Spelen met 16:9

kunst1

Na het fiasco, vind ik eigenlijk zelf met de eenden, waterhoen en kuikens. Besloot Liefste, ja Liefste, dat ik een paar dagen later maar weer eens de deur uit moest, de fiets op. Het was nog net mooi weer, de regen was voorspeld, dus hop… naar buiten jij!

kunst2

Hij was zelf druk in de tuin bezig, en gaf zo aan, dat hij liever even had dat ik onzichtbaar was en uit de buurt, hahaha Goed, het was al een planning, maar ik zat nog even wat te kijken tijdens de lunch, had nog wat koffie, en toen ik aangaf dit eerst even te drinken was het oke.

kunst3

Ik had per ongeluk ontdekt dat bij een supermarkt genaamd de Poiesz, spreek uit Poisz zoiets… dan zit je wel goed, ongeveer. Dat er achterlangs een pad de wijk in liep een andere kant op dan waar ik zit. Dat zag er leuk uit en ik besloot daar het schelpenpad maar eens te gaan volgen.

kunst4

En ik kwam dit kunstwerk tegen. Ik schoot, zocht naar perspectief, schaduw, licht, lijnen, strak… en dat op formaat 16:9. Waarvan ik mij meteen al afvroeg, en dan, gezien als ik de foto’s hier plaats, ze standaard kleiner maak.

kunst5

Zien jullie het verschil? Qua formaat?

kunst6

Als ik ze op de laptop origineel bekijk, dan zie ik natuurlijk het verschil, en zo ook op de tv, het beeldscherm, het is beeldvullend dan.

kunst7

Sowieso, pakt de camera een breder beeld van de omgeving als je het dan even helemaal ziet, het kunstwerk zo aan de rand van de wijk, of eigenlijk, middenin. Drachten kent mooie plekjes in elk geval!

Of ik de instelling 16:9 zo laat staan weet ik nog niet, ben er nog niet over uit.

24 thoughts on “Spelen met 16:9

  • Qua schieten is het toch heel anders πŸ˜‰ Heb jij het al geprobeerd? Als je ze dan gaat zien op je scherm of zelfs tv, dan is het gewoon beeldvullend, en wat dan mooi is, is ook echt mooi πŸ˜€

   Like

 1. Deze kunstwerken is zeker prachtig gezicht. Je hebt mooie foto’s kunnen maken. Het is wel apart om te zien. Staat mooie plek. Gelukkig staat niet zo dichtbij huizen. Het was gisteren aardig weer geweest. Groetjes XX

  Geliked door 1 persoon

 2. Qua oppervlakte worden ze steeds kleiner als je een standaard breedte aanhoud. Maak maar eens een foto in 4×3. 3×2, en 16×9 en plaats die onder elkaar met dezelfde breedte. Lijkt me een leuk experiment. Ik heb wat foto’s gemaakt met 16×9 maar ben weer terug naar 3×2. De foto’s worden te plat…

  Geliked door 1 persoon

  • 3×2, die keuze heb ik niet, alleen 4×3 en de 16×9, ik zal nog eens terug gaan en dan de 4×3 stand weer innemen. πŸ˜‰ Dank voor jouw uitproberen en idee erbij πŸ˜€

   Like

 3. Ik ben van mening dat je foto’s moet maken zoals je zelf wilt doen. Al dat moeten, en dat advies van een paar miljoen hoby fotografen.. Gewoon je eigen ding doen met de spullen die je hebt.

  Geliked door 1 persoon

  • Er moet ook niets, maar ik heb zelf om advies gevraagd! Dus dan lees ik dat ook graag πŸ˜‰ En nu, weet ik wel waar ik even op moet letten om te zien wat het verschil is…. πŸ˜€

   Like

 4. Mijn beeldscherm (en dat van de meeste hedendaagse laptops is 9:16. Mijn camera is 3:4. (ouderwetse TV) Zelf snij ik foto’s vaak naar 2:3, het ouderwetse kleinbeeld- en ansichtkaart-verhouding. Dat komt ook dichtbij de gulden snede 1:1,61. Tegenwoordig de creditkaart/visitekaartverhouding. Waarschijnlijk komt die verhouding het beste overeen met het bereik van onze ogen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s