Het Reidingpark of de Bult

reidingpark1

Dit is het nog niet hoor, maar daar kom ik wel uit. Een vriendin van mij, oud klasgenoot vangt met regelmaat katten op, kittens, oudere katten, en dat voor de dierenbescherming maar dan thuis. Zij weet niet beter eigenlijk, gezien toen wij vriendinnen en klasgenoten waren, haar moeder dit ook al deed toen wij tiener waren. Sterker nog, later toen ik ging samen wonen, heb ik twee kittens officieel bij haar opgehaald samen met mijn ex man. Bij de moeder toen nog dan. 😉

reidingpark2

Op FB, zag zij hoe Liefste bezig is met een krabpaal te maken, maar ze las het niet goed, hahaha what else is new? En ze vroeg waar Picasso aan moest krabben dan? Ja, de paal is nog langer niet klaar! DAt komt nog, oh hahahaha. En er kwam een riedeltje over kattenkruid. En ik zei.. nou ja, ik hoef maar het centrum van Drachten in te gaan, het staat hier vol in de plantsoenen met kattenkruid…

Daarom maakte ik een rondje, nee, jullie zien niet alles, de tweede foto is al bij het Reidingpark. Of zoals Liefste zegt, de Bult… het waarom?

reidingpark3

Nou ja, moet ik het nog duiden? Achterin? al die betonnen bankjes op een bult dus? 😛 hahahaha morgen gaan we verder met de voorgrond… wat daar ligt.

Oh ja, ik heb het maar even via google opgezocht, het heet dus eigenlijk het Reidingpark weet ik nu.

Op de ‘Kaart van Dragten en omstreken in de Grietenij Smallingerland’, in 1840 uitgegeven door W. Eekhoff, Leeuwarden en afgedrukt op de pagina’s 12 en 13 van Smelnes Erfskip uitgave nr. 12 april 2007, ziet u dit slot van grietman Van Harinxma thoe Slooten naast het pand van de familie Reiding gesitueerd. In het Notarieel archief van beide Drachtster notarissen wordt vermeld dat in 1831, onder nummer NAD 32.038 nr. 3527, de verkoop heeft plaatsgevonden van ‘een vruchtbaar stuk land mede in de Zuiderdragten, ten oosten van het vorige perceel, de woning van de familie Reiding, gedeeltelijk tot tuinen en overigens tot wandelbosje aangelegd, voorzien van een berg, een uitmuntend uitzicht over de dorpen Drachten opleverende’.

Het park met de berg was er dus in 1831 en staat op de oudste kadasterkaarten (1832) ingetekend.Dat het park met de berg er al veel eerder was wordt aangetoond bij lezing van een verslag van het familieberaad tussen Sytse Fokkes Reiding en zijn vier kinderen Anna Catharina, Fokke, Aan en Eduardina. Sytse Fokkes Reiding was op 18 juli 1821 bij het overlijden van zijn echtgenote Hebbeltje Feenstra weduwnaar geworden waarna familieberaad moest worden gehouden over de afhandeling van de nalatenschap die ‘bestond uit een huis met twee kamers en een varkenshok, waarachter een schuur met 8 koe- en 4 paardenstallen, op nummer 78 te Zuiderdrachten. Aan de voor- en achterzijde een tuin met bomen en bosschages, waarop een berg met de daarop staande koepel, ter grootte van 3 bunder. Verder twee stukken weiland ter grootte van 4 bunder’.

Bron: ~Drachten, een terugblik in de tijd~

 

8 thoughts on “Het Reidingpark of de Bult

 1. Ik zou dat toch niet kunnen hoor, katten opvangen, oplappen en dan weer wegdoen. Maar zoveel katten in huis nemen dat je alles zelf maar houdt kan natuurlijk ook niet.

  Love As always
  di Mario

  Geliked door 1 persoon

  • Als je weet dat ze een goed huis krijgen is het goed toch? Ze heeft er zelf ook ergens eentje zelf gehouden, twee… zijn van haarzelf nu, wel uit die hoek ook, die ze ooit moest opvangen. 😀

   Like

 2. Katten opvangen is juist om te doen. Gaat wel voor de beter om te oplappen. Ik heb zelf nooit katten genomen. Toch dat zelf twee gehouden hebt. Goed zo. Krabpaal is zeker klusje om in elkaar te zetten. Reidingpark ziet daar mooi uit. Je ziet overal rust. Even lekker zitten. Deze park is dan Drachten. Mooie foto’s geworden. De eend liggen te slapen. Staat net op de foto. Ik ga weekend erin. Ferry heeft nu al vrij. Ik wens jou fijn weekend. XX ❤️

  Geliked door 1 persoon

  • De krabpaal komt vanzelf weer, die staat nog even in de wacht vandaag! het wordt weer een drukke dag en weekend ook hier. En wij waren al vrij, hahaha Geniet van elkaar daar! Een heel fijn weekend!

   Like

  • Geen gras maar kruid, en ja dat weet ik zeker, velen maken die fout tussen gras en kruid.. dit wordt vaak in de speelgoedjes gedaan en hier worden ze high van, hahaha ik heb vorig jaar al eens zo hier en daar wat geplukt, slechts 3 a 4 takjes, en ook nu in bloei, Picasso goes wild! 😀 Is ook heel goed te drogen voor later en zelf weer op speeltjes te wrijven of in te smeren ermee.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.