Holwert: Eindelijk! Bij de kwelder(s)

holwert-kwelders17

Zo dan, eindelijk bij de laatste reeks van deze roadtrip, en eindelijk bij de kwelder(s) aangekomen waar je ook kunt zitten, en zelfs de kwelder op kunt lopen. En op de bovenstaande foto, voor wie goed kijkt, ik blijf het altijd mooi vinden, in de verte de boot.. net of deze op land ligt.

holwert-kwelders18

Natuurlijk kijken jullie al dagen naar de kwelders bij Hallum, Ferwert en nu bij Holwert aan, maar toch… dit blijft bijzonder om in het echt te zien, en ook te kunnen lopen.

holwert-kwelders20

Een kwelder (ook: gorsgroeze/groesschol of schor(re), de verschillende namen zijn regionaal) is een begroeide buitendijkse landaanwas die bij een gemiddeld hoogwater niet meer onderloopt. De wetenschappelijk naam voor het natuurtype dat op een kwelder kan ontstaan is Puccinellion maritimae (=zilte graslanden). Alleen bij erg hoge waterstanden komt hij blank te staan. De term wordt ook wel gebruikt voor een onbedijkte aangeslibde kleibank.

holwert-kwelders21

Bij het onderlopen van een slik tijdens vloed, blijft er telkens wanneer het water wegloopt wat nieuwe modder liggen. Hierdoor ontstaat de kwelder, die langzaam maar zeker steeds droger wordt. De laagste delen van een kwelder worden gevormd door geulen, slenken en kreken. Een kwelderwal is een hogergelegen deel van een kwelder, waar bij overstromingen vaak grover materiaal werd afgezet. Een voorbeeld hiervan zijn de kwelderwallen van de oude Middelzee in Friesland. De kwelderwallen zijn te herkennen doordat hierop de dorpen ontstonden.

holwert-kwelders22

Bijvoorbeeld de gordel van dorpen Hijum, Hallum, Marrum, Ferwerd, Blija en Holwerd. Kwelderwallen worden verder gekenmerkt door akkerbouw omdat de grond lichter (zandiger) is dan de overige kweldergronden.

holwert-kwelders23

Kwelders zijn een van de belangrijkste voedsel-, rust- en broedterreinen van vele soorten wad- en zeevogels. Ook veel vis paait aan de randen van de kwelders. De zoutwatermoerassen zijn een kraamkamer voor veel vis. Op de hoger gelegen delen die nog zelden onder water komen, leven in het supralittoraal twee voor dit biotoop heel karakteristieke slakkensoorten: het gewoon muizenoortje en gray’s kustslak.

holwert-kwelders25

Aldus de bron van Wikipedia ~klik~ 

holwert-kwelders26

En de laatste foto die ik nam op deze ene dag toen in juni 2018.

Het was een mooie trip, die ik zeker een keer opnieuw zou willen doen. Dat komt vast een keer goed, er zijn nog zoveel wensen en plannen, maar nul beloften gemaakt 😉 Niets meer veranderlijk dan een boogschutter, en het kan van ooit een keer naar ineens, verwacht het onverwachte keren… Ga je mee Suus? We gaan nu…

En ja… heel vaak zeg ik ja, natuurlijk zeg ik ja, en laat mij leiden door het onverwachte, heel vaak komt dat heel mooi uit… ~zoals hier bijvoorbeeld~ 

Voor nu, is het tijd om weer eens te gaan fietsen denk ik, of opnieuw de archieven in te duiken voor de volgende ronde aan blogs.

 

22 thoughts on “Holwert: Eindelijk! Bij de kwelder(s)

  • Ja, ik las het net, vaag weet ik dat nog, van de schorren, bij ons werd er eerder en meer over de kwelders gesproken, en ging het meestal over bovenin, nooit over Zeeland eigenlijk… gek toch? Eigenlijk, lagere school heb ik het dan over 😉

   Like

   • Zeeland, meebepaald Zeeuws-Vlaanderen hangt er ook maar een beetje aan. Een vergeten provincie… Weet je dat er vaak landkaarten opduiken waarop Zeeuws-Vlaanderen niet eens staat? Of waar Zeeuws-Vlaanderen bij België staat getekend? Dus het verbaast me niks dat jullie er op school ook niks over leerden.

    Geliked door 1 persoon

 1. Het is mooi weer, je zou zo lekker kunnen gaan fietsen. En of dat voor de blogs wordt zien we dan wel weer, Anders heb jij altijd nog je archief. Geniet van de dag..

  Love As always
  di Mario

  Geliked door 1 persoon

  • Nou… er staat nu al behoorlijk wind, hahaha ik ga het meemaken vandaag, eigenlijk zou dit blog morgen pas online moeten komen 😛 Wij gaan genieten, hoe dan ook!

   Like

 2. Dit was mooie foto’s geworden. Schil zie je dan hier in de verte goed. Wat heerlijk wezen fietsen. Ik vind bank aparte vorm. Droogte is dan deze tijd toch heel erg. Er moeten keer heel goed regenen. Anders komen droog te staan. Niet goed voor de dieren en natuur. De laatste foto in de verte zie je dan kerk. Prachtig. Je gaat weer archieven foto bekijken. Fijn weekend. XX

  Geliked door 1 persoon

 3. Hier noemen we het shorren. We mogen ze niet betreden alleen met een ontheffing. Er broeden hier allerlei vogeltjes en zo, maar als je zeekraal snijt kun je voor een bepaalde plek ontheffing krijgen. Dat mag tegenwoordig ook niet overal meer.
  Ik ken alle benamingen wel alleen slikken valt er niet echt onder omdat deze altijd onderlopen met hoog water. Een slik is zoals een wad.

  Geliked door 1 persoon

  • Vaag weet ik dat ook nog wel, van de schorren, dat het ook zo word genoemd, maar eerder en meer toch de kwelders zijn blijven hangen. Van het slik, ja ook wel, maar ook minder, eerder dat er ook brak water bestaat dus… zoet en zout die samen komen. Zoals je ziet, vanaf het bankje, kun je zo met een trap of iets naar beneden, ik ben niet ver geweest overigens, want het voelt best apart, en ik weet nog, dat ik er ook nog in begon te zakken, hahaha dus ik ging weer aan wal 😉

   Geliked door 1 persoon

 4. Schorren, kwelders, er zijn veel namen voor. Geliefde natuurgebieden.
  Het is een mooie serie geworden van een geslaagde trip. De foto van de boot geeft iets extra’s.

  Geliked door 1 persoon

  • Oh Dien, dit zijn de kwelders of de schorren, dat is meestal zo… dat het er zo uit ziet, zout water, zo nu en dan… serie uit 2018

   Like

Reacties zijn gesloten.