13e Eeuws kerkje te Lollum: even bijkletsen

lollum23

Wat nu een voordeel is dat ik vorig jaar amper op blog ben geweest in de zomer? Dat ik in deze intelligente lockdown? De boel in kan halen van wat ik nog heb staan. Vorig jaar zomer, was ik een heleboel weken vrij, omdat in de zomer, ruim de helft van mijn cliënten op vakantie gaan. Met eigen familie, een deel naar het buitenland, en dan ook nog voor zeker 6 tot 8 weken, en een deel gewoon op een camping in Nederland, maar ook voor meteen 6 weken. Er was dus weinig werk en gelegenheid voor mij, dus werd ik gestimuleerd om lekker naar Drachten te gaan en lekker te genieten, als ik maar eind september weer terug was.

lollum24

Gezien ik vorig jaar ook nog ruim 2 weken bij mijn ouders op Thijs ging passen (de kat), zou Liefste Picasso mee nemen naar Drachten, en zo was alles geregeld dat ik eind september weer op werk kon zijn. Zo geschiedde. Jullie hebben dus ook nog Nijkerk te goed eigenlijk. Ook voor dit jaar, 2020, is het plan eigenlijk hetzelfde, of was, gezien we nu dicht zijn met de DBS, mijn collega’s wel moeten werken maar dan op de woning, en daar mag ik niet draaien. Dus heb ik nu verplicht vakantie, en moeten we maar even zien hoe, wat, waar en wanneer alles weer gaat draaien en of ik deze zomer dan wel deze kant op kan zoals vorig jaar.

lollum25

Niemand heeft een idee, en de plannen waren er al, ook voor nu, dat ik voor 2 weekejs even hier zou zijn, maar ja, dat gaat nu langer worden, ik heb gisteren nog een goede vriend gesproken in Almere, en hij vertelt mij dat het park waar hij zijn 3 honden uitlaat elke dag, voller is dan ooit tevoren, dat er meer actie is dan ooit tevoren. het is niet eens zo groot dat stukje park. (Den Uyilpark voor wie het wil opzoeken). Er zijn joggers, skeelerrijders, en honden die hij nog nooit eerder in dat park heeft zien lopen, en nee, het zijn geen pups… kortom, mensen gaan elders heen om te denken dat ze daar rust vinden, het tegendeel is dus waar.

lollum26

Liefste had dus ergens gelijk toen hij mij kwam halen en mij echt mee terug wilde nemen naar Drachten, niet dat alles hier perfect verloopt op het dorp.. ja het is een dorp 😉 Met heel veel inwoners! Toch is er meer ruimte hier om toch even meer ontspannen naar buiten te kunnen.

lollum29

Al moeten we hiervoor een stukje rijden en even naar Lollum bijvoorbeeld, waar wij veilig onze vrienden daar op kunnen zoeken, soms zijn ze er niet eens, en werkt Liefste daar even aan wat grotere projecten en zijn wij er alleen. Zoals vorig jaar zomer. Mijn fiets ging achterin en ik kon fietsen met google maps op mijn foon aan het stuur, kon ik mij lekker vrij bewegen, en die ritjes, die ik alleen maakte? Die kan ik nu allemaal denk ik, laten zien in de komende tijd dat wij even nog zoveel mogelijk thuis moeten blijven.

lollum30

Het is natuurlijk leuk dat ik weer in Friesland ben, even vrij ben, maar ik heb er eigenlijk heel erg weinig aan, want de nieuwe mensen ontmoeten wat de bedoeling was, zit er even niet in. Onze vrienden in de buurt opzoeken en even aanfietsen voor een bakkie, zit er niet in.

Oh ja.. nog even dat kerkje uit de 13de eeuw… waar dit blog mee start. Mooi he? 😛

De eenbeukige kerk uit de 13e eeuw heeft een halfronde koorsluiting. In de 19e eeuw werd de kerk gepleisterd en voorzien van een bakstenen boogfries. In 1883 kreeg de kerk een nieuwe westgevel en een half ingebouwde toren met houten opbouw en ingesnoerde spits. De luidklok (1550) is gegoten door Geert van Wou II. De preekstoel (1718) is gemaakt door Cornelis Cornelisz en het orgel uit 1914 is gebouwd door Bakker & Timmenga. De kerk is een rijksmonument.

lollum32

En nog meer koeien.. maar dan vorig jaar.

Het kerkje, lig trouwens midden in Lollum, er staat er nog eentje, maar deze is mijn gids om de loods weer terug te vinden, want dat ligt hier ergens om 1 van de hoekige rondingen 😉 De loods heeft 2 in of uitgangen, ook erg fijn 😀

17 thoughts on “13e Eeuws kerkje te Lollum: even bijkletsen

  • Als ik van Picasso af kom die nu telkens in mijn armen komt hangen zal ik zo de externe schijf even pakken en aansluiten, voor de fotos van vorig jaar, hahaha Ja, het is er heerlijk!

   Geliked door 1 persoon

  • Ja, daar denk ik ook al langere tijd over na, het gaat beter, na 21 april, hoe dan, waar dan, voor diegenen die gezond zijn gebleven… er hoeft er maar eentje nog ziek te zijn zonder weten en dan? Maar dit kan natuurlijk ook niet…

   Like

 1. Het ziet er schattig uit, heel plattelands. Heb je ool foto’s van de binnenkant?
  En ja, vrienden ontmoeten ziet er even niet in. Een heel lang ‘even’, vrees ik. Ik dacht naar de zomer toe te leven, maar dat is nog onduidelijk.

  Geliked door 1 persoon

  • Nee, niet van de binnenkant, ben zelfs het terrein niet op geweest, ik weet niet of dat wel open is.. het dorp telt nog geen 300 inwoners, dus denk ik dat het gesloten is, ik zal eens kijken als we er weer zijn en ik krijg de tijd 😉 Soms is het ook alleen even wat halen of brengen, hahaha

   Geliked door 1 persoon

 2. Deze kerk ziet heel mooi uit. Ik hou wel witte kerkje om te zien. Wat is daar mooie buurt om te wandelen. Ik ga ik even kijken waar het precies ligt via Google. De koeien in de wei is zeker mooie foto geworden. Vlinder heb ik deze nog niet gezien. XX 👁👍🏻

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik vind Drachten niet echt een dorp. Ik woon in een dorp, of eigenlijk er tegen aan. Nog geen 400 inwonders. 😛 Drachten heeft er meer, 45.170 en dat zijn er meer dan Goes, en Goes is groot. 😛
  Ik vrees dat deze situatie nog wel even gaat duren en dat je voorlopig nog niet aan het werk bent.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik weet wat je bedoeld John, Lollum is een dorp met minder dan 300 inwoners, maar Drachten heeft geen stadsrechten en is dus echt een dorp eigenlijk, hahahaha 😉 Wat werk betreft ik ben benieuwd, zal zo mijn collega weer eens even vragen hoe het gaat ook, vorige week zou zij mij al even terug bellen ergens, maar ja.. kinderen thuis he, maar het is woensdag, haar vrije dag 😉 Met kinderen en man thuis dan…

   Like

Reacties zijn gesloten.