Terug blikken is vooruit kijken

meesje1

Ik hoor of lees weleens dat terug blikken weinig zin heeft, vooruitblikken des te meer.

Als ik dit na ga voor mijzelf, is terug blikken wel van belang, en voor velen denk ik zo, omdat je leert vanuit wat je gedaan hebt of gezien hebt, of mee hebt gemaakt. Soms kun je er iets mee, soms niets. Waar je niets mee kunt? Schrap je weg en laat je los.

meesje2

Dan kijk ik terug op wat mooi was en is, die herinneringen neem ik al mee, en nee, in dit blog ga ik niet linken naar wat er al staat en via archief terug te vinden is, heb er wel aan gedacht, maar dat hoeft niet. Zie je wel een dikke vette regel of woordje en schuin gedrukt? Dan zit er wel een linkje onder en dat opent in een nieuw tabblad.

meesje3

Eerlijk? Heel erg eerlijk? Het is dankzij Liefste dat ik dingen zie nu, die werkelijk veranderd zijn, waar men, wij allemaal altijd geneigd zijn om op te noemen wat er NOG MOET gebeuren, zie ik ineens wat er allemaal al gedaan is en hoeveel stappen ‘wij’ al verder zijn, zowel hij als ikzelf.

meesje4

Wij zijn beiden gek genoeg? 15 jaar op onszelf geweest, nou ja, terwijl ik dit tik, komt Landslide voorbij van Fleetwood Mac….

Time makesΒ  you bolder, even children get older… ik bedoel… dat dus…

15 Jaren zijn wij beiden op onszelf geweest en voor hem betekende dat, dat hij koud was geworden, het leven leven zoals het kwam en veel de deur uit zijn, waardoor het huis was verwaarloosd qua woon genot. Alleen de slaapkamer was nog gangbaar samen met de badkamer.

Er was zelfs een kamer waar ik niet eens op de drempel kon staan.. echt niet! Die stond zo vol met apparatuur van zijn werk, dat ik niet eens wist dat er nog een kast in stond. Ahum… Stukje bij beetje, dat maakte ik schijnbaar los in hem zonder iets te zeggen verder, ik vroeg alleen zo nu en dan iets… hahaha Heb je ene stofzuiger? Waar vind ik… ander haal ik het wel…

meesje5

Andersom, in het andere huis, lagen nog een hoop kleine klusjes zoals het ophangen van mijn werken bijvoorbeeld om ze van de vloer af te halen in elk geval, plintjes, plankjes hangen, dingen waar ik al jaren om verlegen zat, maar van die dingen die niet direct hoeven? Het was even zorgen dat de boormachine mee kwam en we zijn even 2 dagen bezig geweest, alles hangt bijna! Nog 1 projectje wat liefste graag wil maken voor mij, en dan is de keuken aan kant ook.

Echter ziet Liefste alleen… jouw vloeren moeten gedaan worden in de keuken vooral.. ja klopt… Hier moet de schutting nog gedaan worden en de bestrating! Ja klopt…

En daar blijft het dan bij, maar ik laat mij niet kisten en laat hem zien… kijk eens liefste… weet je nog toen ik kwam? Hoe zag de woonkamer eruit? De ramen? Plantjes? Die ene kamer… ja maar.. niets ja maar…. ik kan erin, de ramen zijn zelfs gelapt!

meesje6

Ja maar… nee… Laten we het eens hebben over onze fietstochten, auto tochtjes, Picasso, Wat al wel is weg gegaan, wat WIJ samen hebben gedaan, zowel hier als daar. Mijn werk, jouw werk tussendoor, op de hond passen… Op de kat van mijn ouders passen, anderen bijstaan en helpen tussendoor, onze vriendschappen warm houden. Met vallen en opstaan, maar zelfs de zolder is een start gemaakt, kamer twee is leeg.

