Werk in uitvoering: de tuin 4: boom eruit

De wilg is eruit! Wat ooit begon als een grapje, met 4 paastakken in de grond zetten, was een enorme boom geworden. Mooie boom ook, Picasso klom er in het begin ook in. Maar ja, als het de hele dag licht tegen houdt, ook in de zomer in je huis. Dan moet je toch eens na gaan denken wat je gaat doen. Want tot laat in de middag, zomer en winter! lampen in huis aan moeten hebben om ook maar te kunnen lezen bijv. Is niet handig!

Echt duidelijke foto’s heb ik niet, tenminste, niet op blog staan. Maar ~klik hier voor tuin part 2~ En hier voor ~part 3~.

Ja, het is zonde aan de ene kant, aan de andere kant heb ik nu 2 zomers de tuin nauw in de gaten gehouden qua planten en zon, en het afgelopen jaar zelfs de teil met sproeier en waterplantjes erin. De sproeier is er eentje die werkt op zonne energie, dus sproeit alleen als de zon erop staat. En dat maakte het timen makkelijk. Slechts aan 1 kant kwam de zon, de kant van de magnolia die naar het huis toe groeide dus, bijna tegen het raam aan stond. En de sproeier kreeg maar 2 uurtjes zon en de wilg zorgde ervoor dat de rest van de dag de zon alweer weg was. Tussen 1 en 3 ongeveer en weg! Zaadjes gezaaid die amper opkwamen of amper tot bloei kwamen voor de bijen en vlinders, die hebben we amper gezien in de tuin. En dat is wel mijn doel!

Afgelopen zaterdag was het zover, Liefste had de kolder in de kop, de planning was namelijk eigenlijk al vorig jaar, maar toen kwam het er niet van, te druk met evenementen nog toen. En nu, was eindelijk bijna al het blad eruit en kon hij gaan starten. De toppen eruit gezaagd en ik merkte direct al meer licht in huis, ik kon de lampen die al aan waren uit doen! Yeah!

Nu hoop ik, dat we het komende jaar, als de bestrating er ook weer in ligt, dat ik dan eindelijk planten neer kan zetten die het blijven doen en gewoon lekker de zon krijgen zoals nodig. Daarnaast, kant liefste achterin de tuin eindelijk zijn afdakje gaan bouwen zodra de tijd er is en materialen, zodat hij daar lekker kan klussen. Ook dat is al jarenlang een wens van hem, en de meeste andere buren hebben daar ook een zitje met afdak gebouwd, kortom, dan wordt de lijn ook weer hetzelfde. Natuurlijk kan ik nu ook denken aan kleinere boompjes die je makkelijker in toom kunt kunt houden. We gaan het merken welke kant we op gaan, want we zijn er nog lang niet!

Zoals gezegd, we zijn er nog lang niet, gek genoeg komen er als vanzelf ook ineens materialen aan voor nop, die we op zouden kunnen halen. Grotere tegels bijv. Ideaal voor het plan achterin, in plaats van al die kleine steentjes. Het wachten is nu vooral op het voorjaar weer, als de grond weer wat minder koud is en makkelijker hanteerbaar.

26 thoughts on “Werk in uitvoering: de tuin 4: boom eruit

 1. De planten en boompjes die wij in de tuin hebben gezet in de loop der jaren worden allemaal klein gehouden zodat ik het allemaal bij kan houden .
  In de bijna 10 jaar dat wij hier wonen hebben we de voor en de achtertuin in de eerste paar jaar zelf eruit gehaald en laten betegelen ..
  Het ene jaar de achtertuin en het andere jaar de voortuin ! Als ik nu terug kijk naar wat we toen te besteden hadden is het een wonderl dat we het hebben kunnen doen ..

  Geliked door 1 persoon

  • Tsjah, dat zit hier wel iets anders in elkaar natuurlijk. Scheiding en zo… en ik kom hier pas 2.5 jaar nu ongeveer, dus uhm… meer dan 15 jaar weinig aan gedaan. Dus komt nu het puinruimen en zien wat het doet.

   Like

 2. Zo’n krulwilg groeit dan ook enorm snel en hoog. Niet ideaal. Waarom geen gewone wilg? Die kan je knotten op de hoogte die je wil. Moet wel bij een sloot staan… Enfin, er zijn bomen en struiken in overvloed die vast passen in jouw tuin.

  Geliked door 1 persoon

  • hahahaha ja dat blijkt, toen hij dit vertelde van de paastakken had ik echt zoiets, no way! Zelf hebben we dat vroeger nooit gedaan ik weet nog wel de tientallen pogingen van kerstbomen op kluit die mijn ouders dan in de tuin zette …. Het is 1 keer gelukt! Dat ie groen bleef.

   Geliked door 1 persoon

  • Snoeien had geen enkele zin meer, de top was te hoog voor deze wilg, de stam was echt al te hoog voor de eerste takken met blad naar beneden kwamen, die waren lang 😉 De boom was te groot, van 4 takken 1 dikke stam en daarna 3 scheuten eruit en best hoog om dan pas het blad te zien. We konden het huis vanaf de straat achter niet eens meer zien, die stond verstopt, hahaha het was ook een last voor de garages en afvoeren, bij de buren meer dan bij ons.

   Geliked door 1 persoon

  • Precies, en zoals ik het begrepen heb, zijn ze hier ooit als gezin komen wonen, de tuin zou gaan gebeuren, maar is er nooit van gekomen dankzij meerdere familie omstandigheden die zeer ongelukkig waren. Dus toen ik hier kwam, bleek de tuin nog van de oude bewoners te zijn zoals aangelegd door hen.

   Like

  • De magnolia blijft zeker staan, sterker nog, als er nog een grotere boom in komt, dan wordt het weer de magnolia, andere kleur misschien, maar dat zien we later wel, de oppervlaktje is niet zo optimaal om iets mee te doen. Qua grotere beplanting.

   Like

 3. Inderdaad veel bomen zijn als grap of als vulling in de tuin gezet, maar na jaren zijn het toch flinke jongens geworden.
  De dennenbomen hier voor het raam maakt het ook donkerder binnen.
  Soms moet je even doorbijten met het snoeien. Hans

  @ LOL, de kaarsjes in het vriesvak kreeg ik zelf ooit als tip om het vriesvakje te ontdooien.
  Gaat niet snel wel doeltreffend als de waterdruppels niet de kaarsjes uitmaken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hier staan wel wat bomen, ook wilgen, maar ik denk dat wij meer grond hebben. De bomen hebben geen invloed op hoeveel zon we kunnen pakken, maar ik houd ze wel bij. Ze mogen van mij niet groter worden als handelbaar want we worden ook ouder en alles moet onderhoudsvriendelijk zijn.
  Maar zon in de tuin is wel een must dus ik snap waarom hij bij jullie is weggehaald, Maar wat Sjoerd zegt, ben ik het helemaal mee eens. Geen tuin van steen maken.

  Like

Een leuke reactie is interactie, tik het maar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.