Moddergat 5: De Zuidertoren

Ik zag telkens deze witte toren op Schier… zoals ze hier dan zeggen, en vroeg ernaar aan Liefste. Is dat ook een vuurtoren dan? Zo oogt het wel. Hij wist het eigenlijk niet, en eigenlijk heeft niemand het over deze toren aan de overkant, dus ben ik gaan zoeken natuurlijk bij thuis komst. Het was een vuurtoren:

De Zuidertoren werd in 1854, tegelijk met de Noordertoren op het Nederlandse Waddeneiland Schiermonnikoog gebouwd. Omdat men vroeger niet beschikte over lichtkarakters plaatste men soms twee torens of vuren, zodat de zeeman wist waar hij was. Bovendien konden twee vuren of torens een lijn vormen, zodat schepen langs gevaarlijke ondiepten geleid konden worden.

En meer foto’s heb ik niet gemaakt, omdat het bootje eigenlijk mijn aandacht trok vooral zo in de zon weer. Maar dat neemt niet weg, dat ik de rest ook kan laten lezen natuurlijk over wat er met deze toren allemaal is gebeurd:

In 1910 kreeg de buitentoren, de huidige vuurtoren, een draailicht. Vanaf dan kon men de kust ook herkennen met één licht en was het licht van deze toren overbodig geworden.

De toren bleef echter wel staan en kreeg in 1950 de functie van watertoren voor de drinkwatervoorziening op het eiland. Hiervoor werd er een waterreservoir van 44 m³ in de torenschacht aangebracht. Via een laddertrap in het midden van het reservoir kon men naar boven komen. De functie van watertoren heeft de toren tot 1992 gehad. In 1998 verwierf KPN de toren voor het symbolische bedrag van 1 gulden. KPN gebruikte de Zuidertoren sindsdien als antennetoren. Op 26 juni 2018 werd bekend dat de toren in eilander handen zou komen. Een stichting heeft de toren en de buitenruimte eromheen opgeknapt en wil er een museum in beginnen.

Op het duin naast de toren is de voormalige lichtwachterswoning uit 1854 te vinden, die de naam Duinoord draagt. Ook het olieschuurtje uit 1872 is nog steeds aanwezig.

Bron: wikipedia

~later meer

Moddergat 1: Herfst aan het wad
Moddergat 2: Herfst aan het wad
Moddergat 3: Herfst aan het wad
Moddergat 4: Hersft aan het wad

21 thoughts on “Moddergat 5: De Zuidertoren

 1. Dan heb ik nog een weetje voor je ..
  Iedere vuurtoren heeft zn eigen licht ritme waaraan je kan zien bij welk eiland/kust je vaart .
  Ik zal je de 2 van Ameland en Schier vertellen ..
  A me land doet dus 3 keer schijnen en stopt dan even om vervolgens weer 3 keer te schijnen.
  Schier mon nik oog dus 4 keer.
  Iedere boei op het wad heeft zn eigen geluid zodat je zelfs in het stikkedonker je weg kan vinden.

  Geliked door 1 persoon

 2. De witte toren op Schier valt zeker op, want een vuurtoren is signaal rood of signaal rood met wit.
  Nu een heel andere functie. Hans

  @ Ik heb ook wel het ruggenklasjes gevolgd en had er veel baad bij en heel gezellig.

  Geliked door 1 persoon

 3. Vuurtorens horen gewoon bij het waterlandschap. Ik vraag me af nu of deze nog wel een lam heeft die z’n ronde over het water en het land maakt? Ik vind het alt heerlijk als ik in de avond met Bentley loop, in de polder, en ik zie dan het licht over de polder zappen.
  Deze vuurtoren kende ik niet.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik dus ook niet! Waarschijnlijk omdat deze dus niet meer dient als vuurtoren volgens… of die nog een lamp heeft, geen idee dus? Kan het als watertoren nog een lamp dragen dan bijv? Ik denk dat het eruit is, maar hou mij ten goede, ik heb werkelijk waar geen flauw idee verder!

   Like

Reacties zijn gesloten.