Tijnje, De Deelen, Veen/Turfwandeling 6

Tijnje47

Dit gaat het worden, het laatste deel van deze wandeling. Hier zien jullie de verse afgraving van het veen en turf, dit is nog actief in beheer voor oa potgrond.

Tijnje48

veengrond als potgrond
De uitgegraven veengrond bestaat uit vergane plantenresten, is zuiver plantaardig en heeft een hoog gehalte aan humus. Humus is organisch materiaal in de bodem, dat is ontstaan door ontleding van plantaardige en dierlijke afvalstoffen.

Tijnje49

Veengrond houdt het vocht goed vast maar wordt ook wel vermengd met scherp zand, compost, grind, meststoffen al naar gelang het soort planten waarvoor het gebruikt wordt.

Bron: ~Klik hier~Β 

Tijnje50

Ik heb hier vreselijk om gelachen, omdat het zo klein is. Wij vermoeden het kleinste huisje voor andere soorten gronding… eerder mest en zo πŸ˜‰

Tijnje51

Tegelijk stond ik mij voor te stellen, dat het gebied waar ik net had gelopen even verderop, ooit er ook zo bij gelegen heeft, en dat dit… ooit gaat worden zoals waar wij gelopen hebben.

Tijnje52

Maar ook, dat er nog meer verderop, verder terug, het alweer ouder is dan waar wij gelopen hebben, hoe zal dat er nu uitzien dan?

Tijnje53

Jullie snappen wel, dat ik, zeker ik! Nog lang niet klaar ben met dit prachtige gebied, wat eerst en nu nog, gebruikt wordt om af te graven, veen te delven? Ik weet niet hoe je dit moet zeggen. Om dan, het weer terug te geven aan de natuur.

Tijnje54

En zelfs hier, waar men nog actief aan het werk is, is al vele natuur te zien, de ganzen, echt heel veel!

Tijnje55

Tijnje56

Tijnje57

Dit is voor nu, wat ik kan laten zien. Wanneer ik er weer zal komen? Ik heb geen idee, zo wel, dan zien jullie dat ooit vanzelf. Op naar een andere mooie zomerse herinnering πŸ˜€

Wil je alles nog eens terug lezen of heb je een deel gemist?

Tijnje, De Deelen 1
Tijnje, De Deelen 2
Tijnje, De Deelen 3
Tijnje, De Deelen 4
Tijnje, De Deelen 5

Alles opent in een nieuw tabblad of venster.

15 thoughts on “Tijnje, De Deelen, Veen/Turfwandeling 6

 1. Deze wandeling ziet prachtig omgeving uit. Je liefje heeft wel naar zijn zin om te wandelen. Deze natuurgebied ziet heel goed uit. Mooie foto’s.

  PS: onze website heeft een nieuwe naam gekregen SKYBLOG.NL (wil je onze oude linkje van Yova aanpassen voor ons? Dank je wel alvast!)

  Geliked door 1 persoon

 2. Het natuurgebied zier er heel rustgevend uit, en ik denk dat als niemand omkijkt naar dat kleine huisje de natuur haar weg wel vindt. Ook doet het me denken aan een netflix serie, little houses oid.. heel boeiend om te zien dat mensen met zo weinig ruimte en vaak midden in de natuur gelukkiger zijn dan met een megahuis in een typische woonwijk.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat laatste is dan ook allemaal patserrij… dan dien je op te bieden tegen de andere rijtjeswoningen… tuin, mijne is mooier, groter dan het jouwe, oogt zo dan, bla… In het bos of de natuur… echt onnodig, en ook daar trouwens, kunnen prachtige huisjes staan, of juist klein, of ook super groot, maar niemand die er wat van zegt.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s