De Belgische tandarts 2

Dit is wat ik wilde, het oude achter mij laten en opnieuw mijn vertrouwen geven aan een referentie van mijn Liefste. Zijn tandarts. Liefste was met mijn zorg pas naar het Blekerhûs gegaan, na gebeld te hebben, om daar eerst even uit te vinden wat mijn verzekering zegt over de tanden. Ik ben voor zover je dat kunt zeggen, multi plus verzekerd op het gebied van de tanden. Het maximale haalbaar bij de Menzis.

Liefste maakte een afspraak en kwam thuis met… monhygiëniste, vrijdag, 9 uur… een dag later kwam er, slecht nieuws, ze heeft gebeld je moet een dag eerder in de middag. Nou, liever dat eigenlijk en daar gingen we! Want ik wilde wel heel graag dat hij mee ging, opnieuw voor het verhaal eventueel mocht ik te paniekerig worden of zijn. Het enige wat ik wilde, is een goed beeld en wat het beste nu is om te doen! met die kies, en mijn gebit, wat mij betreft zeg ik, trek het er maar uit, gebit aanmeten en klaar.

Maar zo makkelijk gaat dat ook weer niet natuurlijk. De mondhygiëniste gaf ik al aan, dat als zij tandsteen ging polijsten dat ik dan door de grond kan gaan, dat ik dit direct voel in mijn zenuwen, altijd al zo geweest en dat ik het liefste ouderwets met de haak behandeld zou worden. Ze ging haar best doen, maar na al die jaren, zoveel tandsteen wat ik zelf ook niet meer weg kreeg, zo vast als een huis. Dus, keuze… prikjes, verdoving… en dan toch even polijsten. Het moest maar, ik ben er zo klaar mee! Ik wil gewoon weer normaal een tandarts hebben en een mondhygiëniste die alles bij houdt, net als vroeger. Goed, ik ging ervoor, maar dan slaat de paniek in mijn lichaam toe. Ik heb er geen controle over, en Liefste heeft aangezien hoe tranen geluidloos stroomden tot in mijn oren, hoe mijn lippen en hele lichaam begon te trillen, kortom, hij maakte iets mee, wat voor de mondhygiëniste vaker mee maakt, en Liefste nu echt wel zag, dat hij eventueel tot alles weer recht is getrokken even mee moet. 😉

Ze zette drie verdovingen in totaal, want na de tweede voelde ik het nog altijd, heel gek maar waar. Vingers opsteken hoefde ik niet eens, want ik verstrak gewoon, alles gaat in stilte op slot. het lukte, uiteindelijk wel, maar ze is er nog niet 100% doorheen, en ze besloot, Patrick, de tandarts kon er nu wel bij in elk geval, want natuurlijk zag ze dat ook, prikte ze even in die kies, en ouch… ja echt… “Nu doorpakken Michiel!” Zei ze tegen liefste, meteen door naar Patrick! Ja ja… en daar ging ik, niet die dag, maar een week later, in deze afgelopen week op donderdag was het zover.

Zelf dacht ik, gezien de procedure van 5 jaar terug ~klik hier~ , moet hij eerst foto’s maken 4 stuks a 25 euro, toen dan al… stond op de offerte. Kijken, dan bepalen wat het beste is, kroon of eruit trekken. Dan mijn visie, laat ik het hem doen of ga ik alsnog naar een kaakchirurg, ik dacht dus echt, hij kijkt, maakt foto’s, en daarna pas verder.

Het ging anders. Ik kwam, ik ging liggen, vertelde mijn verhaal opnieuw van toen, en 2 jaar terug de kies die brak. En de tijd die omvloog dat ik er ja, ik weet het, te laat mee was. Zware ontsteking, maar foto’s waren er nog niet gemaakt. Dat kwam nog dacht ik. De assistente was super lief, Patrick liep even weg, en ik zei haar, waarom hebben ze dat toen dan zo gezegd? Van die kronen en 4 stuks etc… ze hield haar hand op, en wreef haar twee vingers tegen elkaar zo van… money, money en nog eens money. Echt waar? Vroeg ik haar? Was mijn intuïtie goed? Ja, zei ze keihard, ze zijn er…

Mijn vraag was beantwoord, een tandarts kan je dus echt oplichten, ook al hebben ze er jaren voor gestudeerd, het waarom is mij een raadsel. Goed, nu de foto’s dacht ik, maar nee. Patrick kwam terug en hij vroeg wat ik wilde.

