De dijk tempel en de uitzichten

kwelders19

Deze dag toer maakte ik in juni 2018. Nu ik terug kijk en zoek vooral, naar info, dan merk ik dat het best lastig is om dingen terug te halen. Als je blogt, denk je vaak in blogtaal onderweg, je foto’s, je teksten, het onthouden van de info die je tot je neemt op zo’n dag.

kwelders21

Een toer langs de kwelders van Friesland. Ontzettend mooi, en zoals jullie kunnen zien was het overbelicht die dag. 30 graden lees ik zelf terug, het was ook warm uit de wind, want er stond een behoorlijke frisse koude wind ook. Waardoor ik mede later mijn keelpijn ook kreeg. (ja, ja, en ergens een virusje opgedaan natuurlijk. Of de weerstand was niet zo goed die dag.)

kwelders22

Vanuit het kweldercentrum Norderleech, konden wij ook de dijk op, en tussen de schapen wandelen. Dat hebben we ook een stukje gedaan. Super machtig mooi om te zien en ik genoot zeker met volle teugen.

kwelders23

kwelders24

Ook al zijn ze het misschien gewend zo nu en dan, zo mak zijn de schapen niet. Al was het wel zo, dat wij ook een hond bij ons hadden die dag, die erg wild is eigenlijk om dit soort dingen mee te doen.

kwelders29

We reden een stuk verder langs de dijk, en kwamen uit bij deze dijktempel, waar wij een stop maakten. Dit vraagt om nader onderzoek. In het nu, heb ik echt moeten zoeken naar deze dijktempel, omdat ik niet meer wist waar deze ongeveer staat. Bij welke plaats. Ferwert dus, daar vond ik het onder, terwijl ik Holwerd in tikte op google. Ik ging iets te snel ๐Ÿ˜‰

kwelders30

De Tempel is een must-see in het Uytland. En te vergelijken het met deEiffeltoren in Parijs. Dichtbij het dorpje Marrum, staat op de Waddendijk het ‘tempeltje van Ids’, genoemd naar kunstenaar Ids Willemsma, die het ontwierp in opdracht van het Wetterskip Fryslรขn. Deze landmark is gratis en makkelijk te bezichtgen.

Het kunstwerk werd in 1993 onthuld en is volgens de kunstenaar: “het presenteerblad van staal waardoor de dijk als het ware wordt opgetild”. Voormalig Commissaris van de Koninging Hans Wiegel opende het kunstobject.
Ids Willemsma
Willemsma volgde zijn opleiding aan de Academie Vredeman de Vries in Leeuwarden. De beeldhouwer maakt graag grote stalen beelden die op meerdere plaatsen in Noord Nederland te zien zijn. De Friese kunstenaar is naast beeldhouwer ook tekenaar. Hij woont en werkt in Oosterwierum.
kwelders31
Om die reden alleen al, zet ik graag info borden of straatnaambordjes op de foto, niet eens voor op blog, maar puur voor mijzelf vaak. Is het leuk in een verhaal, dan kan het hier ook terecht komen zomaar. Deze steen is het waard om te laten zien, welke je vind in die tempel, onder het dak.
kwelders33
Aan de andere kant, kun je gewoon ook naar beneden als je wilt, de dijk even wat aflopen. hier lopen in elk geval geen schapen, op dit moment althans niet toen.
Noarderleech
Wie de dijk beklimt om het tempeltje van dichtbij te zien ziet ook het buitendijkse land. Het beeld staat vlakbij bezoekerscentrum Noarderleech en De Seedykstertoer, waar allerlei informatie over dit gebied te vinden is.
Ameland
Vanaf de dijk zie je paarden en koeien op het buitendijkse land lopen, daarachter is het Wad. Het is mogelijk om de veerboot tussen Nes Ameland en Holwerd te zien. Bij helder weer is het eiland zelfs goed te zien.
kwelders32
kwelders34
Het uitzicht was mooi, heiig ook in de verte, toch kon ik bij tijd en wijle de eilanden wel zien op deze ene dag. Op de foto’s, ook wel, maar lastiger.
kwelders35
Het is jammer, dat ik de foto’s niet meer kleur of glans kan geven dankzij het harde licht van die dag. Het is ook nooit goed eigenlijk ๐Ÿ˜‰ Willen we zon, maar teveel is voor de fotografie weer niet mooi. Is het te bewolkt is het weer te donker. Kortom, om nu net die ene mooie dag te treffen, is altijd weer lastig.
kwelders36
Het werd tijd om verder te gaan. Ook al heb ik hier zeker even in het gras gelegen en genoten van de uitzichten.
Contactgegevens Kweldercentrum:

Noorderleeg 5a
9074 TG Hallum
Tel. 0518-42 14 66

Bron: It Fryske Gea

Tijd om door te reizen richting Holwerd.

18 thoughts on “De dijk tempel en de uitzichten

  • Ja, zeker apart, al kwam ik dus tegen dat er vorig jaar? nog een kunstwerk is neer gezet, en dat kreeg ik elke keer, en dat stond er toen nog niet, bij Holwerd als het goed is… vandaar dat ik deze niet kon vinden nu. ๐Ÿ˜‰

   Geliked door 1 persoon

 1. Je foto’s is zeker prachtig geworden. Wat is daar heel veel schapen te zien met lammetjes erbij. Dijken en landschappen hebben in Friesland heel veel. Ik weet het van. Oma zat daar bejaardenhuis. Wij konden zo IJselmeer zien. Oma is allang niet meer. Wij hebben ook niemand meer. Zo erg hard gegaan. Daar hadden ook veel schapen te zien. Vrijwel schuw waren schapen. Zon doet het goed. Pas maar op met je keel. Goed in de gaten houden. 30 graden hoefde voor mij niet. Te warm…. Ik heb hier genoten van jou verhaal. Fijne dag. XX

  Geliked door 1 persoon

  • Zo kan het gaan, dat iedereen om je heen weg valt, soms blijvend, soms bij keuze. Fijn dat jullie wel ooit langs het IJsselmeer zaten ook. De schapen, ja die vind je hier overal wel, en de lammetjes nu ook, toen waren ze best al groot ๐Ÿ˜€ Fijn dat jullie genoten hebben van dit verhaal.

   Like

 2. In blogtaal denken, daar moet ik eens over nadenken. Ik geloof echt niet dat ik dat doe, maar zie soms wel een onderwerp voorbij komen in mijn gedachten. Foto’s maakte ik altijd al vaak, ook voor ik ging bloggen en zoek het liefst een passende foto.
  Vandaag was mijn onderwrp echter heel erg duidelijk voor me en ik moest er zelfs even voor de boeken in ๐Ÿ˜†
  Mooie omgeving daar. Als ik bij mijn tante ben zal ik eens kijken of ik er eens een kijkje kan nemen.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat was vroeger inderdaad niet, toen dacht ik in vakantie album taal of gewoon thuis taal, toen maakte ik al foto’s dat mijn moeder dacht, waarom… nu is ze er blij mee, hahahaha zoals in huis en zo… de tafel, de kamer… de bloemen… planten.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s