Een verrassing in het veld: de ree

ree1

Van de week vertelde ik al, dat ik een paar uurtjes met mijn fiets weg was geweest en dat ik er in Friesland alleen al, 413 km op heb zitten, sinds juni vorig jaar dat ik de teller erop heb laten zetten. Het is dus al meer, gezien we voor ik de teller op de fiets had, ook al een aantal tochten hebben gefietst zonder te weten hoeveel km’s we verslonden hebben even tussendoor.

ree2

Tijdens deze tocht, kwam ik op het bijna einde wat ik zelf nog niet wist hier, ineens een ree tegen in het open veld. Midden op de dag? Zo vlak langs een B weg, snelweg en alles? toen ik mijn tocht startte was het nog redelijk op tijd, rustig op de fietsroutes. Inmiddels was het al een heel stuk later en inderdaad, kwamen er telkens meer elektrische fietsen met ahum… wat meer ouderen mijn pad kruisen, en soms niet echt oplettend en we doen maar wat mentaliteit. (de toerist dus) 😉 Niet allemaal natuurlijk, maar echt, soms?

ree3

Wat er dan gebeurt, en dat gebeurde op dit stuk dus ook, een paar denk ik… op elektrische fietsen, gingen mij voorbij. Ineens, terwijl ik best vlak achter hen reed op mijn gemak, stoppen, zonder om te kijken of er iets achter hen zat, bijna botsing.

ree4

Grrrrrrrrr, maar ik kijk achterom, zie of het kan, en ga ze voorbij, ik fiets rustig verder langs deze vele weilanden en langs de A7. Mijn oog op zowel verkeer als de natuur gericht, ja dat kan ik 😉 veiligheid en duidelijkheid voor alles!

ree5

Ineens vliegt het oudere stel weer voorbij, met een jonge man erbij, ik fiets er weer rustig achteraan, ik fiets weer vlak achter het oudere stel, wat mij wel voorbij gaat, maar dan schijnbaar blijft hangen. Ineens een schreeuw… ‘ERIK! WACHT EVEN, JORIS IS NOG ZOEK!’

En boem… ik fiets weer bijna tegen hen aan, die Erik staat zelfs aan de linkerkant van de weg half naar het midden ipv rechts… en draait met fiets en al half om… terwijl ik daar ook fiets.. nou ja, bijna niet meer dus.

ree6

Ik slinger, over de B-weg heen, jullie snappen wel, dat er ook nog af en toe een auto of trekker voorbij komt scheuren toch?

Het lukt mij om ze weer dit keer 3 personen veilig te passeren en ik fiets weer rustig in een rechte lijn netjes aan de rechterkant door. Achterom kijkend, veilige afstand, ik kan mijn ogen ook weer richten op de bermen en de weilanden tussendoor.

ree7

En ja, zie ik dat nu goed? Dat is geen paard… volgens mij… ik kijk weer achterom, naast mij, voor mij… het kan, ik steek netjes over met mijn hand uitgestoken en ik heb het geluk dat er een stukje berm is geasfalteerd naar dit weiland toe, ik kan heel veilig mij fiets in de linkerberm zetten, voor mij nu links dus… en zien of deze ree blijft staan, nou ja, jullie zien het al… de verrassing was super groot toen ik er dus 3 zag, ik vermoed met jong, maar goed kun je dat niet zien zo.

ree8

Ik sta hier al een tijdje te spotten in rust en stilte, als ik ineens de elektrische fietsen weer voorbij hoor zoeven, dit keer 4 man sterk, ze kijken mij raar aan, waarom ik hier sta denk ik met camera, ze zien niks, nee dat krijg je ervan als je overal voorbij zoeft…

ree9

Ik blijf staan, ze fietsen gelukkig door, ze zien het echt niet! maar ja, het is ook wel inmiddels meer in het groen, verborgen, als je langs fietst zie je ze denk ik niet, en ik neem de proef op de som… ik zoom uit… de werkelijke afstand tussen camera en deze drie reetjes.

ree12

En echt, ze staan op deze foto… ik zie ze zo ook niet hoor, maar ik weet het gewoon! Ze staan erop! 😉

ree10

Ik zoom weer in.. nu snappen jullie ook waarom het niet zo scherp is, ik ben hier zover als ik kon ingezoomd met mijn camera om ze erop te krijgen.

ree11

Nog iets alert.. maar dan..

ree13

Chillllllllll

ree14

Goed, deze laatste is een cropje, de rest, is wel verkleind maar wel vanaf het origineel, dus nul in geknipt of iets. Wel het gras wat groener gemaakt, want dat is altijd groener bij de buren 😉

NOTE: Even voor de duidelijkheid, ik heb niets tegen elektrische fietsen hoor, sterker nog, ik zou er zelf heel graag eentje willen, maar je kunt ook rustig fietsen dan, ipv met 25 km per uur op platte stukken, dan ga je denk ik aan je doel voorbij, lijkt mij… Als je dan al een mooie fietstocht maakt, dan wil je ook kijken toch? (daarbij, heb ik al vele malen op een elektrische fiets mogen/moeten fietsen bij mijn ouders al jaren terug, dus ik weet echt waar ik het over heb. Qua gebruik wanneer even een tandje hoger en wanneer rustig aan.)