Hoezo wat ik wil? Nou wil je hem eruit of de zenuwkanaalbehandeling en de kroon… uhhhh Ik keek hem aan, en vroeg wat het beste was, nou… ik zei, het liefst heb ik hem eruit….

Verstandige keuze zei hij, en hij liet mij weer mijn mond open doen en begin wat te pielen, ik had geen idee, maar hij was de verdoving al aan het zetten, aan beide zijden van de kies… uh? Maar goed, het inwerken ging nog… Liefste zat in de kamer naast mij bij de mondhygiëniste, 10 minuten na mij, dus hij was wel in de buurt, maar niet in mijn kamer, de deur stond wel open, dus konden ze het horen. Ik hoorde de mondhygiëniste nog zeggen als het echt niet gaat, dan ben je zo bij haar, stoppen wij even.

Hoe bedoel je lief… Liever dan lief!

De verdoving zou moeten werken inmiddels en Patrick begon met trekken, ik ging door de grond, van de pijn. Hij stopte… de tranen stroomden weer mijn oor in, nu nog erger, dat ik voelde dat hij mijn oren gewoon aan het deppen was. Nog een verdoving erbij, tikken tegen de tanden ernaast, tot ik die echt niet meer voelde, en weer een poging…. er waren geen foto’s gemaakt… en ik vroeg nog.. kan het zijn, omdat ik dit wist van toen van de fotos, omdat er 1 wortel scheef staat? Nee… dat was het niet, het was de ontsteking aan de binnenkant van mijn kies, die zou nu blijven zeuren.

Grote meid die ik ben, en boos op die kies en mijzelf riep in 1x, dit is net als mijn bevalling toen, op het laatst riep ik ook, trek het eruit, doe iets! Nu vraag ik dit ook, Patrick, alsjeblieft, hoe hard ik ook schreeuw of huil, trek hem eruit, ben er klaar mee!

Hij ruilde van plek met de assistente, haar hand had ik vast, schijnbaar heb ik liggen gillen als een gek, de deur was al dicht gedaan even, en daar ging ie, het enige wat ik toen nog hoorde, er zit beweging in, hij is eruit! Pfffffffffffffffff, ik lag te shaken als een gek en werd wel omhoog gezet in de stoel maar ik moest even blijven zitten. Liefste kwam door de deur de tussen binnendoor deur naar binnen en erbij. Vlak ervoor had ik mijn eigen kies gezien waar het om ging…. en die zag er echt heel slecht uit, maar ook de vulling deels van toen zat er nog in. Grappig, achteraf om te zien, hoeveel ellende zoiets kan geven en gek genoeg? Ik was meteen de pijn die ik al maanden voelde kwijt! yesssssssssssssssssss

Patrick zat achter de pc mijn gegevens in te voeren en ik vroeg hem nog expliciet, of er nog wat te zien was aan de rest van mijn gebit.

“Geen wilde dingen.”

Was zijn antwoord. Kortom, het eerste verhaal van de kronen, ook hij zei, is onzin, zelfs de vullingen die op mijn 13de zijn gezet, zijn in de andere kiezen gewoon goed! En zolang het goed is, lekker laten zitten en vanaf nu bijhouden! Ik ben er nog niet, op 1 december weer naar de mondhygiëniste, en ja, ik heb het er voor over om zover te reizen eventueel. Ik ben ontzettend blij met mijn nieuw Belgische tandarts en mondhygiëniste.

Nog even rustig aan met eten en drinken, tot de hechtingen eruit zijn, die lossen vanzelf op, maar echt… Dat men in de tandartszorg dus ook kan oplichten? Ik kan er niets anders van maken, snap ik dus echt niet. het waarom vooral niet. Maar ik laat los nu. Het enige wat ik wens, en graag wil, is andere bewust maken, luister naar je intuïtie, en denk niet, omdat iemand zolang heeft gestudeerd, dat ze dan eerlijke mensen zijn.

