De Lorentssluizen van de Afsluitdijk

afsluitdijk1

Ik neem jullie weer verder mee op onze onverwachte tocht van een aantal weken geleden alweer. Ik zie dan ook zelf dat ik ook weer van vele andere tripjes blogs heb geplaatst eerst voor ik weer hier uit kwam om verder te gaan. Heb je het verhaal gemist?

~klik dan hier voor het laatste blog waar weer linkjes in staan naar de blogs daarvoor over deze bijzondere trip~

afsluitdijk5

Hier gaan we dus de sluis in van de Afsluitdijk, van de Waddenzee naar het IJsselmeer. Er werd al gevraagd of ik dat niet spannend vind voor elke keer dat wij de sluis in gaan of gingen in andere trips ook al. NEE. Is mijn antwoord dan, ik weet het niet, het is intrigerend, met grote verbazing keek ik de eerste keer, nieuwsgierigheid hoe dit nu gaat, waar ik normaal misschien boven op een brug stond om te kijken hoe het gaat. Het is natuurlijk compleet anders als je zelf op een boot, schip, in dit geval een klipper zit. Natuurlijk! Maar spanning voel ik niet. Wat voor mijn idee na diep nadenken komt, omdat ik met zeer goede schippers mee vaar, ik nergens wat hoef te doen behalve zorgen dat ik niet in de weg loop of sta, maar dat hoeft niemand mij te vertellen, dat snapt mijn neus zelfs. Zij hebben er verstand van, noem het puur vertrouwen op, dat zij weten wat ze doen. Ik hoef alleen maar te kijken, plaatjes te schieten als ik wil en te genieten.

Klik op 1 foto voor groter en in slideshow.

Lorentzsluizen (grote schutsluis)

AFSLUITMIDDEL

Bediening
Elektromechanisch
Bijzonderheden

De schutsluis heeft twee sluishoofden (buiten en binnen) waarin zich in het buitenhoofd een stel stalen vloeddeuren, een stel stalen stormdeuren alsmede een stel stalen ebdeuren bevinden. In het binnenhoofd is een stel vloeddeuren en een stel ebdeuren van respectievelijk staal en hout aangebracht. Alle deuren zijn als puntdeuren uitgevoerd.

BIJZONDERHEDEN

In het werkplan 1924 voor de Afsluitdijk werd de definitieve plaats voor de Lorentzsluizen vastgelegd, tussen de twee bochten in de Afsluitdijk, op de rug van de Kornwerderzand. In totaal werden hier twee groepen spuisluizen aangelegd en twee schutsluizen.

Het schutsluizen complex bij de Lorentzsluizen bestaat uit twee in afmeting verschillende sluizen. Hier wordt de sluis met de grootste afmeting beschreven Deze sluis wordt hoofdzakelijk voor de beroepsvaart gebruikt.

~bron~

 

afsluitdijk4

Ik bedoel maar, in alle hectiek van de rest, we waren maar met zijn vieren aan boord hoor, hahaha dus Liefste was de matroos, samen met Harriët, en Roel aan het roer, het ging prima zo! Dus ik zag deze vlinder, zag ik dat wel goed? Op al dat staal? ja, gehavend, dat wel… en door de haperingen van mijn camera kon ik niet dichterbij komen met inzoomen, dat werkte even niet goed, dus ja, het bleef bij deze ene foto, midden in de sluis dus. Om dan… hier lagen we stil… walhalla! Maar ook hier, CHIPS, het zoomen wilde niet lukken, en het was al grijs weer, dus het licht werkte ook niet mee.

Onder de toren, hingen heel veel zwaluwnesten, en werden er jongen gevoerd, zo leuk! z veel! En dan kom je terug met niet meer dan wat jullie nu zien, er is wel meer, maar dan de nesten meer, niet met de zwaluwen die af en aan vlogen. En hier, had ik alle tijd voor omdat we nu lagen te wachten tot we er weer uit konden.

afsluitdijk13

En daar gingen we weer… we konden door, op naar het IJsselmeer!

