De Rottige Meenthe/Nijetrijne

rottige-meente14

Liefste reed ons naar een sluis, de Driewegsluis of zoiets. Nee ik heb er geen foto’s van, hij sloeg af, maar er was weinig te beleven. Volgens Liefste is het hier normaal een komen en gaan van allerlei varende objecten en kun je hier met een klapstoeltje gaan zitten en mensen zien klungelen in de sluis… Zoiets als, hoe het dan niet moet πŸ˜‰

Het enige wat ik zag was een bord met Rottige Meente, hey, dat had ik eerder gehoord en gelezen!

rottige-meente15

Van mijn familie die nog in Wolvega en Boijl wonen! Naar aanleiding van mijn fotoshoot in De Deelen bij Tijnje kwam dat op. ~klik hier~ Ook daar is dit gebied ontstaan door turfwinning. En ja hoor, Liefste slingerde ons over een heel klein dijkje heen. Super mooi, en hij gaf aan, als ik iets zag, dat ik dit dan even moest zeggen, dan als het kon, zou hij even stoppen voor mij.

rottige-meente16

Nou ja, duidelijk toch? Als ik dan kieviten denk te zien! En de brandganzen ook nog, door elkaar, ergens ook nog een mandarijn eend, maar die is te vaag helaas. Foto’s vanaf hier, allemaal vanuit de bus genomen! Op een heel smal dijkje.

rottige-meente17

In zijn achteruit! Want deze paal kon Liefste niet spotten, hij moest vooruit kijken, ik kon het spotten na een boerderij, verscholen half achter bomen, maar vanaf deze kant heel goed te zien! De Ooievaar met in de verte zag ik het goed? Een jong!

rottige-meente18

Ik moest flink draaien nog, om deze foto’s te maken, verder achteruit wilde ik niet, bang dat de boom mijn zicht weg zou halen… het had achteraf wel gekund, met 1 hand schoot ik deze Ooievaars.

rottige-meente19

In de Rottige Meenthe dus!

Rottige Meenthe

Karakteristieken
Laagveenontginningsgebied, ruigte, moerasbos.

Bijzonderheden
Natuurreservaat en vogelbroedterrein.

Grootte
1295 ha.

Ligging
Gemeente Weststellingwerf, aan beide zijden van de Pieter Stuyvesantweg bij Nijetrijne.

~meer info en bron: klik hier~

rottige-meente20

En dit is nog steeds met inzoomen, het nest hoe het eruit zag vanuit de verte. Kortom, dat ik bij de garage even had kunnen oefenen kwam nu heel goed uit!

We reden dus langs de Linde. ~klik hier~ En het was echt mooi! Zo spotten wij ook nog een zebra, een vreemde eend in de bijt eigenlijk!

rottige-meente21

Nu werd het helaas toch wel drukker zo nu en dan achter ons, maar ik kon nog 1 foto maken… want een veld vol… ja, dat moet even op de foto, al staan er maar 3 op, er zaten er veel meer, maar door ander verkeer kon ik niet meer schieten.

rottige-meente22

De weg werd breder, we mochten sneller rijden, vanaf hier liet ik mijn camera even met rust en genoot gewoon van de omgeving. Prachtig mooi, hier zou ik nog weleens met de fiets heen willen zei ik nog… We kwamen nog langs een vogelhut, die zagen we wel in de verte, maar konden nergens de bus kwijt, dus ja, door rijden dus. Met de fiets had het wel gekund, wie weet ooit een keer.

Liefste reed door, meldde mij nog dat we ergens langs de Tsjonger reden, om dan voor mij ineens de weg te herkennen… ‘Hey, je rijdt naar Laaksum!’ Een glimlach naast mij, en het enige wat ik vroeg bij Lemmer… ‘Wil je even stoppen bij het Ir. Woudagemaal? Ik wil even aan de andere kant van de brug iets op de foto zetten.”

~later meer.

22 thoughts on “De Rottige Meenthe/Nijetrijne

 1. Het is wel daar mooie natuur gebied om te zien. Ik hou wel erg van dieren om te zien. Echt geweldig ooievaars daar zagen. Groepje bij elkaar is zeker mooi gezicht. Nestje met jong te zien. Mooie foto’s. Ik heb linkje ingekeken Zeker mooi! Echt schitterend. Fijn weekend. XX

  Geliked door 1 persoon

  • Dit was een waar feestje inderdaad, zo leuk! Maar ook hier, pas achteraf zag ik zelf de diversiteit over deze paar km terug en dacht, wowwwww goede buit πŸ˜‰

   Like

 2. De enige mandarijnen die ik zag waren die in een netje in de supermarkt πŸ™‚ Mooi gebied, lijkt een beetje op het inlagen gbeied nabij de kerncentrale maar daar komen we niet zo veel vanwege het zicht op dat ding. Ik spotte hier lepelaars maar alleen een telefoon bij zoals gewoonlijk, en niet meer teruggegaan met de camera.
  πŸ™‚

  Geliked door 1 persoon

  • hahahaha ja van die mandarijn… het is er echt heel erg mooi voor zover ik het heb kunnen zien. Ik heb al gelezen inmiddels dat hier ook lepelaars te spotten zijn zo hier en daar, maar voor mij, moet het dan net dat ene moment zijn dat ik er ben πŸ˜‰

   Geliked door 1 persoon

 3. Dat is ideaalvakantieland voor rustzoekers.
  Bij een sluis zitten is een prachtig tijdverdrijf. Wij deden het wel eens. Meestal ging het goed maar soms…
  Lachen, pleziervaarders die het niet gewend waren, echtparen die ingehouden ruzieden….☻

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooie foto’s van de weidevogels.
  Hier komen ze ook in de wijk, vanuit de polder.
  De Ooievaars zijn toch prachtige vogels. Hans

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.