts, dit kan zo niet langer! We gingen samen, meteen even zijn medicatie doornemen waar ook wat mis ging met 1 van de tabletten, veel pijn, in de botten, niet kunnen slapen ineens, en die moest voor de nacht ingenomen worden. Ja, lekker dan, moet je slapen, krijg je iets waar je heel veel pijn van krijgt, stijve vingers en botten en je slaapt niet?

Liefste mocht die pil schrappen, en inmiddels slaapt hij weer goed, lekker zelfs. Is nog altijd suf natuurlijk, de ene dag gaat beter dan de andere, logisch. En toen kwam ik aan de beurt. Ze luisterde naar ons verhaal, en wat blijkt, de weerslag van verwerking is op mijn longen geslagen. Toen ik 14 a 15 jaar oud was kreeg ik ooit de diagnose astmatische bronchitis. En dat is nooit veranderd, af en aan had ik weleens last, jaren last gehad, maar de ventolin en floxotide werkten vaak wel. En al jaren was ik ervan af zelfs, heel af en toe speelde het nog weleens op, meestal in de hooikoorts tijd, maar verder? Niet.

Nu, vroeg zij aan mij, of ik ooit weleens een groot onderzoek bij een longspecialist heb gehad, nee nooit, echt nog nooit. En zij vindt dat ik dat nu moet laten doen, maar ja, dat moet wel via mijn eigen huisarts straks. Ze heeft het nu aangeraden vooral te laten doen. Want de bronchitis is in haar oren nu een zware astma geworden. Het kan heel goed, dat dit puur de verwerking is, omdat ik amper de tijd krijg om rust te nemen zelf. Ook al komt er amper visite meer, Liefste zag nu toch ook wel dat dit het niet ging worden. Een vriendin had mij ook al even weg gehaald vorige week, even een wandeling maken, maar dat hielp ook niet voor lang, hoe fijn het ook was. Kortom, ik zit nu aan een kuurtje van antibiotica met voor het eerst in mijn leven wat prednison. Helpt het? Ja en nee, het hielp direct eigenlijk al, de eerste keer 2 tabletten, om daarna op 1 te zitten per dag, maar dan haal ik een halve dag. Daarna start het eventueel weer. Vooral in de avond voor het slapen gaan. Ik heb nu pas, afgelopen nacht, voor het eerst goed geslapen en wat langer dan 5 uur.

Daarnaast, hebben we ook al mooie momenten samen mee gemaakt, zoals lekker voorzichtig knuffelen, zijn wond geneest mooi, heel mooi zei de huisarts, en straks ga ik voor het weekend weer even bellen, gezien mijn kuur al bijna op is, en ik wil zekerheid voor het weekend dat het goed blijft gaan, dat zei ze ook. We komen er wel, al gaat het heel langzaam.

De bloemen en kaarten blijven binnen stromen in elk geval, de vazen voor de bloemen zijn inmiddels zo goed als op. 😉

Hoe gaat het met jullie?

36 thoughts on “Tijd van verwerking, zware astma

 1. Dit is wat ik bedoelde toen ik je veel sterkte wenste de aankomende tijd 😉
  Er is nogal wat gebeurd en dat moet verwerkt worden ..
  Samen spelen is samen delen ….
  Sterkte Suus en Liefste van Suus

  Geliked door 1 persoon

  • Nou, Liefste vind het zo erg om mij te zien, dat het zijn genezingsproces ook niet helpt zo, dus hij is diegene die al tig heeft gezegd, moet ik zorgen dat je thuis komt. Tot nu toe zeg ik nee, maar als dit niet anders kan? Dan is het niet anders. Hij heeft er weinig aan als ik niets kan en niets lukt in huis.

   Like

   • Vraag jezelf echt af of je thuis die rust wel zou kunnen vinden …. of dat je je steeds afvraagt hoe het is met hem … of hij het red of of of of …

    Geliked door 1 persoon

    • Als ik al naar Almere zou gaan nu, dan gaat hij mee! Dat heb ik meteen al gezegd, je denkt toch niet dat ik jou alleen ga laten zitten nu? Dan ga je mee, laat jij even alles achter je… en doen we het in Almere, zelfs de huisarts heeft al gezegd dat dit zou kunnen qua hartrevalidatie. We kijken het nog even aan, want zijn eigen bed ligt het fijnste natuurlijk. Hem alleen laten is nooit sprake van geweest nu, echt niet!