Dit was belangrijk, het leren omdenkenΒ  en dankbaar te zijn ook voor wat wel is! Nu ik echt kan zeggen dat we een jaar lang samen zijn, van 31 dec. t/m 31 dec. plus de rest daarvoor? Zie ik de grote groei en sprongen die hij maakt en zijn antwoord eergisteren op mijn vraag;

‘Wat kies je nu, toen, toen je bakken met geld thuis verdiende en thuis bracht? Of het nu, waarin je rond kunt komen maar wel kunt genieten tussendoor….’

Hij kies het nu… wij… met vallen en opstaan, maar echt samen, samen groeien, samen puzzelen, samen lachen, samen vallen… elkaar opvangen… ik zie vooral… het afgelopen jaar.. Samen! Ook als we elk op onszelf zijn, dan nog is het samen!

En als ik daaraan denk… het afgelopen jaar, dingen ook al vergeten zelfs, en wat lachen we erop, oh ja! Nu al. Wat ervoor terug is gekomen of niet. Er is altijd ruimte voor verbetering, natuurlijk, en daar gaan wij het komende jaar vast en zeker aan werken, ik zeker wel in elk geval πŸ˜‰

Hoe dan ook, ik wens jullie allemaal een heel fijn uiteinde, en een zeer goede start van het nieuwe jaar! Hier? Liefste werkt, als ik wil, kan ik mee, maar ik kies ervoor om bij Picasso te blijven en lekker thuis met de tv op hem te wachten…

Wat gaan jullie doen vanavond?Β 

22 thoughts on “Terug blikken is vooruit kijken

  • Warm, precies πŸ˜€ En elkaar los kunnen laten ook, hij plant met artiesten, ik zorg dat het thuis goed zit, dat hij alleen al te eten krijgt, warm, hahaha Nee, zonder dollen, het is warm, en daar zorgen we ook voor. Momenteel moet ik hem even laten gaan, vol hoofd ivm het werk wat hij vanmiddag en vanavond heeft… en morgen ook, 2 klussen erbij!

   Like

 1. Voor mij heeft terugblikken zeker ook zin. Vooruitkijken ook, en ook dingen plannen die ik graag wil doen. Ik denk wel eens dat mensen die nooit iets willen doen en het maar laten komen minder beleven. Misschien klopt dat beeld wel helemaal niet.
  Jij hebt ook genoeg om terug te blikken πŸ™‚
  Ik hou het zoals altijd rustig. πŸ™‚

  Geliked door 1 persoon

  • Nou, ik kan je vanuit 1 persoon zeggen hoe ik hem trof, je weet wel πŸ˜‰ Dat als je het leven gewoon leeft zonder plannen of verwachtingen, dat hij het anders beleefde, hij keek niet naar de kleine dingen, en nu is dat ook ontzettend veranderd, zelfs ten opzichte van zijn vroeger, dat is het stukje, bakken met geld binnen halen, of het nu, net kunnen rond komen en samen genieten van wat wel is… daarom was hij ook koud, soms nog, maar ik merk duidelijk verandering in het dagelijks leven bij hem, vanuit zichzelf πŸ˜‰

   Geliked door 1 persoon

 2. Terug blikken hadden rot jaar gehad. We gaan goede jaar erin. Het was afgelopen vannacht erg herrie geweest. Pffff… Wat leuk dat je koolmeesje bij jou kwam eten. Winter voorraad in de tuin zetten is belangrijk voor de vogels. Je poes is zeker schat om te zien. Jullie gaan veel uitjes doen. Groot gelijk. Kijk wij hebben ook geen auto. We nemen openbaar vervoer. En ook met de trein reizen. We komen overal wel wat tegen.

  We wensen je een gelukkig nieuwjaar 2020 en goede gezondheid toe.

  Geliked door 1 persoon

  • Zulk jaren ken ik ook, gelukkig mag je het ook loslaten als je dat kunt en ga je weer vooruit, soms is het lastig, ik weet het… ik wens jullie heel veel sterkte toe, licht en kracht! En een heel fijn 2020!

   Like

Reacties zijn gesloten.