Reidingpark 4: de jonge eendjes

eendkuiken16

En dit op Tweede Pinksterdag van 2020, dat ze online komen. Echt, dit is toevallig πŸ˜‰ Maar het past wel goed. De poetsende eend van gisteren, is de mama van deze kuikens duidelijk. zo liet ze merken.

eendkuiken17

Twee kuikens zwommen er, en ja van grote hoogte moest ik deze shots maken, want de wal is hoog en het water dus laag. En echt, ik ga niet met mijn camera boven het water hangen, hahaha

eendkuiken18

En ze zwommen vlak langs de wal, dus ja.. dan komt er een apart perspectief uit.

Eenden broedenΒ van februari tot augustus. In februari richten de eenden zich op het paren, waarna het broeden in het voorjaar begint

Het vrouwtje legt maar 1 ei per dag en voor een nest van 15 eieren is ze dan ook meer dan twee weken bezig. Het komt zelden voor dat alle eieren uit het nest uitkomen.

eendkuiken19

En soms zijn ze sneller dan de camera, ja, dan ontbreekt er een stukje… hier of daar.

Op het moment van uitkomen zullen de jonge pulletjes met elkaar communiceren (piepen) zodat dit allemaal tegelijk gebeurd. Eieren die nog in het nest blijven liggen, komen in de meeste gevallen niet meer uit, omdat moeder eend zich bezighoudt met de jongen en geheel stopt met broeden. Door zoveel mogelijk eieren te leggen, is er een grotere overlevingskans.

eendkuiken20

Jonge eendjes hebben eveneens schutkleuren en zijn vaak onderop geel en van boven bruin. Zo denken de vissen dat ze tegen de zon aankijken en roofdieren boven water kunnen de eendjes moeilijker ontdekken tussen het gras.

eendkuiken21

Dus hele gele jonge eendjes, zijn een foutje van de natuur, denk ik dan… hmmmm Had ik toch altijd het idee dat ze pluizig geel horen te zijn.

Het mannetje bemoeit zich niet met het broeden en ook niet met de kuikens.

WETGEVING BETREFT WILDE EENDEN

Artikel 12 van de flora- en faunawet geeft aan dat het niet toegestaan is om eendeneieren uit de natuur te halen of eenden te vangen en te houden. De eieren mogen ook niet vernield of beschadigd worden. Jonge eendjes die je in het wild vindt en waarvan je zeker weet dat het niet toebehoort tot een tam ras, kun je altijd het beste naar een erkend opvangcentrum voor vogels brengen. Deze zullen de jonge eendjes verzorgen en weer terug proberen te plaatsen in de natuur.

Bron: eend.net

Ik wens iedereen nog een hele fijne Pinkstermaandag toe. Wees slim! #StayHome #StaySafe

26 thoughts on “Reidingpark 4: de jonge eendjes

 1. Jonge eendjes kunnen inderdaad heel snel zwemmen. Dan kun je moeilijk foto’s maken. Toch is je heel goed gelukt. Daar worden zo vrolijk ervan. Gele eendjes zeker verkeerd. Ik vind niet erg. Zijn zo schattig om te zien. Jonge eendjes hebben schutkleuren klopt. Bij ons ook jonge eendjes geboren niet veel. Vele worden door opgegeten door andere dieren. Zo zielig. Bij ons veel ganzen geboren. Echt niet normaal. Zo leuk! Ik wens jou fijne tweede pinksterdag. En genieten met de mooie weer.

  Geliked door 1 persoon

  • Bijna al het jonge grut in de dierenwereld is super snel, behalve de mensenbaby’s. Helaas worden velen opgegeten en het hoort er ook bij, de 1 zijn dood is de ander zijn brood… Geniet van de jonge gansjes in de buurt πŸ˜‰ Fijne 2de Pinksterdag!

   Like

  • Dat laatste hier dus ook, de nesten hangen erboven in de bomen, niet zo gek ook, het barst er van de kraaien en de ka’s. Deze twee hebben het zover overleefd en zijn al vrij groot, geen idee of ze op deze grootte nog worden gekaapt… En ja, zo lief ook, donzig, pluizig πŸ˜€

   Geliked door 1 persoon

 2. Hier zie je ze gelukkig ook nog al heb ik het idee dat het er toch minder worden met de jaren. Zulke dingen vallen op als je veel buiten bent.
  Nee, houd je camera maaar veilig.:)

  Geliked door 1 persoon

  • Dat denk ik al jaren, dat het minder wordt, sterker nog, ik ben blij ze te zien hier! In den beginne heel veel zelfs, voor mijn ogen dan… want in Almere, thuis in mijn park, zitten ook heel veel eenden, maar jongen zie ik NOOIT, waar ik dan toch ook wekelijks voorbij kom… daar worden ze dus als ze er al zijn, heel snel geroofd hoor ik van de bewoners die aan het vijvertje wonen en erop kijken…

   Like

 3. owh die jonkies zijn echt lief en snoezig. Ik moet zeggen, ik heb er dit jaar weinig gezien, maar dat komt omdat hier het water voornamelijk in de buurt van de binnenstad is en dat probeer ik te vermijden.

  Love as Always
  Di Mario

  Geliked door 1 persoon

  • Ik doe dat zeker! En soms help ik een handje waar echt nodig, van de week zat er een libelle vast in huis, ja.. die heb ik naar buiten gebracht.

   Like

 4. Echt mooie foto’s.
  Wat zijn ze schattig en slim gekleurd ook, dat ze maar gauw groot mogen worden Er lijken al meer kraaien en ander gespuis voor te komen, die zijn ook beschermd. 😐

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat een schatjes zijn het ook, om te knuffelen.
  Zo 15 eieren, is flink.
  Vroeger had je het verhaal over het lelijke eendje. Hans

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.