     Geliked door 1 persoon

 2. Pfff heftig allemaal en tegelijkertijd zo herkenbaar. Na 4 weken ging bij mij ook de stekker eruit. Bij mij uit het zich in clusterhoofdpijn 😢 ik neem nu om de 14 dagen reiki. Helpt mij om mijn energie op te krikken en tegelijkertijd beter met die energie om te gaan. Fijn dat de huisarts jouw longklachten serieus neemt. Wees er voorzichtig mee. Gun jezelf rust. Bij mij werkt een kleurboek. Gewoon gedachten op nul. In gedachten geef ik je een dikke knuffel! Fijn dat het met lief beetje bij beetje beter gaat. Geef het aan als je even niet meer kunt. Dat mag hoor!

  Geliked door 1 persoon

  • Och lieverd… pfffffffff dat is in mijn ogen nog erger, die clusters… Vind ik persoonlijk dan. Ook jij heel veel sterkte, en geloof mij, als het even niet meer gaat, dan ziet hij dat dus vanzelf al. Het is soms even hard en tegen hard zelfs, met daarna toch alweer voorzichtig die dikke knuffel. Wat betreft wat voor mijzelf doen, daar krijg ik amper de tijd voor, dat zal ik later nog vertellen in een ander blog, anders wordt het zo lang 😉 Tot nu toe, lukt het mij om een paar uur even alleen beneden te zijn en domweg wat tv kijken. of wat te lezen. Ook voor jou een dikke knuffel virtueel van uit mijn hart voor jou. ❤

   Like

 3. Je kan nog zoveel willen, als je lichaam zegt dat het genoeg is dan is dat zo.
  Luister nu maar naar die arts en ga zo snel mogelijk naar een longspecialist.
  Sterkte voor allebei.

  Geliked door 1 persoon

  • De longspecialist zal ik bij mijn eigen huisarts moeten doen, dan is heel veel km’s verderop en ik kan niet weg nu. Dus dat komt zodra ik weer naar huis kan, zal eerst naar eigen huisarts toe moeten gaan.

   Like

 4. Het is niet niks wat jullie hebben meegemaakt. Dat er flinke naweeën zijn, lijkt me niet meer dan normaal. Hou jullie goed samen. Het gaat de goede kant uit. Hou de moed erin!

  Geliked door 1 persoon

  • We houden de moed erin! Stapje voor stapje vooruit. Nu mijn longen beter gaan, voelt hij zich ook minder bezwaard, want dat is niet leuk natuurlijk om te zien wat hij kwijt is, dat ik dan onderuit ga van wat ik wel heb gezien en mee gemaakt.

   Geliked door 1 persoon

  • Dank je wel, en dat is zeker weten wat ik probeer, maar soms lastig als je alleen alles moet draaien incluis tijden bij houden voor de medicatie. 😉 Gelukkig is er in de middag zeker dat rust momentje voor ons beiden.

   Like

  • 17 dagen in survival stand geweest toen hij in het ziekenhuis lag, amper de tijd omdat je iedereen op de hoogte houdt elke dag, kinderen, familie en beste vrienden en dan nog mijn eigen familie en vrienden… en dan is ie thuis, denk je rust, maar dat blijkt anders. voor mij nu even. Logisch, het komt goed!

   Geliked door 1 persoon

 5. Lief en leed met elkaar delen zeggen ze dan. Zieken zijn vaak zichzelf niet en willen ook hun eigen rust hebben, worden dan ongedurig en ga zo maar door… Hier gaat het verder goed, behalve dan dat Jeslynn hele dagen hier is omdat ze haar sleutelbeen gebroken heeft in het weekend. Die is gelukkig ook aan de beterende hand en gaat maandag weer naar school.

  Geliked door 1 persoon

  • In voor en tegenspoed! Precies! En dat zegt hij ook, dat is het enige wat ik hem vraag, praat met mij, zeg het mij wat je wilt, dat ik geen gedachten kan lezen, niet altijd 😉 Het gaat hem nu niet snel genoeg het herstel, hahaha Ik snap hem wel, hij voelt zich erg afhankelijk nu hij even geen auto mag rijden bijv. of buiten fietsen.

   Fijn van Jeslynn dat het ook een stuk beter gaat nu, en dat ze maandag weer naar school mag! Het was al een raar jaar, kortom… beterschap voor haar ook nog!

