Op Urk 3, de Taanketel

urk16

De Taanketel dus. Dat is het goede antwoord. Nu had in elk geval Ria B  het goed. Sjoerd, nou… niet helemaal dus… net niet… maar dichtbij. Bij deze dus, een Taanketel.

0urk21

Slecht te lezen, ik weet het… omdat ik de felle zon tegen had en het kon niet anders, daarom, even wikipedia erbij gepakt.

Tanen is het conserveren van katoenen visnet, zeil of touw met cachou om verrotting door schimmels en bacteriën tegen te gaan. Het tanen werd gedaan in een taanketel. Gedurende enkele uren werd het visnet, zeil of touw in een hete oplossing van cachou ondergedompeld. Cachou is een extract van verschillende bomen, waaronder die van eik, quebracho en betelpalm en geeft een bruine kleur aan het behandelde materiaal.

Tanen werd in Nederland vooral gedaan met tanine die uit de bast van de berk of eik werd gewonnen. De berk had een geringe opbrengst van krap 25% winbare tanine. In India groeit de acaciaboom, deze heeft een veel hogere opbrengst, ongeveer 75% van de aanwezige tanine is winbaar. De ontdeking van deze acacia ging vrijwel gelijktijdig met het ontdekken van India als VOC handelsgebied. De tanine werd in brokken uit de boom gehaald en kwam in scheepskisten naar Nederland. De brokken tanine werden in de taanketel door middel van kokend water opgelost waarna het tanen kon beginnen.

Iedere vissersplaats had ten minste één taanderij, grotere vissersplaatsen hadden twee of meer, kleinere, taanderijen. Doorgaans waren deze taanderijen eigendom van de vissers, die vooral aan het eind van de week op zaterdagmiddag hun netten lieten ophalen en tanen. Na de taanbeurt waren de netten weer klaar voor gebruik en waren de netten gereinigd van alle visrestanten die waren achtergebleven. In de havens was het een bont gezicht: alle schepen die de netten te drogen hadden gehangen.

Bron: Wikipedia Tanen

urk19

Heb je de eerste twee blogs over Urk gemist?

Op Urk 1 vind je hier. 

Op Urk 2, vind je hier.

Later meer 😀

 

11 thoughts on “Op Urk 3, de Taanketel

  1. Ik zei niet dat ik het niet wist 😛 Ik kon niets winnen op eeuwige roem na, en ik hoef geen eeuwige roem. Daarbij had ik ooit eens iets gelijk geraden wat je op de foto had gezet in Vlissingen. Weet je dat nog? En het is ook leuk andere mensen een kans te geven. Ik hoef niet altijd alles te weten 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s