De tandarts en hoe ze je op kunnen lichten.

Zo is het maar net. Mijn verhaal begint zo’n 15 jaar geleden. Mijn oude tandarts die als eerste wist dat ik mijn toenmalige partner de deur uit zou gaan zetten. Met juridische regels erbij, het kon, dus deed ik dat. Mijn laatste bezoek samen met dochter aan hem, vertelde ik wat ik ging doen, en dat deze rekening misschien even zou blijven liggen, een hele tijd. Dat was prima. Om vervolgens terwijl ik had gedaan wat ik hem vertelt had, in de shit te komen van een uitkering aanvragen en een schuldsanering waar hij mij in had gestort. Het bedrag niet eens zo groot, maar wel van groot belang.

Deze tandarts kon schijnbaar niet meer langer wachten en zette een gerechtsdeurwaarder in. Deze stond op een dag dus echt op mijn stoep na veel bellen en schrijven, bewijzen dat eraan werd gewerkt, maar nee. Hij moest en zou die ene rekening betaald hebben. Kortom, het heeft heel veel gekost om daarvan af te komen op het laatste moment voor een openbare verkoop van onze spullen.

Jullie zullen snappen, dat ik sindsdien niet meer bij die tandarts ben geweest, en je gaat zoveel ellende in en tegemoet dat je er ook niet meer an denkt om te gaan. Jaren ging dat goed. Tot een jaar of 5 geleden.

Toen kreeg ik last van mijn tandvlees en wat tanden die wat los leken te staan. Ik verzorgde ze goed, altijd al, maar ja, ik heb altijd al zwak tandvlees gehad, mijn tanden op zich altijd goed, maar het tandsteen. Ik ging dus de makkelijke weg en besloot om naar de dichtst bijzijnde tandarts te gaan. Ik ging alleen. Daar legde ik mijn probleem uit. 5 jaar geleden he!

Ze maakten foto’s van alle kanten van mijn gebit, wat op dat moment niet meer werd vergoed door de verzekering, eigen risico. 25 euro per foto. Om vervolgens aan te geven dat ze van 4 kiezen de vulling, die er al inzitten sinds mijn tienertijd, omdat deze te lang onder het tandvlees hebben gezeten met doorkomen, kwamen die meteen door met gaatjes toen al. Dus die zijn gevuld en klaar. Het was altijd goed, niets mis mee.

Nu kwam zij met het verhaal dat deze eruit moesten, de vullingen, ik dus zenuwwortelkanaalbehandelingen moest hebben, dan vullingen erin en kronen erop gezet moesten worden. EN, dat deze kiezen over een jaar of 5 er dan alsnog uit moesten?

Ze wilde diezelfde week 2 dagen later starten. Ik vroeg haar, gezien ik normaal plus verzekerd ben voor mijn tanden, altijd geweest, dus ik heb 10 jaar gewoon betaald zonder te gaan ergens waar dan ook. En ze kwam met een rekening van over de 700 Euro in totaal. Ik kon mij max verzekeren voor 400 euro per jaar in die tijd. (dat is nu 500 weet ik inmiddels).

Ik stond haar aan te kijken en vertrouwde het niet, ik vond het een heel raar verhaal, het sloeg kant noch wal met het probleem wat ik voelde. Ik nam de offerte in dit geval mee naar huis en zij plande mij voor 2 dagen later al in. Thuis keek ik ernaar, belde een vriendin, vertelde mijn verhaal, en ook zij, kon het niet geloven zo. Ik besloot een kaakchirurg te raadplegen zelfs. Als het die ene kies was, ik weet toch wel dat het er ooit uit moet.

Het ziekenhuis vertelde mij, dat ik zeker wel kon komen, maar dan moest ik wel een verwijzing hebben. Ik meteen terug naar de tandarts, ik heb recht op een 2nd opinion. die wilde zij niet geven. En ze hield mij ingepland, ik bedoel, als ik niet kom, strijken zij evengoed geld op toch? Ik kwam gewoon en heb hen gezegd, ik ben er, ik weiger deze behandeling, schrijf maar af, want dit kunnen jullie nu als gewoon behandeling afschrijven bij mijn verzkering. Ik wil nul nota’s zien thuis! En een verwijzing. Die wilde ze niet geven. Op naar mijn huisarts dus.

In die tijd, had ik de ene huisarts na de andere, mijn vaste was verhuisd en was zijn eigen praktijk gestart, en nu zat ik, (sorry dat ik dit zeg, maar voor mij werkt het niet tot nu toe), een vrouwelijke arts, ik legde het uit, ze schreef wel, maar pas bij de kaakchirurg hoorde ik wat zij had geschreven, of ik een klein kind was!

Maar, ik zat bij de kaakchirurg, en had mijn vriendin gevraagd om mee te gaan, omdat ik door alle stress die ik al had met dit verhaal en het geldbedrag in mijn achterhoofd, misschien dingen zou missen in het verhaal. De kaakchirurg nam alle tijd voor mij, dit zit overigens gewoon in het basispakket, de kaakchirurg… valt buiten de tandarts verzekering om, raar he? Maar goed, dat leerde ik in elk geval.

