Reidingpark 4: de jonge eendjes

eendkuiken16

En dit op Tweede Pinksterdag van 2020, dat ze online komen. Echt, dit is toevallig ๐Ÿ˜‰ Maar het past wel goed. De poetsende eend van gisteren, is de mama van deze kuikens duidelijk. zo liet ze merken.

eendkuiken17

Twee kuikens zwommen er, en ja van grote hoogte moest ik deze shots maken, want de wal is hoog en het water dus laag. En echt, ik ga niet met mijn camera boven het water hangen, hahaha

eendkuiken18

En ze zwommen vlak langs de wal, dus ja.. dan komt er een apart perspectief uit.

Eenden broedenย van februari tot augustus. In februari richten de eenden zich op het paren, waarna het broeden in het voorjaar begint

Het vrouwtje legt maar 1 ei per dag en voor een nest van 15 eieren is ze dan ook meer dan twee weken bezig. Het komt zelden voor dat alle eieren uit het nest uitkomen.

eendkuiken19

En soms zijn ze sneller dan de camera, ja, dan ontbreekt er een stukje… hier of daar.

Op het moment van uitkomen zullen de jonge pulletjes met elkaar communiceren (piepen) zodat dit allemaal tegelijk gebeurd. Eieren die nog in het nest blijven liggen, komen in de meeste gevallen niet meer uit, omdat moeder eend zich bezighoudt met de jongen en geheel stopt met broeden. Door zoveel mogelijk eieren te leggen, is er een grotere overlevingskans.

eendkuiken20

Jonge eendjes hebben eveneens schutkleuren en zijn vaak onderop geel en van boven bruin. Zo denken de vissen dat ze tegen de zon aankijken en roofdieren boven water kunnen de eendjes moeilijker ontdekken tussen het gras.

eendkuiken21

Dus hele gele jonge eendjes, zijn een foutje van de natuur, denk ik dan… hmmmm Had ik toch altijd het idee dat ze pluizig geel horen te zijn.

Het mannetje bemoeit zich niet met het broeden en ook niet met de kuikens.

WETGEVING BETREFT WILDE EENDEN

Artikel 12 van de flora- en faunawet geeft aan dat het niet toegestaan is om eendeneieren uit de natuur te halen of eenden te vangen en te houden. De eieren mogen ook niet vernield of beschadigd worden. Jonge eendjes die je in het wild vindt en waarvan je zeker weet dat het niet toebehoort tot een tam ras, kun je altijd het beste naar een erkend opvangcentrum voor vogels brengen. Deze zullen de jonge eendjes verzorgen en weer terug proberen te plaatsen in de natuur.

Bron: eend.net

Ik wens iedereen nog een hele fijne Pinkstermaandag toe. Wees slim! #StayHome #StaySafe

26 thoughts on “Reidingpark 4: de jonge eendjes

 1. Jonge eendjes kunnen inderdaad heel snel zwemmen. Dan kun je moeilijk foto’s maken. Toch is je heel goed gelukt. Daar worden zo vrolijk ervan. Gele eendjes zeker verkeerd. Ik vind niet erg. Zijn zo schattig om te zien. Jonge eendjes hebben schutkleuren klopt. Bij ons ook jonge eendjes geboren niet veel. Vele worden door opgegeten door andere dieren. Zo zielig. Bij ons veel ganzen geboren. Echt niet normaal. Zo leuk! Ik wens jou fijne tweede pinksterdag. En genieten met de mooie weer.

  Geliked door 1 persoon

  • Bijna al het jonge grut in de dierenwereld is super snel, behalve de mensenbaby’s. Helaas worden velen opgegeten en het hoort er ook bij, de 1 zijn dood is de ander zijn brood… Geniet van de jonge gansjes in de buurt ๐Ÿ˜‰ Fijne 2de Pinksterdag!

   Like

  • Dat laatste hier dus ook, de nesten hangen erboven in de bomen, niet zo gek ook, het barst er van de kraaien en de ka’s. Deze twee hebben het zover overleefd en zijn al vrij groot, geen idee of ze op deze grootte nog worden gekaapt… En ja, zo lief ook, donzig, pluizig ๐Ÿ˜€

   Geliked door 1 persoon

  • Dat denk ik al jaren, dat het minder wordt, sterker nog, ik ben blij ze te zien hier! In den beginne heel veel zelfs, voor mijn ogen dan… want in Almere, thuis in mijn park, zitten ook heel veel eenden, maar jongen zie ik NOOIT, waar ik dan toch ook wekelijks voorbij kom… daar worden ze dus als ze er al zijn, heel snel geroofd hoor ik van de bewoners die aan het vijvertje wonen en erop kijken…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s