Kweldercentrum Noarderleech bij Hallum (2018)

holwert7

Ergens, toen het virus begon en wij in een intelligente lockdown terecht kwamen, gaf ik al aan, dat ik nog genoeg in het archief heb staan om op dit blog te laten zien of om over te vertellen. Soms kom je dan dingen tegen waarvan je denkt, oh ja… en het begon te stagneren op blog. DD was 28 juni 2018 dat ik deze trip maakte, en op 5 juli 2018 plaatste ik het volgende blog: ~klik hier~

holwert8

holwert9

holwert10

Het was dus zo, dat ik toen met iemand anders, waar ik nog even verbleef deze tocht heb gemaakt. Zijn herinneringen vooral, voor mij, nieuw en de kwelders, wat ik al op school leerde, de lagere wel te verstaan, waar biologie gewoon nog een onderdeel was van je studie. Algemene kennis is het nu? Ik heb geen idee, maar ik denk niet dat velen zullen weten wat een kwelder รผberhaupt is als je dat in Amsterdam gaat rond vragen.

holwert11

Het was wel zo voor mij, dat ik naar mijn eigen idee voor het eerst in mijn leven op en bij echte kwelders terecht kwam. En dat blijft gewoon mooi!

 

klik op een foto om groter te zien eventueel. Het gaat om het idee wat je in dit centrum kunt vinden. Het is zeker de moeite waard en wat ik ook erg apart vond? Je kunt er gewoon in, er was geen ziel te bekennen, natuurlijk moet er iemand zijn geweest in de buurt, ik bedoel, alles staat open. Maar echt, we waren er praktisch alleen, en dat bleef ook bijna zo. Toen ik weg ging, pas toen kwamen er anderen binnen kijken. Tegelijk, ben ik ook niet echt lang binnen geweest, heb ik maar wat rond geschoten en hier en daar gekeken, maar de grote info… op dat moment leek onbelangrijk. Soms heb je dat even, last van anderen ๐Ÿ˜‰

holwert17

En vanaf hier zou ik de trip maken, vanuit Hallum, hier dus.. het kweldercentrum Noarderleech: ~klik hier voor meer info~ย 

Naar Ferwert (geen foto’s gemaakt daar), op naar Holwert. En in dit geval tussen stops op de dijken, zoiets wat ik leerde op deze dag, als de Waker, de Slaper, de Dromer:

Waker-slaper-dromer

De โ€˜wakerโ€™, de waterkerende dijk, beschermt als eerste het binnendijkse gebied tegen het buitenwater. Mocht deze bezwijken, dan vangt de volgende landinwaarts gelegen dijk de doorbraak op. Achter deze โ€˜slaperโ€™ ligt soms nog een โ€˜dromerโ€™. Tussen deze parallelle dijken lopen vaak dwarsliggende dijken.

holwert26

Bron: dijken van Nederland

Ik heb geen idee meer op welke dijk ik hier sta… ik denk de dromer… of was het nu de slaper, nou goed. Wie weet vind ik dat antwoord nog, als ik jullie verder mee neem, op deze trip gemaakt in 2018.

~later meer

24 thoughts on “Kweldercentrum Noarderleech bij Hallum (2018)

 1. Leuke archieven foto’s heb je staan. Deze museum is best interessant. Hoe daar in de natuur leven.
  Dijk is zeker prachtig om te zien. Schapen lopen daar altijd rond. Ik ken deze plek niet. Fijne week.XX

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik noem het gewoon een lockdown en geen intelligente want er is toch niets intelligents aan?! HEt wordt gewoon zo genoemd om het volk te paaien, maar goed, jouw tijdreis terug in de tijd, Ik denk dat je op die dijk heerlijk kunt dromen, of slapen. Dus het zal een van de twee zijn.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik noem het ook zo maar ik word telkens gecorrigeerd, hahahaha dus vandaar dat ik het maar intelligent noem, want er is weinig intelligents aan, als ik het gedrag nu alweer zie, ook van sommige supermarkten waar je gewoon weer muntjes in de karren moet stoppen? geen schoonmaak meer, of zelf doen… 1 tafeltje over… ja dat dus. Op die dijk heb ik wel even kunnen dromen zo hier en daar. ๐Ÿ˜‰

   Geliked door 1 persoon

 3. Het mooie is dat je archief geduldig is.
  Het is een mooie omgeving, zoveel rust.
  Ja, de spullen ui de WOII komt vaak weer boven de grond.
  Een dijk van een dromer is toch even weg dromen. Hans

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s