Ijlst/Drylts: De molen

Kijk nou mensen, de molen van IJlst. In het vorige blog ~klik hier~ vinden jullie de fontein van IJlst. Maar ja, hier heb ik eigenlijk meer mee, gezien ik deze fontein nou niet zo denderend vind. Dat is een persoonlijke smaak natuurlijk. Dus, op naar de molen, en lekker met de camera spelen.

Perspectieven te over, en genoeg, met riet, zoals de eerste foto op de voorgrond, of zo. Ook dit is een persoonlijke smaak, ik kon niet kiezen, net zoals bij de volgende twee. iets naar links, of iets naar rechts waar de auto dan weer in beeld is, wat ik liever niet heb. Te modern voor dit plaatje. Eigenlijk.

Jullie mogen het zeggen, welke van de twee, het mooiste uit komt. 😉 Ik zeg de bovenste in dit geval, die auto, ik kan het eraf snijden natuurlijk, maar dat doe ik dus zelden, echter in dit geval? Jullie mogen het zeggen.

De Rat is een achtkante stellingmolen in IJlst en werd gebouwd in 1828. Naast de windmolen staat de molenaarswoning.

De Rat is een van de drie houtzaagmolens in Friesland. De anderen zijn de De Jager in Woudsend en De Zwaluw in Birdaard.

De molen is afkomstig uit de Zaanstreek en was in 1683 gebouwd als balkenzager. Hij heette toentertijd “De Walrot”, wat “waterrat” betekende. Vanaf 1918 werd in de molen elektrisch gezaagd en de molen werd ontdaan van zijn kap. Tot 1950 werd er bedrijfsmatig gezaagd. De gemeente heeft de molen voor sloop behoed en in 1968/1967 uitwendig gerestaureerd, gebruik makend van onderdelen van andere molens.

Meer lezen over de Rat? ~klik hier~

Hierna zag ik dat ik nog verder door kon lopen en het grote water, ook daar lag al ijs op, een dun laagje, maar ik zag de meeuwen zitten, dus ja, ik moest even verder kijken wat er achter de molen te zien zou zijn. Nou, adembenemend mooi. Waar ik genoot van het uitzicht, ook zonder camera.

~later meer

16 thoughts on “Ijlst/Drylts: De molen

 1. Ik vind zonder auto mooier op de foto. Maar eigenlijk hoort erbij. Ik vind ze allemaal mooie foto’s geworden. Mooie plekje om te kijken.Deze molen ziet goed uit. Hoe gaat met je manlief? Sterkte!!!! XX

  Geliked door 1 persoon

 2. t i s de kunst om sommige dingen niet op de foto te zetten….
  zoals dat kleine blauwe propje, of die auto idd,
  maar hey,
  elk mens doet het op zijn eigen manier daarom bloggen we ook he 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, met dat propje heb ik dus gespeeld, maar voor het totale beeld wat ik wilde, het is een boei namelijk die daar dreef… heb ik hem er wel op laten staan.

   X

   Like

Reacties zijn gesloten.