Ik vind het een mooi gezicht in elk geval, dat zeker wel, als iedereen weer los komt.

afsluitdijk17

afsluitdijk18

afsluitdijk20

Toen we hier aan voorbij waren, zaten we weer op open water, langs aan de ene kant de Friese kust van het IJsselmeer, de andere kant Noord-Holland, wat het zeker was voor mij, een eerste keer op deze manier langs de afsluitdijk te gaan, over het water, van zout naar zoet, en brak ertussen.

Nu konden we door naar Stavoren, waar wij de motorrijders op zouden pikken. De camera ging even beneden dek om bij te komen. Inmiddels heb ik de tip gekregen of de oorzaak achterhaald. Dit weer dankzij de fietstocht van afgelopen weekend naar Harlingen, waar opnieuw mijn camera rond het zoute water iets minder snel reageerde. Dus John… dank je wel, voor deze tip/les, dit is iets waar ik zelf never nooit op was gekomen dat dit van invloed kan zijn! Dank je wel!

~later meer

Meer info over deze klipper? Wadgenieten.nl vertelt je alles, over hun reizen en deze zomer, hoe je het kunt huren als vakantiehuis met jouw gezin.

 

16 thoughts on “De Lorentssluizen van de Afsluitdijk

  • Oh, dat is apart… gezien je volgens mij als het zou moeten zo de boot af kunt aan wal, soms gebeurt dat ook… dat men van boord springt om iets en dan weer aan boord… maar dat zijn de matrozen aan het werk, je ligt nog altijd in de open lucht.

   X

   Like

    • Ik denk ook dat het van de sluis afhangt…. deze zijn nogal groot, kunnen vaak 2 schepen naast elkaar, of achter elkaar, of van kleinere zelfs meer… ik zit hier echt op een grote 2 master, en dan heb je al ruimte aan boord, dus die muren als je in het midden zit, vallen niet op.

     Geliked door 1 persoon

  • Dan vraag ik… is het echt niet mogelijk? Dat je vrouw iets anders gaat doen terwijl jij ooit een keertje gaat varen een dagje? Of zoiets? Kan de band ook weer versterken voor jullie samen 😉

   Like

  • Ja, zoute lucht maakt meer kapot dan je lief is, dat is mij weleens eerder vertelt, maar ik stond niet stil bij een fotocamera, ging toen over auto’s.

   Like

 1. Imposante werken zijn dat. sluizen. En deze al helemaal. Ik ken ze van de kleintjes in Wormer tot de grote in Moezel en Maas, zo te zien spannen deze de kroon.
  De foto’s spreken voor zich. Grijs, water, boten, Nederland. ☻

  Geliked door 1 persoon

 2. Weer een mooie serie, het voelt heel zout.
  Maar prachtig om te beleven en dat gun ik je ook.
  Ook daar in de omgeving veel geschiedenis. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

  Geliked door 1 persoon

  • Het was super om dit te mogen beleven 😀 Zeer oude wensen van vroeger komen uit. 😉 En dank je wel, ik denk dat ik morgen tijd heb om te komen luisteren 😀

   Like

 3. Ik ben wel 1000 keer door een sluis gegaan en nee het is allesbehalve eng. Het is maar hoe je er zelf mee omgaat denk ik. Water is leven en water is dood zeg ik wel eens. Prachtig die donkere lucht daar in de verte maar kan ook zo gevaarlijk zijn als je er middenin zit.

  Geliked door 1 persoon

  • De zee geeft, de zee neemt, nog altijd zeg ik… ijsselmeer, en de andere meren, het was ooit de Zuiderzee 😉 Zo is het maar net! Die donkere luchten, ja… het ging ook nog wel spoken, maar het bleef binnen de normen, voor echte zeilers bleek het perfect te gaan worden hierna.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.