Tijnje, De Deelen, Veen/Turf wandeling 1

Tijnje1

Ik had het jullie gezegd, inmiddels is de herfst ingetreden, maar ik ga jullie nog mee nemen terug naar de zomer, wie weet verwarmt dit ook weer.ย  ๐Ÿ˜‰ Afgewisseld misschien met herfstachtige beelden, zo nu en dan, ik heb geen idee nog.

Tijnje2

Deze wandeling is overigens vrij recent nog, namelijk begin september. Ik zat net in Nijkerk maar ging even mee om Picasso even gedag te zeggen in Drachten. De volgende dag op de terug weg bleek het een perfecte dag om dit gebied eens op te zoeken, een tip die ik al eerder kreeg van de Friezin Northflix, die gestopt is met bloggen maar nog wel op Instagram heel af en toe wat post, en zo ook dit stukje van Friesland.

Tijnje4

Veenpolder De Deelen ligt in de driehoek Aldeboarn, Tijnje, Heerenveen. De Deelen is bereikbaar per auto via Tjalleberd en Gersloot.

Tijnje5

Vanaf de westkant is De Deelen ook bereikbaar per fiets. Met de boot kunt u het gebied langs de grens bevaren en aanleggen. Bij de parkeerplaats is een informatiebord en daar beginnen ook de twee uitgezette routeโ€™s van 1,5 en 3,5 kilometer.

Tijnje6

De vogelhut staat een kilometer verderop. Het is niet noodzakelijk om de paaltjes te volgen want verdwalen is er nauwelijks mogelijk. Maar als u de diversiteit van het gebied wilt zien dan is het wel raadzaam. De hond mag mee mits aangelijnd. (ik zou het laten, laat de hond lekker thuis!)

Tijnje7

Geschiedenis De Deelen

Vondsten vertellen dat De Deelen omstreeks de negende eeuw mogelijk een boerennederzetting is geweest. Daarna is het lang een verlaten gebied geweest, het was slecht bereikbaar en in de herfst en winter kwam het geheel onder water te staan.

Tijnje8

De vervening begon in het begin van de 20e eeuw. De zo herkenbare structuur van petgaten en stripen (waar de turf te drogen werd gelegd) is ook nu nog goed te zien. Werd deze arbeid eerst met de hand gedaan later namen machines een deel van de werkzaamheden over.

Tijnje9

Toekomst
Uitbreiding van De Deelen staat op het programma van Staatsbosbeheer. Dit gebeurt in overleg met de omwonende agrariรซrs.

Tijnje10

Bron: En hier staat nog en meer uitgebreider verslag die ik niet zal volgen.ย 

Ik heb slechts een 50 tal foto’s bewerkt, en dit zijn de eerste 10 ๐Ÿ˜‰ Alle linkjes schuin en vet gedrukt, openen in een nieuw tabblad of venster.

~Wordt vervolgd.

27 thoughts on “Tijnje, De Deelen, Veen/Turf wandeling 1

    • Dank je wel, en wist ik, maar ja.. grappig, daar zijn we net van de parkeerplaats af, dit is letterlijk de eerste foto die ik nam! ๐Ÿ˜€ Stay tuned ๐Ÿ˜€ (Morgen weer bijlezen, dochter en kleinzoon zijn onderweg.)

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s