Hij keek, naar mijn probleem, hij zag, alles zag er netjes uit op een zooi tandsteen na, what else is new… ik weet ook, dat tandsteen funnest is voor mijn tandsteen, maar cariës (gaatjes) weg houdt. Vandaar dat ik verder schoon blijf, want dat komt door het vele tandsteen wat ik schijnbaar produceer, wat ik ook doe.

Het verhaal van de kronen vond hij al vreemd, maar die ene kies, waar ik mijn probleem bij voelde, die kon er eventueel uit, hij wilde dat ook doen zelfs, maar dan moest ik wel eerst mijn gebit laten saneren. Naar een mondhygiëniste dus. Ik ging een stuk meer gerust naar huis, wetend wat ik nu zou moeten doen. Alleen kon ik niet terug naar die ene tandarts. Waar dan wel. Ik had geen idee, en hey…. die kies hield ook ineens op met zeer doen? Nou dan kon het nog wel even wachten.

Ik was mijn vertrouwen compleet kwijt, want alleen een mondhygiëniste opsporen en laten gaan, dat kan niet, tenminste, hier niet, je moet je dan ook bij een tandarts vast laten zetten, en dat vertrouwen was ik kwijt.

~later meer

45 thoughts on “De tandarts en hoe ze je op kunnen lichten.

 1. Jeetjes… En ik dacht dat ik het moeilijk had met het zoeken naar een nieuwe tandarts… Wat een ellende zeg, je zou voor minder je vertrouwen kwijtraken als m’n zo het geld uit je zakken wil halen. Fijn (en een opluchting) dat die kaakchirurg eerlijk met je was… Ik zou bij ons hier in België niet eens weten waar te beginnen of hoe ik een mondhygiënist zou moeten zoeken/ vinden in mijn buurt.

  Benieuwd hoe dat allemaal verder gaat.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik ken er meer, die al jong met een gebit rond lopen. Niet zo jong, maar wel in de 20 al bijv. Zo heb ik dus al vanaf het eerste moment problemen met mijn tandvlees. b12 en vitamineD zijn een antwoord, oa.

   Like

 2. Niet elke tandarts heeft de juiste reden om te werken. Ze kunnen veel mensen van alles aansmeren zonder dat die in protest komen, de tandarts zal het wel weten.
  Goed dat jij bleef volhouden en toch bij de kaakchirurg kwam. Dat heeft je een berg geld en ellende bespaard.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat noem ik dan Intuïtie, toen ze zei, en dan over 5 jaar moet het er alsnog uit, waar mijn vraag was, die ene kies eruit aub… meer niet… dan gaan je nekharen toch overeind staan? Waarom dan kronen zetten nu, en weten dat het er ooit toch uit moet. of na een korte tijd, wat is nu 5 jaar…

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik leef met je mee.

  Ook hier vooral slechte ervaringen met tandartsen.

  Maar om de hoek zit een schat van een mondhygieniste die haar praktijk zelfstandig voert.
  Maar wel contact heeft met goede tandartsen.

  Meelevende groet,

  Geliked door 1 persoon

  • Kijk, dat is fijn, als je een goede referentie kader hebt om te starten dan kom je meestal ook goed terecht verder, dat zal ook uit mijn verhaal gaan blijken.

   Like

  • Dat snap ik, dat had ik met mijn huisarts dus, de ene verhuisd, de andere was al wat ouder en met pensioen, sindsdien heb ik een roulette aan huisartsen en vooral vrouwen ook… En vaak kan ik niet met die vrouwelijke artsen door 1 deur… In anderhalf jaar tijd, zit nummer 4 nu.

   Like

 4. Pure oplichterij. Blijkbaar gebeurt dat meer bij tandartsen in NL. Mijn man moest een soortgelijke tandsteen en tandvleesbehandeling ondergaan in NL, kostenplaatje 1500 euro. Op aanraden van mijn schoonzus ging hij naar België waar men de behandeling uitvoerde voor 70 euro. En gij nu?

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb geen idee hoeveel het nu gekost heeft tot heden, deze twee behandelingen, wel weet ik dat ik tot 500 euro gedekt ben en het gaat direct naar de verzekering, ik zie dus niets nu. En de mondhygiëniste heeft al gezegd, je kunt gewoon 4x per jaar bij mij komen, helemaal gedekt! Kortom, 500 euro per jaar vanuit de verzekering.

   Geliked door 1 persoon

 5. Dit is toch absurd. En je kunt er niets tegen doen. Ik ben ook ooit bij een tandarts weggegaan omdat ik volgens hem weer gaatjes had. Bij nieuwe tandarts erna.. 35 jaar geen gaatjes. Maar de vullingen heb ik dus te danken aan de vorige tandarts.

  Love As Always
  Di mario

  Geliked door 1 persoon

  • Nee! Nou ja, dat verhaal kreeg ik dus ook, 5 jaar terug, dat ik gaatjes zou hebben, ja in die ene kies misschien, maar de rest, ra ra… nul zover.. er is bij mij wel toen ik een jaa rof 12 was denk ik, 2 goede tanden eruit getrokken om ruimte te maken voor de beugel of zo… daarmee loop ik al jaren en jaren met gaten in mijn mond… boven gebit.

   Like

Reacties zijn gesloten.