Op Urk 5: Het Vissersmonument, laatste stop.

urk41

Er was nog 1 ding wat ik wilde zien en doen, en dat was het Vissersmonument. Volgens het bordje bij de Vuurtoren, was dat maar 160 meter verderop, dus nam Liefste de auto mee, en ik ging er al wandelend heeen. Weinig spektakel onderweg behalve deze jonge spreeuw. Natuurlijk nam ik mijn tijd.

urk42

Ik kwam uit bij dit kerkje eerst nog, geen idee welke kerk dit is.. maar…

urk43

Dan vind je dit…. Niet leesbaar zo, ik weet het, dus even op onderzoek uit.

In 1877 gebeurde iets vreemds op het Urker kerkhof. De doodsgraver gaf na ‘lang praten en bidden’ een arts uit Hilversum toestemming drie schedels op te graven. De arts, J.F. van Hengel, zou ze zogenaamd onderzoeken en terugplaatsen. Toen de arts de schedels in handen had, verzocht hij de doodsgraver buiten een ‘stinkende’ sigaar op te steken en verving ze razendsnel voor drie ‘koppen van Hilversum’. De felbegeerde Urker schedels verdwenen in zijn koffer.

De schedels zijn drie van de zeven Urker schedels die werden aangekocht voor hoogleraar Pieter Harting uit Utrecht. Zij zijn tot op de dag van vandaag het bezit van het Utrechts Universiteitsmuseum.

Wil je meer lezen? ~klik hier, bron~ 

urk45

Ik draaide mij om en daar zag Liefste al staan, die er al veel eerder was natuurlijk met de auto.

urk46

Het Urker vissersmonument is een monument in Urk aan de kust bij Wijk 3.

De visserij en de visverwerkende industrie brachten veel welvaart naar het voormalige eiland Urk. Maar Urk en zijn inwoners hebben daar ook voor moeten betalen. Vroeger werd de visserij nog niet uitgeoefend door middel van moderne technieken en grote kotters. Kwetsbaar waren de botters en kotters, die veelal vergingen in stormen. Velen hebben de visserij met hun leven moeten bekopen, hun lichamen werden vaak ook nooit meer teruggevonden.

urk47

Hier wendden zij de steven
en door wie achterbleven
werd hier op hen gewacht
Hier werd voor hen gebeden
maar ook intens geleden
als “tinge” (tijding) werd gebracht
Velen in zee gebleven en
hier staan ze ingeschreven
en wordt aan hen gedacht

urk48

Op 11 mei 1968 werd door koningin Juliana het vissersmonument onthuld. Dit kunstwerk is vervaardigd door G. van der Leeden uit Bergen (N.H.). het stelt een vissersvrouw voor, die nog één keer achterom kijkt naar zee, vanwaar haar geliefde(n) had(den) moeten komen. Op de 34 marmeren platen staan 368 namen van hen die op zee het leven verloren.

Tussen 1865 en 1904 zijn meer dan 210 Urkers in de golven omgekomen. Onder hen bevonden zich kinderen van 8, 10 en 11 jaar.

Bron: Wikipedia

urk51

Best indrukwekkend allemaal, wetend dat ook de vissers van de laatste ramp/storm, erbij worden gezet…

DD, mijn verjaardag 6 dec. 2019, meld omroep Flevoland:

De Urker vissermannen Jochem Foppen en Hendrik Jan de Vries zijn vrijdag op Urk begraven. De mannen kwamen om nadat hun kotter, de UK-165, vlakbij Texel zonk. Afgelopen zondag werden ze in het wrak gevonden.

Bron: Omroep Flevoland

Zeker als je ook nog eens het programma Urk volgt… is het ineens indrukwekkend, lijkt het net of je de mensen een beetje kent. Is niet zo natuurlijk maar er is een verbinding.

Ik keek nog even over de rand heen en schoot nog een paar plaatjes om dan in de auto te stappen en verder te rijden naar Friesland.

urk49

Je ziet het bijna niet, maar rechts, staat een bankje, het valt net binnen de foto en net niet, maar daar zaten een heleboel mensen bij elkaar. Dat was de reden, dat ik niet meer naar beneden wilde.

urk50

En hier was het rustig, net aan de andere kant. Wij besloten om verder te gaan. Nu klaar, en op naar huis, een paar boodschappen voor Picasso, en rust. Om dan het weekend te starten en binnen te blijven. Een heerlijk weekend werd het overigens 😉

Dit is voorlopig het laatste blog van Urk van nu. Back to life, back to reality, de tuin wacht! Vandaag is er ook een heel fijn klusje voor mij die ligt te wachten. 😉 De hedera aan stukken knippen/zagen… en de groencontainers vullen.

Wil je terugkijken?

~part 1~ | ~part 2~ ~Part 3~~Part 4~ | alle linkjes openen in een nieuw venster.

Wat ga of ben jij aan het doen vandaag?

 

23 thoughts on “Op Urk 5: Het Vissersmonument, laatste stop.

 1. Net als jij ga ik vandaag verder in de tuinen … zowel voor als achter gister de tegels schoon geboend , voor het onkruid verwijderd en gemest . En dat laatste wil ik vandaag achter gaan doen ..
  En dan aankomende week eens kijken of ik de schutting “even” kan schuren en in een laagje beits kan zetten..Fijn weekend jullie beide

  Geliked door 1 persoon

  • Liefste neemt even een rustdag om zijn lichaam in balans te houden, het valt niet mee als je een lichaam hebt wat niet lekker mee werkt. 😉 Ik ga zo eerst rabarber maken, vers van de groentenman 😀

   Like

 2. Kinderarbeid was voor 1900 vrij normaal en veelal bittere noodzaak. Dat gebeurde hier in de mijnen ook. In Schaesberg is een kapel ingericht ter nagedachtenis aan de 1169 ondergronds en 286 bovengronds omgekomen mijnwerkers van alle Zuid-Limburgse mijnen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Fijn om Urk hier nog eens van naderbij te zien.
  Ik ga lezen in de zon en een eindje wandelen over het strand, dat hier zowat achter onze tuin ligt – dus dat mag wel. Eens kijken of er niet teveel mensen zijn. Ik denk het niet. Er vloog al een helicopter over (om te controleren?).

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een heerlijk verslag. Heerlijk dat weer en het uitje. Hier de tuin al gedaan. Ik moet alleen veel nieuwe planten. Maar dat is nog te vroeg :-(. En ik wil ook niet naar een druk tuincentrum.

  Geliked door 1 persoon

  • Heel verstandig wacht nog maar even, tot na IJsheiligen 😉 Dank je wel, ja in deze ging echt wel wat tijd zitten, en mijn dochter kwam ook nog even tussendoor vanmorgen vroeg 😀

   Like

 5. Het zijn heel wat vissers in de zicht van de haven verdronken, toen het nog de Zuiderzee was.
  Was toen heel normaal dat kinderen werkte, dus ook mee gingen om te vissen. Hans

  Geliked door 1 persoon

 6. Je tijd nemen is ook het beste. Voorkomt stress en dus een hoop gezondheidsklachten. En die spreeuw nam het er ook van. Lekkere geschiedenis op Urk. Mijn zwager komt er vandaan, zo oud gereformeerd als de **** 😆 al heeft m’n zus er wel flink wat uit gekregen.
  Ik zou er niet willen wonen al kreeg ik ’n miljoen. 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s