Berging Short Stirling

oostvaardersdijk1

Eindelijk was daar de zon, gewoon overdag, in de middag. Heerlijk en zo ook Liefste zag ik opbloeien en hij voelde zich een stuk beter ineens. Het heeft even geduurd, en zelfs hij wilde er even uit!

oostvaardersdijk6

Nu had ik hem al eerder in het weekend mee naar buiten weten te krijgen, maar niet van harte! Geen zon, koude wind, maar ja, ergens moet je even eruit, weer in beweging komen om je lichaam weer in balans te krijgen na een zware griep.

oostvaardersdijk3

Ondertussen had hij in de krant ergens gelezen over een short stirling die in het Markermeer zou liggen. Liefste en water zijn als 1, net als bij mij, brengt dat vaak rust en zo togen wij even naar de dijk.

oostvaardersdijk4

Onderweg in de auto, probeerde ik te achterhalen of er een locatie bekend is online waar deze dan ligt…. Niet exact natuurlijk, en het meer heeft 2 kanten, kortom. Als de gemeente zich ermee gaat bemoeien, dan moet het haast wel aan deze kant zijn.

oostvaardersdijk5

Hier ligt het niet in elk geval, wel op een ander bekend stekje waar ik al jaren kom.

oostvaardersdijk7

ALMERE – Na de berging van het vliegtuigwrak van de Short Stirling BK710 eind maart zal een blijvende herinnering opleveren. Zo komt er een documentaire, lesmateriaal en een monument in het Bos der Onverzettelijken.

oostvaardersdijk9

Op de bodem van het Markermeer ligt het wrak dat in de Tweede Oorlog door de Duitsers is neergeschoten. De vondst werd een aantal jaar geleden ontdekt. Inmiddels zijn er middelen gevonden om het wrak te bergen. Dit gaat eind maart beginnen. ‘Respectvolle berging van het vliegtuigwrak en haar bemanning staan voorop’, laat de gemeente weten. Als het inderdaad om de BK716 gaat dan waren er zeven bemanningsleden aan boord, vijf Engelsen en twee Canadezen.

oostvaardersdijk10

Herinnering

De gemeente hecht er aan om het verhaal van de Short Stirling door te geven en te bewaren voor volgende generaties. ‘Dit vergroot tevens het besef over hoe waardevol het is om vandaag de dag in vrijheid te kunnen leven en dat dit niet vanzelfsprekend is’, aldus het college. Samen met de Provincie Flevoland, Batavialand en het Erfgoedhuis Almere wordt als herinnering een verhalenwebsite en educatief materiaal ontwikkelt. Ook heeft de provincie Flevoland middelen ter beschikking gesteld voor een documentaire.

oostvaardersdijk11

Monument

In het hart van het Bos der Onverzettelijken, op het herdenkingsveld, wordt in het najaar 2020 een kunstwerk ter nagedachtenis van de bemanning van de Short Stirling, geplaatst. De gemeente wil hiervoor, in het bijzijn van de nabestaanden een herdenkingsceremonie houden. ‘Hiermee willen wij op gepaste wijze een eerbetoon geven aan de bemanningsleden, die de ultieme prijs hebben betaald voor onze vrijheid’, aldus het college. ‘En daarnaast de nabestaanden de gelegenheid te bieden om tot een waardige afsluiting te komen. Tegelijkertijd is het voor onze stad een blijvende herinnering aan dit, ook voor ons, belangrijke stuk geschiedenis.’

oostvaardersdijk14

Bron: ~klik hier~

Ik weet dus waar het wel ongeveer moet liggen, of in elk geval, heb ik al gelezen via de site van de gemeente wat er straks eventueel hinder gaat brengen tijdens de berging van deze short stirling. ~Het Blocq  van Kuffeler~ <— oud blog van mijzelf, mocht je dat gemist hebben.

ooostvaardersdijk13

Het viel liefste wat tegen allemaal, naar het Blocq wilde hij niet, vanuit hier is dat nog een eindje toeren namelijk. Daarmee wist ik ook, nog niet helemaal 100% lekker 😉

Als altijd, liet hij mij gewoon lekker vrij met de camera en zat zelf alweer in de auto. En echt, dit is niets voor hem. zolang ik hem ken, is hij altijd up en running, ziek? Wat is dat… zo zie je maar weer, dat zelfs beren zo nu en dan het te pakken kunnen krijgen.

Zelf ben ik ook nog zwaar verkouden, kortom, we zieken rustig verder uit.

 

26 thoughts on “Berging Short Stirling

 1. Lekker zonnetje en meteen naar buiten, is niet slecht voor patiënten. Als ze kunnen, tenminste..
  De geschiedenis van het vliegtuig is best interessant, het brengt meestal veel mensen op de been.
  Er worden nog steeds resten gevonden.

  Geliked door 1 persoon

  • Naar buiten gaan is zeker goed, wel waar zo min mogelijk mensen zijn dan natuurlijk, hahaha De wrakken, het ligt vol hier, zowel op land als in het water. 2de ww vooral, en daarvoor scheepswrakken waar gewoon op gebouwd is…

   Geliked door 1 persoon

 2. Naar buiten is altijd goed.
  De berging is een goede zaak, zeker voor de nabestaanden.
  Beterschap, het moet een maandje gaan vriezen, dat is beter. Hans

  Geliked door 1 persoon

 3. Het is ook goed om niet de hele tijd binnen te zitten en ook niet te veel onder de dekens. Bacteriën houden van warmte. Maar als je je niet lekker voelt kan alles verkeerd voelen. Dat weten we allemaal.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik weet het, hij leer het nu, maar altijd, het slaapkamer raam staat open, woonkamer, balkon deur gaat liefst lang open, dus er wordt schone? lucht naar binnen gevoerd. En waar ik kan verschoon ik het beddengoed telkens opnieuw en was uit en verschoon weer 😉 Zo ook zijn kleding. Vandaag weer even wat wasjes draaien 😉

   Like

 4. Zware griep valt voor jullie niet mee. Wel uitkijken. Kun je zomaar longontsteking van krijgen. Jullie voelen steeds niet goed. Wat is daar mooie omgeving te zien. Toch even eruit gegaan. Wel moeite geweest voor manlief. Mooie foto’s. Fijne dag.xx

  Geliked door 1 persoon

  • Van de berging, ja, vind ik ook… ik ga er ook vanuit dat ze het zo proberen te doen dat het met 4 mei aan kant is etc… Dank je wel, uitzieken inderdaad, krijg trek in lasagne, hahaha van dat soort dingen 😉

   Like

Reacties zijn gesloten.