Holwert: naar de pier

holwert1

Ik wist het niet hoor, dat je van hieruit naar Ameland kunt varen. Dat leerde ik op deze dag in juni 2018 dus.

Holwerd (Fries: Holwert) is een dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân in de Nederlandse provincie Friesland.

Holwerd ligt ten noordwesten van Dokkum en ten zuiden van de Waddenzee, tussen Blija, Waaxens en Ternaard. De dorpskern ligt ingeklemd tussen de N356, N357 en N358. De Holwerdervaart stroomt langs de N356 naar het zuiden toe, en heeft tevens een kleine aanleghaven.

Tussen het buitendijkse gebied en het dorp is een klein industrieterrein. In 2019 telde het dorp 1.605 inwoners. Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Kletterbuurt en Drieboerehuizen.

Het dorp is vooral bekend van de veerdienst naar het waddeneiland Ameland en het wadlopen.

holwert2

Wat ik ook eigenlijk nu pas leer, is dat dit ook al waddengebied is. Prachtig mooi, weids, open, en de kwelders die ik voor het eerst ging zien.

holwert3

Je blijft kijken, je blijft dingen zien. Lijnenspel alleen al. Laat staan alle vogels en de boten die voorbij komen.

holwert4

Op naar de pier…

tijd voor lunch…

holwert7

holwert8

En hier zien jullie hoe heiig het die dag was. Ik blijf dat apart vinden, op een dag wolkeloos, 30 graden toen, en toch zo heiig, dat de verte lijkt te verdwijnen.

Morgen krijgen jullie een leuk dilemma, met foto’s vanuit Holwert.

23 thoughts on “Holwert: naar de pier

  • Dan maak je er toch een lang weekend van minstens? Genoeg plekken om te overnachten ook, en te zijn, zelfs met de boot dus op naar Ameland, of even verderop naar Terschelling of nog weer verderop naar Schiermonnikoog 😉

   Like

 1. Prachtig om te zien deze pier. Wat is daar ook mooi om te wandelen. Je ziet in de verte allemaal vogels aan de strand. Lekker kibbeling gegeten. Ach ik heb hele tijd gemist zo lekker maaltijd. Ik ben gek op. Ferry weer niet. Veerboot gingen voorbij varen dan in de de verte. Vandaag word het warm. Geniet met de mooie weer.XX

  Geliked door 1 persoon

  • He is er inderdaad prachtig bij mooi weer 😀 En kibbeling kunnen jullie toch halen en dan thuis eten? Doen wij ook momenteel zo nu en dan 😉 Van de markt. Ik ga zeker genieten van het mooie weer! Al zal het om het huis zijn, iedereen zal er wel op uit trekken vandaag.

   Like

  • Dit was in 2018, en qua lunch kramen, winkels.. die zijn eigenlijk constant wel open gebleven, je mocht niet naar binnen, maar alles werd en is afhaal geworden…. ook op de markt, je kunt van alles halen, maar thuis eten bij wijze van spreken.

   Like

 2. Hier heb je ook wadden en schorre, en dan ook nog inlagen. Ik hoef er dus niet voor naar het noorden af te reizen. Heiig was het zeker die dag, maar dat heeft wel iets vind ik. Dat vocht zorgt voor verkoeling.

  Geliked door 1 persoon

 3. Nou ik was 17 jaar en ging op vakantie naar Ameland.
  Op de brommer vanuit Krommenie, wat een belevenis.
  Mooie herinneringen. Hans

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.