Op Urk 4: steegjes en de vuurtoren

urk35

Ik doe mijn best om iedereen te bezoeken op blog, maar ja, het klusgehalte heeft vlucht genomen in de tuin en het is een puinzooi. Ik kan niet veel doen, behalve maken dat ik weg kom. En dan ook echt even maken dat ik weg kom 😉 Frustratie bij Liefste om een hedera, komt nog 😉 Een rotte schutting en buurvrouw die nooit wat doet aan haar kant, dat dus…. Als ik zijn gezicht op onweer zie staan en de dodelijke blikken in zijn ogen, dan maak ik even dat ik weg kom. Dus zit ik niet lekker even achter mijn laptop 😉

En we kregen Maison een nachtje te slapen, komt nog 😉

urk31

Hier in dit steegje waar ook echt een deur op uitkomt in de verte van een woonhuis… is het onmogelijk om anderhalve meter aan te houden als je elkaar zou moeten passeren… Hier in huis is die anderhalve meter te weinig zo nu en dan 😉  (korrel zout).

urk32

Ik sta op het midden ongeveer van dit steegje… ongelooflijk maar waar, leuk ook, in andere tijden. Ik hou ervan! Niet wetend waar je uitkomt. Ik liep dus naar de vuurtoren waar liefste op mij zou wachten, even in de frisse lucht.

urk33

Dit steegje vond ik naast de botterwerf en liep zo om naar de vuurtoren. Heerlijk vind ik dat. Mooie huisjes, oud… karakter.

urk34

En zo zijn er meer dorpen die zo in elkaar steken. Het was niet ver en ineens stond ik bij de vuurtoren, helaas, tegenlicht dus… en ik wilde niet meer naar beneden om te zien of… daar reden een boel auto’s langs en ook al lijkt het er nu leeg, dat was het niet.

urk36

De allereerste foto laat zien hoe ik het als eerste zag, deze foto laat zien het uitzicht aan de andere kant, de voorkant van de vuurtoren.

urk37

Ik sta er pal onder. Sorry John 😉 Maar, als het weer vrij is allemaal, veiliger, dan wil ik er zeker nog een keertje heen… als ik Liefste op een terras kan zetten of zo… dan ga ik wel dwalen nog een keertje.

urk38

Liefste die even geniet van het zonnetje… het was nog best koud qua wind.

urk39

En we gingen weer een stukje door, ik wilde nog even naar het vissersmonument… Dit is de tuin van de vuurtoren…

Al vanaf 1617 brandde er op Urk een vuur. Dit kolenvuur was bestemd voor de vissers van Urk en de schepen die vanaf Amsterdam naar de Noordzee voeren. Zij werden door dit vuur de weg gewezen. De eerste vuurboet werd gebouwd door de Amsterdamse burgemeester Gerrit Jacob Witsen namens de Staten van Holland en West-Friesland, die de heerlijke rechten op Urk bezaten.

In 1837 werd een vierkante baak gebouwd. Deze werd in 1844 weer afgebroken en in plaats daarvan werd de vuurtoren in de huidige vorm gebouwd.

urk40

De vuurtoren van Urk is een 18,5 m hoge vuurtoren op Urk. De huidige vuurtoren werd van 1844 tot 1845 gebouwd en werd in 1901 met ruim vijf meter verhoogd. De verhoging van was nodig omdat de in 1885 vergrootte Bethelkerk het licht naar het oosten blokkeerde.

De vuurtoren is de enige langs het IJsselmeer en het Markermeer die de beschikking heeft over een draailicht (hierbij staat de lamp stil en draait de lens).

In 2009 is er bij onderhoudswerkzaamheden een nieuw koperen dak aangebracht.

De toren is regelmatig voor het publiek geopend.

Bron: Wikipedia

En zo, weer wat bij geleerd, algemene kennis verrijkt. Dan ga ik jullie nu een heel prettig weekend toe wensen! Stay Safe, houdt afstand! Als je echt niet weg hoeft, blijf thuis! Hoe mooi het weer ook is!

20 thoughts on “Op Urk 4: steegjes en de vuurtoren

 1. Oh maar kijk, zo is die vuurtoren toch prachtig 😀 Misschien dat ik er tekening van maak 🙂
  Ja frustraties gaan gewoon door ondanks dat heel de wereld stil lijkt te staan. Die van mij heb je al gelezen zag ik.
  Afstand houden doe ik zeker. Geen zin om ziek te worden en alles wat erbij kan komen kijken.

  Liked by 1 persoon

 2. Ik heb ooit de Hedera verwijderd uit de tuin bij de kinderen ..lang verhaal kort…. het komt er bij mij niet in !!
  We hopen van de zomer toch echt op vakantie te kunnen gaan ,het huis is allang gehuurd , want de planning was om juist veel van die kleine dorpjes te bezoeken in de kop van Friesland en Groningen .

  Liked by 1 persoon

  • Als het er rustig is en het kan, meters en meters uit elkaar, doen! Ik ga zo ook even kijken of ik ergens een stukje kan fietsen, maar als ik het hier al zie? Uhm… alleen de boodschappen…

   Like

  • Het is echt erg, kan mijn kont amper keren nu in de tuin, maar de schutting aan 1 kant zit er bijna in! Ik geloof dat ik vandaag de hederma mag gaan knippen voor in de containers… ahum… 😉

   Like

 3. Je kunt niet alles te gelijk, klussen heeft nu de voorrang lijkt mij.
  Toen Urk nog een eiland was moest men wroeten met de beschikbare ruimte.
  De windmolens staan er toch, men was er eerst vel tegen. Hans

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s