Op de pier van Harlingen: de scholekster

scholekster2

Harlingen dus, nadat we een hele tijd op de zeedijk hadden gezeten, gelegen, gelopen, gehangen, gingen we door naar de haven, die kon ik al zien vanaf de vorige plek, nee ik vergeet daar voor nu een foto van te laten zien, komt nog!

Liefste vroeg of ik ook de pier op wilde gaan. Uhhhh ja? leuk! Ik had hem wel gezien natuurlijk, geen idee dat deze zo lang is! ‘Doen we wel op de fiets dan rustig aan, als dat kan, want die is zeker een km lang…’

Ik volg! riep ik, en daar gingen we buitendijks het laatste stukje fietsen en heel eerlijk? Dit was het mooiste stukje om te fietsen qua uitzicht eigenlijk.

scholekster1

En we vonden het, we konden met de fiets de pier op, best eng, ene kant wel een muurtje, de andere kant steil, hoppa… zo de diepte in, nu met eb. We fietsten voorzichtig, natuurlijk, stapvoets, en ik… nou ja, stapte ook af, natuurlijk!

scholekster3

De scholekster, wel vaker al op de foto gezet, vooral 2 jaar terug ook, toen deze gewoon op de pitch en putt baan rond liepen en zelfs een nest hadden op een tee.

Maar nu, al scharrelend op zoek naar eten, en dat had ik gezien met de docu ~het Wad~ hoe dat eraan toe gaat.ย  Dus had ik nog meer oog voor wat ze doen, raar maar waar.

scholekster4

scholekster5

scholekster6

Hebbes! En toen zag ik hem/haar ineens naar de rotsen toe rennen en ohhhh wacht even… die had ik niet gezien, de schutkleur werkt ontzettend goed! Daar zat een jong! En dat! Duurde even, voor ik die daadwerkelijk goed kon vinden met mijn lens, want die rende telkens weer net even naar een ander plekje, dus eigenlijk was dit…. zoiets als, volgens mij zie ik je nu tussen al die blokken in, maar ik zie het thuis wel of ik je nu gevangen heb, hahaha

scholekster7

scholekster8

Wederom, klaar lichte dag, midden op dag, niet de bedoeling perse… dat ik dit tegen kom, maar zoals Oma Baard al zei.. je hebt wel geluk nu met de reetjes, de wulp... en nu dan deze scholekster… ja ik denk dat ze gelijk heeft ๐Ÿ˜‰ En hier kan ik dagenlang, wekenlang intens van genieten ook. ik heb de foto’s nog, en bij elke keer dat ik ze zie, oh ja! Dat was een mooie dag!

 

17 thoughts on “Op de pier van Harlingen: de scholekster

 1. Ook het geluid van scholeksters vind ik zo mooi. Hier zitten ze in grote getale op het strand, vooral in de winter. Heerlijk hun gekwetter als ze naar eten zoeken.
  Wist je dat hun snavel kan veranderen van vorm door het voedsel dat ze eten? Zo wordt de snavel puntiger als een scholekster in de zomer naar wormen prikt. Op het wad is zoโ€™n snavel ook handig als je naar wormen prikt, maar in de winter eten veel scholeksters schelpdieren als kokkels. En dan wordt de snavel stomper, omdat ze hem gebruiken als beitel.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier zitten ze met hele groepen, prachtbeesten. Niet zo gek trouwens dat ze hier zoveel aanwezig zijn en bij jullie, want ze eten schaaldieren en kleine krabben, dus ja.
  Heerlijk hรจ, dat water overal ๐Ÿ™‚

  Geliked door 1 persoon

  • Hier zaten ook groepen, maar dan elders langs de dijk waar heel veel mensen liepen en fietsten, dus daar zij we door gefietst, ik hoorde hier het gepiep achter het muurtje ook en dacht, ik ga even kijken… ๐Ÿ˜€ Dat water is inderdaad heerlijk!

   Geliked door 1 persoon

 3. Ze zijn bekend, ook hier zagen we ze, had ik niet verwacht. Misschien een paar verdwaalden.
  Mooi foto’s weer, je doet veel vogelkennis op.
  Met moeite kan ik een jonkie onderscheiden. Tenminste, dat denk ik. ๐Ÿ™„

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s