Zelf, ben ik er altijd op blijven vertrouwen, dat ik als vanzelf tegen de juiste personen aan zou lopen, het heeft misschien iets te lang geduurd, maar ik onderga het nu wel met liefde, wetend dat ik in zeer goede en veilige handen ben.

32 thoughts on “De Belgische tandarts 2

 1. Ja, je kan écht van de tandartsen hebben die goud waard zijn, écht eerlijke mensen. Mijn eigen tandarts, die nu met pensioen is, was ook zo iemand, héél mijn leven al vanaf mijn 5 jaar bij hem altijd geweest. Géén idee of ik ooit nog zo iemand ga vinden… Ik ben nog steeds aan het zoeken naar een tandarts, want zolang alles goed blijft in m’n mond, moet je ook niet percentage naar een tandarts gaan, zo’n controle van je tanden is ook niet altijd goedkoop (hier toch in België)

  Ik ben blij voor je dat je goed geholpen bent 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Dat is wel al heel lang, zo werkte het niet bij ons ooit, wij kregen de tandarts op school vroeger, wel dezelfde, dat was een chinees met 1 lange haar uit zijn wang, hahaha Als tiener ga je dan over naar een praktijk eventueel, zo ging dat toen, volgens mij, ga je nu in deze tijd wel zelf al direct naar een tandarts regulier, en bestaat de schooltandarts niet meer, die anders tot de zesde klas of groep 8 tegenwoordig, 2x per jaar komt… of kwam… Hier kun je je verzekeren met een polis, en dan is het meeste gedekt… het is een vrije keuze, het hoeft niet, maar als je verstandig bent, doe je het wel… je weet het nooit.

   Geliked door 1 persoon

   • Ja je kan je hier bij ons in België ook verzekeren wat tanden en nog meer betreft, maar mijn ervaring is dat dit bij tandartsen lijk een rode lap op een stier werkt, bij mijn tandarts was dat toch zo omdat mijn vader zo’n verzekering had via zijn werk én dan lijkt het plots voor hun alsof je hun niet kunt vertrouwen en hun gaat controleren, want derden zien dan ook de nomenclaturen en prijzen die uitgeschreven worden en soms doet een verzekering daar wel eens moeilijk over als ze inderdaad het idee hebben dat er iets niet klopt…

    Héél raar allemaal, maar zelf gelukkig nooit last van gehad.

    Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben totaal anders. Heb geen angst voor de tandarts. Ik denk als mijn tandarts iets verkeerd zou doen hij een probleem heeft, maar ik heb echt een stikgoeie tandarts.
  Fijn voor je dat jij eindelijk geholpen bent en van de pijn af bent.

  Geliked door 1 persoon

  • Oh John, maar dat is het gekke, ik ben er niet bang voor, nooit geweest ook voor een tandarts, ik ga gewoon… ik doe het gewoon, en open mijn mond, maar zodra ik mijn zenuwen ga voelen wat al snel is, dat is het probleem, ja dan ga ik door de grond, en verstrakt mijn lichaam. Dat is geen angst, dat is oerkracht zeg ik altijd 😉 Dat mijn lichaam aangeeft dat het mis is, en als er iets mis is, moet ik daar even doorheen. Ik fiets er zo weer heen als ik morgen weer zou moeten, wetend, het is even, en dan klaar. 😉

   Geliked door 1 persoon

 3. Met een zwak gebit, zit ik ook geregeld bij de tandarts. Maar hij is een lieve, eerlijke man. Met denk aan hem heb ik nog mijn eigen gebit, met hier en daar een lege plek 😦. Blij dat je van de pijn vanaf bent! Tandpijn is vreselijk

  Like

 4. Vertrouwen in een tandarts of mondhygiëniste is wel heel prettig.
  Gelukkig heb je het ergste gehad.
  Vroeger als kind zijnde werden de kiezen gewoon getrokken, dan krijg je wel de bibbers al je er heen moest.
  Nu niet meer, ga er fluiten heen. Hans

  Like

Een leuke reactie is interactie, tik het maar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.