Heb jij last van toeristen (van eigen bodem is ook toerist he) in je eigen dorp of stad? Zo ja, mag je hier spuien 😉 

48 thoughts on “Een verrassing in het veld: de ree

 1. Ik ben heel blij me mijn e-bike. Het is voor mij de enige manier om nog te kunnen fietsen. En ik rijd nooit aan 25 km/u (jawel, bergaf). Vind ik niet nodig. Ik fiets om te genieten van het landschap en ik stop vaak om foto’s te nemen.

  Geliked door 1 persoon

  • Vandaar ook mijn note, niet alle e bikes gaan zo, het gaat er ook om, dat ze niet op of om keken naar ander verkeer en gewoon midden op de weg stoppen etc. Ik heb hier 1 brug als ik naar beneden zoef, zonder extra trappen!!!! Dat ik de 29 km haal, hahahaha trap ik bij, kwam ik van de week op de 33… maar goed, op die hellingen van de brug heeft iedereen dat 😉

   Like

 2. Voor sommige mensen zou er een fietsbewijs moeten zijn, zeker voor die snelle e-dingen. Je ziet het hier ook, dan zoefen ze met een noodgang door de straat zonder op of om te kijken en de meeste zijn toeristen of dagjesmensen. Jij kwam iig wel met gave foto’s terug 😀

  Geliked door 1 persoon

  • whahahahaha zo grappig dat je dat zegt, weet je dat ik een echte fietsdiploma in mijn bezit heb? Van de Gemeente Amsterdam, ooit op de lagere school gehaald dus…. Het zou een optie kunnen zijn, soms lijkt het omdat ze nu een e bike hebben, dat nergens op hoeven te letten meer. En ja, super gaaf toch! Ik was zo blij, zo mooi, heb dus ook echt een hele tijd gewoon gekeken, al was het wel door de lens zonder te schieten. Misschien moet ik toch maar eens aan de verrekijker 😉

   Geliked door 1 persoon

 3. De reetjes zijn een mooi cameracadeautjes.
  De medeweggebruikers echter…
  Hoewel wij zelf tot de ouderen behoorden moet ik toegeven dat het vaak die groep is die zich als kinderen gedraagt.
  Maar ja, wielrenners zijn pas ècht erg.

  Geliked door 1 persoon

 4. Prachtig, die reetjes! ❤️ Alsof ze een familiepicknick hadden. Mooi gevangen.
  Blij dat je veilig achter, voor en naast dat fietsgroepje kon rijden zonder brokken te maken. Volgende keer gele en rode kaarten meenemen en uitdelen. 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Rust kan je zeker redden, zo heel af en toe, wil ik het toch even kwijt, hahaha Je weet wel toch? Dat de kans groter is als het avond wordt, dit is ook echt een verrassing geweest, nooit eerder ook mee gemaakt dit.. zo midden op de dag. Wel dat ik ze spot, maar dan wederom heel vaak vanuit de auto geen kans tot stoppen…

   Like

 5. En ja, ik ben een oudere (hum, neen toch!!) E-biker.
  En ja, wij kijken én genieten van al het moois.
  En ja, als ik een reetje zie, stop ik direct. En hoop ik dat er niemand op me botst 🙂 .
  Alleen zie ik ze te zelden, en dat ligt niet aan mijn tempo, ik heb gewoon geen chance zoals jij.
  Waar ik het wel moeilijk mee heb, zijn de wielertoeristen/terroristen die de fietspaden onveilig maken en overal tussen glippen aan een ongelooflijk tempo. En om nog sneller te rijden, hebben ze liefst geen bel om te verwittigen als ze je voorbij zoeven…..
  Maar de E-bike vind ik een schitterende uitvinding!

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, de wielrenners zijn nog erger, maar om de 1 of andere reden, zie ik die hier wel, maar hooguit met zijn tweetjes of zo… zelfs solo… en dan zijn ze toch liever dan dat er een halve peloton voorbij komt. En ook hier… ik wil graag een E-bike, ben nog niet aan het kijken, maar het komt er uiteindelijk wel ooit een keer. 😉 Mijn ding is dan ook, voor stad/dorp, boodschappen is mijn gewone fiets denk ik handiger dan de grote e bike… voor toeren de e bike… denk ik… dat is mijn dubio…

   Like

 6. Ik heb even gekeken waar de A 7 is , ik dacht echt , jij fietst bij mn nichtje langs .. die heeft een stuk land achter het huis , tegen een snelweg aan en daar leeft dus al jaren een gezin Ree , vader , moeder en 2 jongen , echt zo genieten als je die uit de bosjes ziet komen ..
  Dus ja ik kan me voorstellen hoe je daar gestaan hebt ..
  Hier zijn het met name de wielrenners en de mountainbikers die in groepen aan komen rijden met meerdere naast elkaar … ik ben al meerdere malen werkelijk ontploft omdat ze mij van de weg rijden in het duin en heb me dus voorgenomen om geen centimeter meer toe te geven .. ben helemaal klaar met dat onbeschofte gedrag ! Ouwe zakken met hun strakke pakkies …bierbuik erin en gaan … breek me de bek niet open ..
  Dan rijden wij daar …. ook niet bepaald meer de jongste … achter elkaar, maar ik wijk niet meer uit voor ze … Ik lust ze rauw !!!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s