Zwammen

Even een ander tussendoortje. Ik kom zeker weer terug op onze reis van Paesens-Moddergat, maar dit is nu actueel. Deze foto’s nam ik eergisteren als jullie dit zien en lezen. Gewoon in onze eigen wijk, ongeveer 100 meter lopen en ze staan er. Vlak langs de weg en de woonhuizen op weg naar het minicentrum van de Wiken. In het gras liggen kon ik niet, gezien er duidelijk ook honden los lopen en ik moest voorzichtig mijn weg banen. Niet alleen om te zorgen dat deze prachtige zwammen heel bleven, maar ook om de hondenstront te ontwijken dus.

Klik op een foto voor groter eventueel.

Zover ging het dus goed. Toen ik ze voor het eerst zag weer een dag ervoor, wist ik al, ik ga even kijken, ik zag er hooguit twee op dat moment. Toen ik eenmaal hier was voor de shoot, zag ik de 1 na de andere en zelfs in de beukhaag zag ik er eentje groeien en bloeien.

Door de haag heen, geschoten en het is goed gekomen ๐Ÿ˜‰ En toen… werd ik minder vrolijk, ook al kan het mooi zijn omdat het net even anders is. Dan vraag ik mij af, was het de mens, of was het de dier…

Wie het weet, of denkt te weten, mag het zeggen.. Zou een hond het zover om kunnen lopen?

En even verderop, op een ander stukje gras in de wijk, langs dezelfde weg en stoep, vond ik deze. Geen idee welke dit is, als ik foto 1 upload naar google krijg ik rupsen te zien. Foto 2 hieronder vertelt dat het om een schildpad zou gaan, hahahaha dus wie het weet, mag het zeggen!

Dit is de bovenkant ervan. Het enige wat ik kan wensen, is dat de gemeente het zo laat voorlopig. Want het is nu eenmaal gemeentegrond en het gras… wordt tegenwoordig zo snel gemaaid… en ja.. dan zullen ze allemaal verdwijnen.

Achter deze ene zwam, staat nu nog een paddendorpje, vrij groot ook nog.

Dan als laatste, ook hier worden bomen dus weleens gekapt, en dan zie je echt wel dat ik langs een drukke straat sta ook. Doorgaand verkeer naar het mini wijk centrum.

Nog eentje dan? Want na deze foto spotte ik er nog eentje, echt de laatste dan!

Wensen jullie even mee dat de mens er voorlopig nog even vanaf blijft?

Ik wens iedereen een prachtig zonnig weekend toe!

29 thoughts on “Zwammen

 1. Mooie fotoโ€™s. Volgens mij is het in Nederland verboden om paddenstoelen te plukken. Of geldt dat alleen voor in de bossen? Als kind gingen wij cantharellen zoeken (en plukken en eten). Nu mag dat niet meer en ik zie ze ook nergens meer. Jammer. In mijn eigen tuin heb ik twee rode met witte stippen. En ook die dorpjes op dood hout. Mooi.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb geen idee, volgens mij mag je wel plukken, maar met mate, ze raden het in elk geval af! ik heb nog nooit geplukt, en zal het ook niet doen, deze zijn dan ook niet geplukt, maar gewoon gesloopt…

   Like

   • In de bossen niet, dacht ik. Ik lees wel eens berichten in de krant dat boswachters geplukte paddenstoelen in beslag nemen en bekeuringen uitdelen. Op dat veldje bij jou is het niet zo verwonderlijk als daar honden en mensen spelen.

    Geliked door 1 persoon

    • Ik heb werkelijk waar geen idee, ik zie weleens oproepen op FB om samen met een kenner te gaan plukken… maar of dat dan in een bos is, geen idee. Ik wil dat niet plukken, dus mij zullen ze er niet op betrappen ๐Ÿ˜‰ Wat mij betreft mag alles blijven staan, zo zonde gewoon. De natuur laten voor wat het is, nu zwammen en paddenstoelen gewoon gekweekt kunnen worden, waarom dan uit de natuur halen.

     Geliked door 1 persoon

  • Hier dus een veld vol midden in de woonwijk.. hahaha Ik ben nu eigenlijk zoooooo benieuwd wat ik dan in het bos verderop zou gaan vinden… wie weet volgende week met wat mooier weer dat ik even de fiets pak… het is hier nu herfstvakantie nog.

   Like

 2. Sommige van de paddenstoelen zijn gewoon uit hun jas gegroeid en gespleten , honden lopen ze ook echt wel omver . Wat het plukken betreft denk ik dat de rood met witte geplukt worden door kinderen … om thuis eens goed te kijken of de kabouter eruit komt !
  De rood met witte , ik vind ze super mooi en ben er hier dit jaar nog niet 1 tegen gekomen ..
  Plukken doe ik niet want ik zal geen paddestoel eten die niet uit de winkel komt ..

  Geliked door 1 persoon

  • Dat laatste doe ik ook niet. Dat splijten weet ik ook, maar toch, een aantal zijn duidelijk geknakt of iets… of het mens of hond is geweest… misschien heb ik zelf ook nu wel per ongeluk wat omgelopen wat ik niet weet, maar deze waren te groot. Die zag je echt wel.

   Like

 3. Ze zijn prachtig! Hier zie ik er normaal zelden, maar gister kwam ik er weer tegen (komen denk ik vandaag op mijn blog) en dus zou ik alleen al deze herfst tweemaal over paddenstoelen kunnen bloggen. Voor mij dus redelijk bijzonder. Als ik zulke rode met witte stippen ga zien hier is dat een unicum. Jouw foto’s zijn iig om van te genieten.
  fijn w-end.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat is in Almere ook zo, vroeg het van de week nog aan een kennis in Almere, nog steeds niet gespot, na al die jaren, niet te vinden! Dus ik ben hier ook heel blij mee, en super verrast dat ze gewoon in de wijk staan op loopafstand, hahahaha. Ik ben benieuwd naar de jouwe, mij kennende zie ik dat morgenochtend weer ๐Ÿ˜‰ Jullie ook een fijn weekend!

   Geliked door 1 persoon

  • Whaaaaaahahaha dat meen je, een vlieg op de vliegenzwam ๐Ÿ˜‰ Ik zie hem ook, natuurlijjk, maar dat verlangen.. nee dat heb ik dan niet, niet daar ;-)\
   ]

   Like

Reacties zijn gesloten.