Wierum 1: Even naar Pake en Beppe

Onze volgende stop, ook hier was ik al eens geweest, alleen maar later en later op de avond of tijdens de vroege schemering meestal. voor we naar huis reden. Nu nog met redelijk daglicht, de zon ging dalen, maar het was ook al grijs. Wierum. het geboortedorp van Liefste zijn moeder, dit is waar zijn familie vandaan komt. (Moeders kant).

Voor wie het niet weet, maar misschien de serie wel kent. Hier wordt de tv serie Hollands Hoop opgenomen oa. Ik kende het niet, en ben pas mee gaan kijken vanaf seizoen 3, er komt gerust nog een 4 denken wij zomaar.

Elke keer als de kerk van Wierum in beeld is, zie ik Liefste wat oplichten. Maar ook, omdat ik inmiddels al een tijdje weet, dat zijn opa daar ligt. En natuurlijk had ik al eens gevraagd, of hijzelf het graf weleens had bezocht. Nee, dat had hij nog nooit, ook al heeft hij deze pake het langste gekend zelfs. Terwijl ik nog even rustig voor de kerk bleef hangen om het beeld, was Liefste het terrein al opgelopen en voor ik het wist, ook al had hij geen idee waar hij lag, hij liep er in 1x naar toe…

Toeval is… Hoe kan dat nou.. hij had geen idee, hij werd ernaar toe getrokken. En ook zijn Beppe ligt hier, samen liggen zij hier. En ja, ik keek achterom naar Liefste. Eerder zei hij mij een keer dat het hem niets deed, zo’n graf, of steen… maar ik zag de traan in zijn ogen, vochtig, het deed hem wel degelijk iets. Ik knuffelde hem, samen stonden we er even bij stil om daarna omdat hij het wilde weg te lopen. Onderwijl vertelde hij, dat deze pake, ook van die beelden maakte zoals op de dijk staat.

Wat op het monument staat dus, dat soort beelden zullen we maar zeggen, van staal, ijzer, metaal, en dan voor de hobby, en velen kwamen bij hem vroeger omdat ze iets moois wilden voor in de tuin. Hier is het wederom een herdenkingsmonument voor de vissers die ooit…

Jullie zien Liefste al op de dijk lopen hier, op weg naar het bankje wat daar staat. Ik volgde, en liet hem even lekker zijn ding doen. Zijn herinneringen, en ik deed mijn ding. Het klinkt nu even heel zwaar, dat was het niet, viel echt mee, want de lach en de traan vermengden zich met elkaar, en zelfs de zon, zou nog even achter de wolken vandaan komen en een gouden gloed werpen op ons en de omgeving.

~later meer

Voor wie het voorgaande van deze mini road trip gemist heeft?

Moddergat 6: Herfst aan het wad: De Schapen

En voor de Pasesen blogs geef ik de laatste, waarin de lijst weer staan van de voorgaande blogs:

Paesens-Moddergat 6: De schapen

28 thoughts on “Wierum 1: Even naar Pake en Beppe

 1. Mooie momenten en monumenten voor de nabestaanden. En aanhang. natuurlijk,
  Helemaal niet gek dat het iemand raakt ondanks de verstreken tijd, niet echt verdriet, meer een soort weemoed.

  Geliked door 1 persoon

 2. Bij ons blijven die grafstenen (‘zerken’) niet lang meer staan, helaas. Het was tot voor vijf jaar een jaarlijkse gewoonte om mijn grootouders te gaan opzoeken op het gemeentelijk kerkhof, maar plots was het zerk weg.

  Geliked door 1 persoon

  • Je kunt het dan niet uhhh nog langer ‘huren/kopen’ dan? Dat is hier namelijk de gewoonte, voor zoveel jaren koop je een graf, daarna is het aan de nabestaanden als men die weet te vinden, of je het nog langer koopt of niet. In dit geval, leven er nog dochters en dan zijn er de kleinkinderen nog, heel veel, dus ja, ik denk zolang de tantes van Liefste er zijn, dat het wel verzekerd is dat ze blijven liggen… Daarna.. is het aan de neven en nichten dan weer. Ze zullen niet bij Liefste uitkomen in elk geval.

   Geliked door 1 persoon

  • Dat wens ik jullie toe, dat het volgend jaar weer normaal mogelijk is! En ook hier, heb ik een steentje neer gelegd, Liefste zat mij al aan te kijken… uh? Heb het hem pas in de auto uitgelegd ๐Ÿ˜‰

   Like

  • Ook dat is mogelijk, de familie banden zijn hier ook niet super sterk of iets, maar dit toch wel voor Liefste, sommige banden worden net weer aangehaald… Nu pas.

   X

   Like

 3. De geboortegrond van een van je ouders blijft toch bijzonder.
  Zo’n graf is toch van je familie.
  Zijn pake heeft een mooie eervolle erfenis nagelaten.
  Leuke website van Hollands hoop. Hans

  Geliked door 1 persoon

 4. Die serie ken ik niet en zal ik waarschijnlijk ook niet leren kennen. Wie weet als er echt helemaal niets meer te vinden is behalve deze ๐Ÿ˜›
  Met familie heb ik niet zoveel meer betreffende ouders en zo. Plekken bezoeken waar ze geboren zijn of gewoond hebben zal ik niet snel doen in ieder geval. Ik had het graag anders gezien maar het is wat het is en ik heb daar vrede mee.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.