De blauwe reiger

Als allereerst wil ik even aangeven dat ik via twitter met hulp te lezen heb gekregen dat het vogeltje uit het vorige blog een gekraagde roodstaart is, een vrouwtje. Dank iedereen voor het meedenken!

reiger3

Gisteren eindigde ik met de blauwe reiger, hier dan een hele serie die ik kon maken op het laatste moment voor wij vertrokken. We moesten nog even naar Kollum naar de radio studio van Nationaal FM. Waar Liefste de studio heeft opgebouwd en nog altijd de technische dingen uitvoert als dat nodig is. En ja, dat is met regelmaat nodig.

reiger1

Voor mij, is de blauwe reiger niet zo heel erg bijzonder om te zien. Voor mij, is het als de duiven op de dam eigenlijk. Ik weet, dit kan nu heel erg arrogant overkomen maar ja, ik weet niet beter of reigers zijn een onderdeel van onze natuur en zitten overal. Dacht ik…

reiger2

Toen ik als kind nog in Amsterdam woonde en opgroeide, gingen wij met grote regelmaat naar opa en oma. Zij woonden op Halfweg, tussen Amsterdam en Haarlem in. Daar tussen ligt de oude trekvaart, de vaart waar men vroeger over heen reisde nog voor de tram bestond, of een auto, de trekschuiten tussen Amsterdam en Haarlem.

En langs die vaart kwam ik altijd, of we nu met de bus naar opa en oma gingen, (had ik zelfs een beter zicht op de trekvaart), of met de auto, er zaten heel vaak reigers in de lente, zomer en herfst ook nog wel.

reiger7

Tussen het gras en riet stonden ze staan, soms lastig te zien of net op het nippertje. Ik werd gestimuleerd om ze te tellen als we erlangs reden. Van start tot we afsloegen naar de Kanaalweg.

reiger9

(sorry voor de wazigheid, dit ging zo snel, ik wilde het jullie niet onthouden, dit tafareel van territorium verdediging denk ik).

reiger10

Soms telde ik er maar 1 reiger over de 5 km route, andere keren meer dan 10. Maar altijd, kijken, kijken en nog eens kijken en tellen, en elke keer als ik een reiger zag, sprong mijn hart ook even op… ik zag er nog eentje. Ja, kijk mama! flauwtjes ging het dan van ja…ย  zo gewoon… eigenlijk..ย  ๐Ÿ˜‰

reiger11

Dit was niet het enige wat men mij leerde, want natuurlijk vroeg ik waarom ze daar zo stonden. Nou, ook dit werd mij direct duidelijk vertelt, ze vissen, ze eten vis en kikkers en soms ook jonge vogels.. jonge eendjes…

reiger12

De reiger werd iets minder leuk.. vis vond ik prima, maar kikkers en jonge eendjes niet zo.

reiger14

Nu, zie ik hele andere dingen, nu ik groter ben, volwassen zegt men ๐Ÿ˜‰ En dit is een cadeautje wat ik nog nooit eerder heb gezien, meestal zie ik de blauwe reiger solo staan ergens of vliegen. Nu 3 stuks, duidelijk een vrouwtje aanwezig.

reiger15

Ze moest van beiden trouwens niet al teveel hebben, toch een lichte voorkeur voor diegene die net even iets meer dominant was.

reiger16

En dat is weer deze… nu riep Liefste mij, waar ik mij nog helemaal in de reigers had ondergedompeld, dat we nu weg gingen.. kom we gaan!

Met een diepe zucht nam ik afscheid, wetend dat ze zo op zouden vliegen, want precies daarlangs moesten wij gaan om bij de bus te komen.

Dag Lauwersmeer, tot een volgende keer.ย  (dit al was op dd 17 juni 2020)

Bij de bus/auto bleek dat het net 18.00 uur was geweest.

~later meer

17 thoughts on “De blauwe reiger

 1. Zelf sta ik altijd muisstil te kijken als ik een reiger zie. Hier in de buurt zie je ze zelden, ik sta elke keer opnieuw versteld van de sierlijkheid als ze stil staan of vliegen.
  Sorry, maar duiven haat ik, zeker nu ze hier momenteel constant lawaai maken in onze dakgoor.

  Geliked door 1 persoon

  • Duiven kunnen heel vervelend zijn, het is dan ook slechts een vergelijking die ik maak met de reiger samen, dat ze voor mij net zo normaal zijn als… ๐Ÿ˜‰ Echt een hekel aan duiven heb ik niet, zoals gezegd, ze kunnen lastig zijn, veel herrie maken ook, maar soms zitten er prachtige exemplaren bij.

   Geliked door 1 persoon

 2. Met de fiettsochten zagen we ze ook vrij vaak. Sloten, vijvers en vennen in de buurt: zo goed als zeker minstens een paar, ook in tuinen. Echt wel mooi maar je kijkt er niet meer van op. Als het nou papegaaien waren…

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb ook weinig met reigers. Je ziet er hier zoveel, ik kom er mijn bed niet voor uit ๐Ÿ˜†
  Toch een roodstaart dus, maar wel heel erg lijkend op een veldroodstaart waar ik nog steeds achter sta,

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s