   Like

 6. Jullie hebben echt zware tijden. Het zit niet echt mee. Maar gelukkig kwam bij jou vriend achter niet goed ging met medicijnen. Nu kan hij beter gaan slapen. Jij ook. Logen kan je beter foto’s maken. Het is bij jou nooit gebeurd.Wel doen. Longen is zo belangrijk! Ik kom jullie beide heel veel sterkte wensen voor komende tijd.

  Geliked door 1 persoon

  • Dank je wel! Ik weet dat de longen heel belangrijk zijn, gek genoeg nooit verder gechecked terwijl ik er al zo jong mee te maken kreeg, is ook een genen iets, mijn biologische vader had het, en dan knikken ze en zeggen oh ja… mijn dochter ook, nu overheen, maar mijn kleinzoon heeft er ook al last van gehad.

   Like

 7. Valt niet mee allemaal, ik snap dat je er moeite mee hebt en het daardoor voor beiden moeilijk valt te verwerken. Hopelijk is het een tijdelijke reactie, zo gauw als het kan naar de longarts!
  Beterschap voor jullie alletwee!

  Geliked door 1 persoon

 8. Persoonlijk denk ik dat het voor een groot gedeelte door de stress komt. Natuurlijk heb jij last van je bronchitis, maar dat wordt erger door stressfactoren. Die heb je genoeg gehad de laatste tijd. Dan kun je nu nog stress hebben omdat je zelf lichamelijk niet lekker zit, Probeer echt te ontspannen. Lichamelijk en geestelijk.

  Love As Always
  Dimario

  Geliked door 1 persoon

  • Ik weet wel zeker dat het de stress is en dat ontspannen doe ik zeer zeker proberen, lukt niet elke dag, veel te doen, gelukkig mag ook ik bij zijn huisarts terecht wat er ook is nu! Ze zijn hier echt van hoe is het nu met haar, wil ze praten of iets… erg lief! Dat brengt al rust ook. Heel anders dan ‘thuis’ mijn thuis

   Like

 9. Het is allemaal anders verlopen dan jullie hadden verwacht.
  Nu komt er inderdaad heel veel op jou schouders en dat is voor lief wel fijn om iemand bij hem te hebben, maar voor jou niet altijd even makkelijk.
  Spanningen en drukte kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken, bij mij ook.
  Medicijnen soms is het zo’n gepuzzel, net als met je astmatische bronchitis als je bij de dokter komt heb je er net geen last van.
  hoop voor beide een goed herstel, maar dat heeft tijd nodig. Hans

  Geliked door 1 persoon

  • Op dit moment is het overduidelijk dat ik er last van heb, laat ik wensen dat het de zware stress is, en het straks weer gewoon weg is. Wel misschien net wat zwaardere ventolin of iets, geen idee, maar dat is voor later, het kuurtje werkt, ik denk alleen dat ik nog wat langer nodig heb, heb nog voor vandaag en dan is het klaar, ik ga het meemaken maandag hoe het dan gaat.

   Like

 10. Oei dat is moeilijk. Stress zet zich vaak op de zwakkere organen.
  Heel mooi dat jij zo goed voor hem zorgt, maar nu moet je ook op jezelf letten.
  Kunnen het de pollen zijn? Ik hoorde hier gisteren op het journaal dat er extra veel zijn dit jaar en dat veel mensen extra problemen hebben.
  Ik hoop dat jullie er samen gezond uit komen!

  Like

 11. Dit bedoelde ik … nu komt het pas echt binnen. Voor jullie beiden. Je hele leven staat op de kop. Patronen worden doorbroken. Het gevoel hebben dat je niet meer de dingen kunt doen zoals je ze eerst deed. Ik weet nog of je zit te wachten op goedbedoelde adviezen maar ik zou professionele hulp nemen. Een professional waar je tegenaan kunt praten. Sterkte meisje, voor jou en voor je partner.

  Geliked door 1 persoon

  • De hart revalidatie komt eraan, vrijdag eerste keer naar Nij Smellinghe, ook voor mij, daar zitten de pro’s, op allerlei gebieden. Ik wacht dit even af om te zien of het voor mij ook afdoende is als partner, ze zeggen dat ook ik dan onder handen wordt genomen op dit vlak. Is het niet zo, dan kan ik daarna verder kijken, intussen kan ik gelukkig open en eerlijk zijn naar 1 van onze beste vriendinnen. Het ergste is misschien wel, dat liefste zijn humor compleet weg is ook…

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.