Nawoord en Harlingen

Ja, mijn reus, op de zeedijk bij Harlingen, even uitpuffen, dd 19 juli 2020.

Mijn rots, in de branding, mijn Lief die er is als ik hem echt, heel echt nodig heb. Beiden zijn wij namelijk ook best op onszelf bij tijd en wijle, hij doet zijn dingen ik de mijne. Samen zijn we sterk, heel sterk en doorstaan elke storm die voorbij komt. Klein of groot.

Inmiddels zijn we 3.5 dagen verder na het trekken van mijn kies, wat ik zelf nog niet had verwacht. Gezien het hele verhaal hoe mijn lichaam kan reageren als men met mijn tanden bezig gaat, is al van kinds af aan. Door de grond gaan gewoon soms, omdat schijnbaar mijn zenuwen in de mond zo gevoelig zijn. Een combi van alles, maar ik wil vooral vertellen.

Ik ben niet bang voor de tandarts! Nooit geweest ook!

Voorheen had ik vaak wel iemand mee, zeker toen mijn verstandskiezen eruit gingen, steun, en het thuis komen na verdoving, dat is wel belangrijk. Nu, ben ik voor het eerst ooit, gewoon op de fiets achter hem aan gefietst afgelopen donderdag en ben gewoon gaan zitten, liggen en heb het doorstaan. Het bleek gewoon, dat de verdoving niet werkte op de kies zelf omdat de ontsteking gewoon te erg was al, dus wat hij ook deed, ik bleef het voelen, vandaar dat ik zei, doe het nu maar, anders zitten we morgen hier nog.

Deze voeten dragen mij waar nodig, de ene week is dat meer nodig dan de andere week. Ik weet nu al, dat veel van de afgelopen zomer kwam door die kies. Hoe ik het ook schoon hield, ja ook met baking soda, gember is ook een goed middel overigens. Thee van trekken, het is allemaal ontstekingsremmend, en dankzij de ibuprufen, die ik al had voor andere momenten, begon ik weer te slikken dagelijks om het onder controle te houden. Ik was er eigenlijk zo goed als vanaf, maar ja, soms moet je weer tot het verholpen is.

Vitamine D, ook van groot belang weten we nu, en de B12 tekort zijn de reden van mijn slechte tandvlees was ik echt al vanaf mijn geboorte heb, ik weet niet beter dus. Vanaf de schooltandarts al, net als het tandsteen, dat ik dat gewoon heb, aanmaak, en er valt niet tegenop te poetsen, ook niet elektrisch. Ooit zei een mondhygiëniste tegen mij, je maakt meer speeksel aan dan gemiddeld, dat dit de reden daarvoor is. Die uitspraak neem ik dan maar voor lief.

Het gekke is, dat mijn tanden zelf, eigenlijk gewoon goed zijn, altijd al zo geweest. Toch, zijn er ooit op mijn 13de twee hoektanden getrokken, dit om ruimte te maken voor de toenmalige beugel. Ik heb dus gewoon twee gaten in mijn mond. Ik geloof niet dat dit tegenwoordig nog wordt gedaan. toen dus wel. Alle vier mijn verstandskiezen zijn inmiddels verwijderd, al jaren terug, en dat door de kaakchirurg.

Nu al, voel ik mij een heel stuk beter, ook al is het nog altijd rauw, het heeft even tijd nodig om goed te helen. Ben ik voorzichtig, en hou acht. maar ik voel de energie alweer stromen van dingen willen doen. Ik slaap weer beter, en ik ben weer eerder wakker en minder moe overdag. Wel ben ik weer eerder moe in de avond na een intensieve leuke dag, ook al is het alleen het huishouden. En sommigen weten, afgelopen zaterdag hadden wij een crematie in besloten kring. We kwamen thuis van de tandarts donderdag, en de kaart lag in de bus… Daar ben ik dus met name druk mee geweest. En dat ging heel goed, de traan en de lach, maar vooral, dat ik voel, dat ik heel veel meer energie heb, om Liefste terug op te vangen, dat had ik altijd al, maar nu nog meer.

Deze foto’s zijn het begin van onze fietstocht van Lollum naar Harlingen, dit was onze eerste stop, vlak voor we waren waar we moesten zijn. Het was een voorbereidend werk klus voor Liefste, met tegelijk we kunnen dit wel even samen doen uitje.

~later meer

23 thoughts on “Nawoord en Harlingen

 1. Elkaar aanvullen is ook wat belangrijk is binnen een relatie. Dan hoef je niet per se altijd bij elkaar op de lip te zitten of alles samen te doen. Ik zou knetter gek worden als ik dat moest.
  Fijn dat je mondprobleem nu opgelost is. Hopelijk blijft het nu voorlopig zo.

  Geliked door 1 persoon

  • Precies! Dat zeg ik ook, je bent een aanvulling, niet de invulling, en andersom dito! het blijft wel zo, dat ik op sommige punten afhankelijk blijf, zoals auto rijden, zolang ik geen rijbewijs heb bijv. Maar ja, dat is nu eenmaal zo, en dat komt nogal eens in de war dat ik denk, shit… Ik was er meer op uit getrokken dan 😉 Wat verder ook, heb ook familie hier in Friesland, niet eens zo ver weg, maar Drachten heeft geen station en dat is een omweg om daar te komen dan. bijv. Mijn mond, ja echt heel erg fijn, ik kan zelfs al vrij goed eten weer ook, al vrij snel vast voedsel, dat was toen niet, maar nu is er ook maar eentje uit, en niet aan twee kanten tegelijk of zo, hahaha

   Like

  • Ja, ware het niet, dat ik nog even niet al te grote inspanning mag doen, zelfs bukken staat erop is een inspanning. Dus ik hou het nog even rustig aan t/m donderdag, helaas maar waar…. Want ik zit inderdaad zal ik wel, of zal ik niet… die fiets, hahaha

   Like

Een leuke reactie is interactie, tik het maar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.