Van Wijnjewoude naar Bakkeveen

freulevijver1

206 Kilometer staat er inmiddels op de teller, sinds ik de teller vorig jaar in juni heb gekocht. Zoveel heb ik dus al gefietst binnen een jaar in Friesland alleen, iets meer eigenlijk, gezien de eerste tochtjes per fiets met Liefste samen, ik de teller nog niet had. Ik had geen idee, en kon niets in de gaten houden voor mijzelf, of ik nog wel door kan of niet. Daarom, ook hier, een km teller om voor mijzelf bij te houden dat ik binnen mijn grens blijf, of een klein beetje eroverheen kom.

freulevijver2

Vooral nu, met weer opbouwen, durf ik hooguit een km. of 20 te fietsen, en dat is al vrij veel voor mij, zo is gebleken, met een uitloop naar 25 km. eventueel. Dus, is het van groot belang dat ik ongeveer weet van tevoren hoever iets is, en ik had tegen Liefste gezegd dat de ‘Freulevijver’,  een doel is voor mij, vanaf Drachten naar daar om te fietsen straks in het libelle seizoen.

freulevijver3

Had ik al eens vertelt als ik iets vertel aan Liefste, dat hij er dan het liefst onmiddellijk gehoor aan geeft? Dat is de bedoeling vaak niet, maar wel oh zo lief, hahaha Goed, afgelopen zondag, voor de stevigere wind zou komen, Liefste moest naar Bakkeveen, waar bonusdochter en haar man met de tuin bezig zijn, net als hier in de tuin. En ja, ‘heit’ heeft de aanhangwagen eventueel achter de auto, dus of hij puin kon komen halen bladiebla, en nog even helpen eventueel.

freulevijver4

Liefste heeft dus ook een fietstrailer… En hij vond dat ik maar eens naar die ‘Freulevijver’ toe moest, op de fiets en dan naar Bakkeveen moest komen fietsen. Uhm…

‘Had ik al gezegd dat ik dat eng vind?’ Zei ik. Het was aan mijzelf, en ik vond dat ik maar eens over die angst heen moest stappen, maar wel, nadat Liefste mij had beloofd om zijn foon bij zich te houden! Dat als er iets zou gebeuren, hij mij zou horen en zien!

freulevijver5

Deal! En zo, kan het zomaar wezen en zijn, dat ik een fietstocht al start daar waar ik eigenlijk heen wilde gaan, maar dat de route anders wordt, omdat Liefste daar dan toch even bezig is, en ja, ik krijg alle tijd! Doe gewoon mijn ding, fietsen, fotografie, wandelen, noem het maar op, puur genieten dus.

Dus, mijn tocht begon bij Wijnjewoude, in de buurt van de Freulevijver, maar ik moest nog wel een km. of 3 ongeveer zelf fietsen dan om er daadwerkelijk te zijn. Precies goed, en naar Bakkeveen, een km. of 4… hooguit..

freulevijver6

Deze foto’s, ik heb nog geen 10 meter op de fiets gezeten dus, beginpunt van waar Liefste mij gedropt heeft met de fiets.

freulevijver7

Nou, vooruit dan maar… laat ik dan nu maar wel even een stukje gaan fietsen dan!

Wijnjewoude (Fries: Wynjewâld) is een dorp in de gemeente Opsterland, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuidoosten van Drachten en ten noordwesten Oosterwolde, tussen Hemrik en Bakkeveen in. Het dorp telde in 2019 2.035 inwoners.

Het dorp is in 1974 ontstaan door de samenvoeging van de dorpen Wijnjeterp en Duurswoude met de porte-manteaunaam Wijnjewoude, een samentrekking van de twee plaatsnamen. De twee voormalige dorpen behoorden tot de oudere bewoonde plekken van de gemeente.

Beide plaatsen zijn ontstaan in de 13e eeuw als boerennederzettingen, op de zandrug net ten zuiden van de rivier de Boorne (Koningsdiep op dit punt geheten). De twee plaatsen groeiden uit tot wegdorpen. Rond de grens van de twee dorpen ontstond later de buurtschap Molenbuurt. Deze groeide in de 19e eeuw aan beide kanten van de dorpen. Mede ingezet door ruilverkavelingen na halfweg de 20e eeuw groeide de Molenbuurt uit tot de groeikern.

Bron: Wikipedia

~later meer.

26 thoughts on “Van Wijnjewoude naar Bakkeveen

 1. Bakkenveen is zeker mooie gebied om te fietsen. Wat is daar mooi groen geworden. Puur genieten daar hé.
  Koeien staan overal in de wei. Prachtig serie foto’s heb je gemaakt. Je ziet overal paardenbloemen in de wei. Valt erg op. Geniet met je fietsen. Fijn weekend. X

  Geliked door 1 persoon

  • Hahahaha, ja he.. vind ik ook in Friesland 😉 Ik sta soms ook nog versteld, en zelfs Liefste die hier i de provincie geboren is, komt soms plaatsnamen tegen wat hij nog niet kende 😉 Dat was vorig jaar Poppenwier bijvoorbeeld.

   Like

 2. Ik fiets graag maar loop meer dan dat ik fiets. Ik loop dus liever dan dat ik fiets. En even naar de stad om een brood fietsen is hier gewoon niet te doen. Om een brood lopen ook niet hoor, maar ik doe het dus gewoon niet 😛
  Als ik fiets is het langs de zeedijk naar ‘s-Heerenhoek, dan Lewedorp, Heinkenszand, en dan via Nisse weer naar huis. Dan heb ik er ruim 40 kilometer opzitten.

  Geliked door 1 persoon

 3. Lekker doorgaan, fietsend bouw je snel conditie op,merkten wij toen ,man nog niet ziek was.
  Je hebt daar de ruimte, een paradijs voor afstandfietsers. Dat is heerlijk, op de fiets zie je nog meer dan lopend.

  Geliked door 1 persoon

 4. Lekker fietsen, zeker met zo’n mooi weer. Ik heb sinds de lockdown al 365 km op mijn teller staan. Ik doe nu alles op de fiets waar ik vroeger altijd de auto nam.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat snap ik van te voet, hier gelukkig nog fietsend, te voet is dan weer minder… gek genoeg. Het uitzicht is mooi hier, maar andersom ook, het gras is altijd groener bij de buren of aan de overkant van de heuvels. 😉

   Like

 5. Je kilometers lopen op, zeker nu het mooier weer wordt.
  Laat de natuur maar zijn gang gaan. Hans

  @ van Barbra Streisand en motherfockers heb ik niets gevonden, ook niet in haar film data.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.