Een stop in Nes.

Na Moddergat, reed liefst zo een dorpje in, wat ik wel voorbij had zien komen, maar nog nooit was hij daar gestopt. Nu reed hij het dorpje Nes in, en begon te vertellen. Arjen Dijkstra, een gitarist met een jong gezin die hier op de begraafplaats moest liggen.

Zinloos geweld, in 1998… Arjen was met zijn groep in Amsterdam, hij werd neergestoken maar had het zelf niet zo in de gaten als ik het verhaal zo lees en hoor, hoorde al van liefste. “Hij is in de bus dood gebloed, niemand had het in de gaten! Op de terug weg naar Friesland, pas bij bijna thuiskomst, kregen ze het door.”

Liefste ging voorop, zoekend naar Arjen, ik half in gedachten, keek, liet het inzinken en probeerde het nieuws terug te halen. Want het was overal op het journaal geweest… ‘Welk jaar was dat dan?’ Vroeg ik, onderwijl wat foto’s nemend van de stenen en de kerk. Dat wist Liefste ook niet meer precies, maar het was een tijd geleden. We liepen het rondje en het bleek, we hadden direct naar rechts gemoeten, hij ligt praktisch bij de ingang…

Naast zijn familieleden…

20 jan. 1998 — Arjen Dijkstra, de 24-jarige basgitarist van het rockbluesbandje Gaos uit het Friese Anjum is neer gestoken.

AMSTERDAM (ANP) – De rechtbank in Amsterdam heeft de 27-jarige J. H. veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en 50.000 gulden schadevergoeding wegens het doodsteken van de 24-jarige Arjen Dijkstra, lid van een Friese popgroep. Het geld is bestemd voor Dijkstra’s partner en haar kleine kind.

De officier van justitie had acht jaar geëist tegen H., die zelf ook muzikant is. Het steekincident vond in januari plaats in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, waar een uitwisselingsprogramma plaatsvond voor Friese en Amsterdamse popgroepen. Tijdens de optredens kregen de twee onenigheid, maar legden die even later weer bij.

Desondanks ontstond na afloop weer ruzie en stak de uit Amsterdam afkomstige H. het dronken slachtoffer met een knipmes in zijn borst. Deze overleed dezelfde nacht ongemerkt in de bus die 27 amateurmuzikanten naar Friesland bracht. Zijn medepassagiers dachten dat de bassist lag te slapen. Pas tijdens een tussenstop ter hoogte van Wieringerwerf ontdekten zij dat hij was doodgebloed.

De verklaringen over de precieze toedracht lopen uiteen. H. beriep zich op noodweer. Hij verklaarde dat Dijkstra zijn keel greep en hem dreigde te vermoorden.

bron: ~klik hier~

Vandaag sta ik dus even stil bij Arjen Dijkstra, iemand die ik nooit heb gekend. het lieveheersbeestje staat op zijn steen. En dit nieuws heeft mij nooit bereikt, omdat ikzelf bezig was met mijn eigen sores. Een paar weken eerder, had ik zelf mijn opa, mijn alles verloren…. Nog geen maand eerder.

Wij reden verder, de zon was even weg, vragen komen op, waar je toch geen antwoord op krijgt. Het waarom van zinloos geweld.

Per ongeluk, zou Liefste de volgende dag nog even bij zijn neef belanden om iets te brengen, en toen hij daar aan kwam, trof hij de broer van Arjen, nog geen 24 uur nadat wij even bij zijn graf waren geweest. Waar Liefste de familie al in jaren niet meer had gezien. Sommige dingen blijven bijzonder…

~later meer, we maakten nog 1 stop.

24 thoughts on “Een stop in Nes.

 1. Dit is nu een geval van hadden we maar… Waren we maar even naar de Eerste Hulp gegaan. Wat een onnodige dood. Maar een muzikant met een knipmes op zak, daar zet ik ook mijn kanttekeningen bij.

  Geliked door 1 persoon

  • Er staat nergens dat Arjen gezegd heeft dat hij gestoken is op dat moment? Dat is dus ook een vraag die ik heb, was de rest erbij, waar zat de steek, heeft Arjen het überhaupt wel gezegd? het lijkt mij als jij zegt dat je net gestoken bent, dat je eerst gaat kijken voor je weg rijdt met een hele bus vol muzikanten? Echter, ook dat, en op dit moment zitten we al op bijna 250 incidenten van steekgevallen in 2020… dat was toevallig? Ook afgelopen week ergens op tv deze cijfers… 247 geloof ik nu… 😦

   Geliked door 1 persoon

  • Dat vind ik dus ook… soms komen er ineens verhalen los, hoe vaak we er ook al langs zijn gekomen, ik denk dat dit ter sprake is gekomen toen ik nog op de fiets zat en Liefste al bij de familie aan tafel zat, ik kwam echt zeker een kop thee later binnen stappen, dus 3 kwartier of zo… gezien de volgende dag de broer van Arjen er ook was, ik was daar dan weer niet bij. Was ongepland even wat brengen vanuit Kollum.

   Like

 2. Ik kende het verhaal ook niet maar het raakt me nu ook niet echt. Er worden elke dag mensen vermoord die ik niet ken en waar niets tegen gedaan wordt.
  Triest voor elke nabestaande die dus achterblijft, elke dag weer, wereldwijd.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.