Paesens-Moddergat 1: Herfst aan het Wad

Paesens-Moddergat (Fries: Peazens-Moddergat) is de naam voor een dubbel- en- tweelingdorp in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Het betreft het dorp Moddergat en het dorp Paesens die samen één gemeenschap vormen.

Het ligt ten noordoosten van Nes, ten noordoosten van Lioessens en ten zuiden van de Waddenzee. De twee dorpen werden oorspronkelijk gescheiden door het water de Paesens, oorspronkelijk een zeeslenk die uitmondde in de Waddenzee. Het water loopt anno 2019 doodt op de nieuwbouw van het dubbeldorp.

Het dubbeldorp ligt ook voor het grootste deel niet meer direct aan de Waddenzee, er ligt een buitendijksgebied, de Paesenserpolder. In 2019 telde het dubbeldorp 450 inwoners.

(Een kwart daarvan is familie van Liefste, hahaha zo ongeveer, korrel zout 😉 )

Paesens is het moederdorp, die ontstaan kort na de aanleg van de Zeedijk in de 11e eeuw. Het ontwikkelde zich al snel tot een vissersdorp.

Moddergat was niet meer dan een benaming voor de monding van het zeeslijk, dat nogal wat slijk kende. Het latere dorp ontwikkelde zich pas in de 18e eeuw wanneer het als een satellietnederzetting ontstond bij de groei van Paesens naar het westen toe. Een tweede satellietnederzetting ontwikkelde zich daarna ook, die De Kamp was geheten.

Bron als je meer wilt lezen: ~klik hier wikipedia~

Liefste die de hele pier heeft gefietst. Mijn camera deed het even niet, lens obstructie melding bleef ik krijgen. Dus ik stond mij boos te maken op dit punt. Eindelijk overdag met fietsen naar Paesens-Moddergat, doet je camera het niet. Het duurde even in elk geval, dat ie het ineens weer deed, ik dorst hem eigenlijk niet meer uit te zetten.

Hier ben ik de camera nog aan het testen, en zo makkelijk is het om Liefste kwijt te raken, hij fietst gewoon stug door en laat mij gaan. Neem je tijd! is wat hij dan zegt. Hij heeft hier zijn jeugd door gebracht, bij familie, neven en nichten, tantes en omes, en toch… Was dit de eerste keer ooit, dat hij hier op de fiets was. Toen kwam hij namelijk meestal op de brommer of ze liepen het. 😉

Neem je tijd, dus ging ik toch ook nog maar even na al deze test foto’s, de pier op, maar niet tot het einde, het woei nogal, dus fiets neerzetten bij vloed hier, leek mij niet verstandig 😉

Dit was wel mooi genoeg, hier wilde ik even heen. Ik zag nog een mooie vogel weg huppelen helaas, en die kwam zelfs na rustig wachten niet meer terug.

Wel maakte ik nog deze foto, ook dat werkte weer redelijk allemaal. En ik zag het licht veranderen, tijd voor het echte werk 😉

~later meer.

30 thoughts on “Paesens-Moddergat 1: Herfst aan het Wad

 1. Onderste foto is volgens mij Zeekraal , heerlijk als je het vers van het wad kan plukken en eten .
  Ik weet alleen niet of het in deze tijd van het jaar nog lekker is.
  Mooi dorpje !

  Geliked door 1 persoon

 2. Jammer dat nieuwbouw de boel aan elkaar verbonden heeft. Water zou moeten blijven stromen waar het dat doet. De mens grijpt te veel in.
  En wederom had het gewoon Zeeland kunnen zijn al is Zeeland mooier 😛

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.