De fontein van Fortuna te Sneek

Let op: vanaf 1 november zijn de 11fountains in winterslaap. 22 maart ontwaken ze weer en kun je ze in volle glorie bewonderen!

Tsjah, Bertie van Bertjens.com zei al, ik zou deze fontein graag in actie zien! Heel eerlijk? als ik het zo lees hoe deze zou werken, IK OOK! ๐Ÿ˜€

Vandaar dat ik even mee geef, dat het duidelijk op de site van 11Fountains staat aangegeven dat ze in winterslaap zijn. Jammer, helaas, maar tegelijk, lekker rustig ๐Ÿ˜‰

Deze roadtrip gemaakt op 31 jan. 2021 is natuurlijk prachtig geweest, dankzij de zon en alles. En liefste heeft mij echt verrast door Sneek en IJlst mee te nemen op deze trip omdat mijn vraag was om via Workum te gaan, en als we daar dan toch zijn, dat Hindeloopen in de buurt ligt? “Dan mis ik er nog 2, zei ik…” Natuurlijk vroeg hij welke dan? “Sneek en IJlst.” Hmmmm ging het, “dat is een route die we bijna niet rijden, dat klopt.” En ik gaf aan, dat dit dan wel een keertje zou komen weer van het voorjaar, of als hij naar zijn oudste en beste vriendin toe gaat die ik nog niet heb ontmoet, maar die woont in Sneek, dus Sneek is niet een plek waar ik nu voor het eerst kwam, zeker niet! maar wel voor het eerst in de buurt van deze fontein en daarmee eindelijk! De waterpoort.

Deze fontein, als het loopt en werkt, dan draait de man rond. En komt er water uit de hoorn des overvloeds die hij draagt. (Round, round, like a record baby… you spin me <—klik)

Goed, de fontein, draait dus rond als deze werkt en ja dat is nu dus niet, dus liep ik zelf een rondje. Waarmee ik direct ook dichter bij de waterpoort kwam en deze op de foto zette. Alleen de zon, zoals meestal als ik ergens ben trouwens. Stond dus verkeerd, maar goed, soms zit het mee, soms zit het wat tegen ๐Ÿ˜‰

De Fontein van Fortuna in Sneek

Op een gouden bol midden in het water staat een man met een Hoorn des Overvloeds. Het beeld verwijst naar Fortuna, de godin van het geluk en de schutsvrouwe van steden, families en volkeren. De overvloeiende hoorn symboliseert de materiรซle welstand van de gelukkige die ermee in aanraking komt. Maar de gouden bol draait voortdurend om zijn as, zodat het water, net als de toestroom van het fortuin, een onberekenbare kracht wordt. De overvloed die zich toevallig over ons uitstort, kan ons door het lot even snel weer worden ontnomen. Kijk maar naar de geschiedenis van Sneek.

~klik hier voor meer info~

En nog even, de waterpoort, hier lag wel een dun laagje chroom.. uhhhh ijs ๐Ÿ˜‰

Ik kwam terug bij de bus, stapte in, vertelde over de waterpoort en het verkeerde licht vanaf deze kant, en Liefste, wat is hij toch lief, zorgde ervoor dat ik toch nog een foto kon maken met de belichting van de zon van de juiste kant op de poort gezien.

En hier is ie dan, de laatste foto gemaakt in Sneek van de beroemde Waterpoort. Nu op naar IJlst, op weg en op zoek naar de volgende fontein van de 11Fountains.

~later meer

25 thoughts on “De fontein van Fortuna te Sneek

 1. Inderdaad een prachtige trip, mede door het mooie weer. Ik wacht wel tot jij ze een keer op de foto zet als ze weer werken, tenzij ik voor die tijd al in Friesland ben want ik trippel daar dit jaar weer heen.
  Een winterslaap is niet verkeerd, maar ja, ik wordt altijd zo vroeg wakker ๐Ÿ˜†

  Geliked door 1 persoon

  • Zoals gezegd, zal ik nog weleens in Sneek komen, zo ja, en het kan! Dan zal ik de fontein werkend op de foto zetten. Liefse zijn beste en oudste vriendin woont in Sneek, maar niet in het centrum natuurlijk ๐Ÿ˜‰

   Geliked door 1 persoon

 2. Hier heeft de gemeente veel kunstwerken met een pomp uitgezet om energie te besparen.
  Deze fontein is een hoorn van overvloed.
  Sneek met zijn waterpoort is toch een mooie plek. Hans

  @ Entschuldigen, had nog gekeken op de dinsdag en normaal doe ik dat op woensdag ook nog een keer.
  Maar helaas woensdag vergeten, zo is je aan vraag in het water gevallen.
  Zal het volgende week goed met je maken. ๐Ÿ™‚

  Geliked door 1 persoon

  • Dank je wel, ja het was echt ideaal zo, weinig mensen, alleen jammer dat ie uit stond nu ๐Ÿ˜‰ Komt vast goed, maar dan zullen er ook weer meer mensen omheen zijn denk ik, hahaha En ja, deze fonteinen staan echt in de steden waar normaal als het kan, de elfstedentocht voorbij komt. Sneek is dus 1 van die 11 steden. Zelfs Sloten is een stad met stadsrechten al wonen er maar van horen zeggen… maar 200 mensen, hahaha Meer denk ik, maar dat werd mij ooit zo vertelt, pffft Sloten, 1 straat en je bent erdoor, maar het is 1 van de 11 steden!

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.