Simone van der Vlugt: Het Schaduwspel, voor mij erg bijzonder.

Op de rouwkaart van mijn Indische oma, staat als geboorteplaats Batavia. Voor wie het niets zegt, dat is het huidige Jakarta, wat ik ook nog leerde als Djakarta te Indonesië, op Java.

En dan blijkt dit boek er te zijn; Het Schaduwspel van Simone van der Vlugt, uitgekomen in de zomer van 2018. Die had ik even gemist, maar kreeg het vorig jaar in het vizier dankzij mijn ouders omdat ik Schilderslief kreeg voor mijn verjaardag.

En nu, is het gelezen, ik heb nooit geweten hoe Batavia ooit is ontstaan, en hoe dit zich heeft gevormd. Natuurlijk had ik weleens van Jan Pieterszoon Coen gehoord, en over de VOC hebben we het ook wel gehad op school ooit, maar nu… wowwwwwwwwwwwwwwww Ik heb wederom uit 1 prachtige Historische roman meer geleerd dan ik ooit van mijn eigen familie heb gedaan, de Indische kant, ik weet ook niet of ik daar nog erg trots op zal zijn vanaf hier. Zoals het misschien vaker gaat, nou ja. Trots is een groot woord, ik ben deel Indisch, maar meer Nederlands, aangezien er nog meer culturen in zitten, en uiteindelijk kwamen de voorouders van mijn oma die op Java is geboren in Batavia, uiteindelijk gewoon uit Zwolle. 😉

Mocht Simone van der Vlugt hier zelf komen lezen? Lieve Simone, ik heb een verzoekje, jij hebt mij meer geleerd over Jan Pieterszoon Coen, natuurlijk heb ik meer gelezen op internet over Eva Ment, zijn vrouw, van wie ik nog nooit had gehoord. En mijn vraag is nu, zou je over haar alleen niet een prachtige historische roman willen schrijven? Ook al is het lastig te achterhalen zoals je zelf al vertelt in de historische voetnoten achterin, en dat veel van wat ik op internet lees, grote onzin is, dus… Lieve Simone, wat mij betreft, schrijf over Eva Ment en hoe haar leven zich verder heeft ontwikkeld. Dank je wel.

Uhhh, voor jullie, als je van historische romans houdt? Dan is dit een aanrader.

Ik heb het zesde deel ook alweer opgepakt van de Zeven Zussen, titel: Zon. Iemand vroeg mij laatst nog, deel 1 sprak haar niet zo aan, of zij dan verder moest gaan lezen. Dat hangt er natuurlijk heel erg van af.

Elk deel zit een historie in wat waar gebeurd is, met een bekend persoon of personen, en daaromheen is fictief een verhaal van 1 van de zussen geschreven.

Niet alle delen spreken mij aan, maar als je een elk gaat vragen, die de serie ook leest, zijn het telkens weer andere zussen, (elk boek gaat over 1 zus), die aanspreekt qua verhaal en achtergrond.

Ondertussen is er echt een doorlopende lijn van de ene zus naar de andere. Ik vind het magnifiek geschreven ook. en leer ook nog eens meer geschiedenis over bepaalde landen of mensen. Laat ik dan in elk geval verraden, dat elke zus naar de Plejaden is vernoemd, vanuit de astronomie, alleen de zevende zus, is er nooit gekomen, en dat is het mysterie, en boek 7, het laatste deel moet nog uitkomen.

Morgen gaan we denk ik, weer even naar Harlingen, tenzij ik mijzelf weer verlies in het boek 😉

Oh ja, wat nu op mijn lijstje staat en nog niet in huis is?

Tropenbruid, van Susan Smit. Gek genoeg… komt ook deze historische roman uit in Batavia.

En dit publiceer ik dan weer heel toevallig? Op de trouwdag van mijn Hollandse opa en oma, als dan… 74 jaar gehuwd vandaag. Dat had gekund!

17 thoughts on “Simone van der Vlugt: Het Schaduwspel, voor mij erg bijzonder.

 1. Tja, afkomst. Mijn opa en oma van mijn moederskant vluchtte in de oorlog met kinderen naar Nederland. Veel weet ik er niet echt van omdat er bij ons nooit veel gepraat werd. Of ik trots ben op mij afkomst, ik ben hir geboren en trots voel ik meer met andere dingen. Jij veel leesplezier.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik snap wat jij bedoeld, ook over de Roma heeft Susan Smit dan weer geschreven, haar eerste historische roman, prachtig ook! Mijn Indische oma was altijd van hoge afkomst,, zullen we maar zeggen, zo deed zij zich voor, omdat zij ook zo daar is geboren, van hogere afkomst. Zij was ook van de etiquette etc. dat heb ik mee gekregen, en ja, die verhalen neem je mee als kind, en voel je je trots omdat, pas later, veel later leer je, dat ze ook gewoon maar een mens is, daar van goede afkomst was, maar hier, heeft ze gewoon moeten werken om rond te komen en alle kinderen te voeden etc. En was ze koffie juffrouw bij het GAK in Amsterdam, ze kreeg wel een heel mooi groots afscheid, daar ben ik nog bij geweest toen ze met pensioen ging. Vaag weet ik dat nog 😉 In Friesland ben ik nu de Indische Friezin bijv. hahaha Ook hier is nog mysterie rond de naam die ik draag, kortom ik ben er wel mee bezig. Ik kijk ook graag naar verborgen verleden bijv. 😉

   Like

 2. Simone van de Vlugt is een goede schrijfster. Ik weet niet of ik dit boek al las, ik ga het opzoeken. Er zijn veel boeken over Indonesië, de een wat mooier dan de ander maar stuk voor stuk interessant en voor jou geldt dat natuurlijk extra..
  De zeven zussen las ik wel, of ik de vervolgen ga lenen is de vraag. Simone vd. Vl. schrijft heel wat beter.

  Ook bedankt voor je uitleg over de reacties in de nieuwe editor, ik denk dat ik het snap. Hoop ik. ☻

  Geliked door 1 persoon

 3. Een historisch verhaal, ik lees nu Het zoudpad. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Dank voor de leuke video. 🙂
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

  Geliked door 1 persoon

 4. Dank voor deze inspiratie! Ik ben naar ‘Het laatste offer’ van Simone van der Vlugt aan het luisteren. Niet historisch, wel een thriller met archeologische elementen. Super!
  En ik ga de boeken van de Zeven Zusters van een vriendin van mijn lenen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Vandaag stap ik weer in na mijn vakantie. Ik heb alle series bekeken en gelezen maar ga niet per post reageren.
  Deze post sprak mij aan, ik heb gelijk de titel van het boek opgeschreven. Leuk dat je een Indische oma had. We hebben in 1992 een reis gemaakt door Indonesië. Door Sumatra, Java en Bali. Totaal 6000 km gereden. Het was prachtig, maar vooral ook indrukwekkend.

  Geliked door 1 persoon

  • Super gaaf, ik ben er zelf nooit geweest verder, maar als ik zou gaan, zou ik eerder naar de plek gaan waar mijn opa, vader en oom zijn geboren ooit. Birma, Rangoon, maar ja dat is nu Myanmar. 😉 Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt 😀

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.