Harlingen de walvis fontein

De Walvis dus, heet deze fontein. Natuurlijk ben ik er zoveel mogelijk even omheen gegaan, beetje lastig in het water natuurlijk, het is maar net waar je staat. Of bent.

Hier is duidelijk te zien, de donkere rand op de walvis, tot hoever hij boven water ligt als het vloed is. Het was nu dus eb, duhhh 😉

11Fountains zijn een groep fonteinen in de Friese elf steden die in het kader van Leeuwarden-Fryslân in 2018 zijn geplaatst. Het betreft een citymarketing initiatief.   De fonteinen zijn onder begeleiding van curator Anna Tilroe door verschillende internationale beeldende kunstenaars gemaakt. De elf fonteinen zijn op 18 mei 2018 gelijktijdig onthuld.

De fonteinen werden in de landelijke media bekritiseerd. Terugkerende punten in de discussie over de fonteinen waren een gebrek aan steun vanuit de gemeenschap, de plaatsing van de fonteinen middenin de historische dorpskernen en dat de gemeenschap moest betalen voor de fonteinen.

Bron: wikipedia

En opnieuw merkte ik dat mijn camera gewoon te langzaam is, om dit mooi te vangen, de eerste beelden vanaf de andere kant zijn geluk geweest, want hier heb ik vrij lang gezeten op een bankje samen met Liefste, hij filmde het, ik schoot het, althans ik deed pogingen. Het bootje op de achtergrond geeft wel aan hoe groot deze fontein is.

Hier hebben twee kunstenaars aan gewerkt lees ik: Jennifer Allora en Guillermo Calzadilla, bij deze… mocht een andere Bruggeling of zo denken, dat wil ik in Brugge hebben 😛

Voor het eerdere blog op de pier en meer foto’s van deze fontein? ~klik hier~

32 thoughts on “Harlingen de walvis fontein

 1. Hoe leuk ik ze ook vindt, de bevolking had er wèl mee moeten instemmen voor ze geplaatst werden.
  Er staat van alles in de vis gekrast, moeten dat zijn rimpels voorstellen?

  Geliked door 1 persoon

  • De kritiek was puur dat het door buitenlanders is gemaakt, elke fontein, waar Friesland eigen kunstenaars heeft en men graag had gezien dat onze eigen kunstenaars binnen Nederland het hadden gemaakt en gedaan… Zij die de Friese cultuur en steden kennen, beter dan een buitenlander 😉

   Like

 2. Leuk de walvis als fontein, maakt hem nog leuker.
  Hier in de wijk zijn van de meeste water kunstwerken de pompen stil gezet ivm. bezuiniging.
  Leuk vlak bij Radio Waddenzee, die spuit muziek in de ether.

  Geliked door 1 persoon

 3. Aan citymarketing heb ik een broertje dood. Het is er alleen om meer mensen naar de steden te trekken wat meer beweging, vervuiling en lawaai met zich meebrengt.
  Hadden ze geen lokale kunstenaars kunnen gebruiken voor dit werk? Mijn gemeente doet alleen zaken met mensen en bedrijven uit de eigen omgeving.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat was de tegenstand, de buitenlanders in de provincie van de 11 steden. De culturele hoofdstad was met name een wereldwijd iets, dat bestaat al langer en eens in de zoveel tijd is er ergens een culturele hoofdstad, in 2018 was dat dus Leeuwarden, maar werden de andere 10 steden met de fonteinen erbij getrokken. Niemand wilde dit, bijna niemand.. omdat men inderdaad, gewoon Nederlandse kunstenaars wilde aantrekken, maar ja… net als de Floriade die nu op 2022 staat gepland zag ik gisteren op de borden….. de bewoners hebben geen moer in te brengen.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.