Spaarndam 2: mijn jeugd

spaarndam8

Gisteren dan eindelijk een start gemaakt aan het verwerken van zovele foto’s, en dit is nog maar een begin, een start. Zij die mij ook op FB hebben weten het wel, is het hier soms zo rustig en stil? is het des te drukker op FB met foto’s en belevenissen van mijn Liefste en mijzelf. Goed, nu dus ook hier en ik heb besloten om het zelf bij te kunnen houden nu, om het achteruit te doen. Ik ben dus gestart op 1 september, de dag dat Liefste en ik even naar Halfweg gingen en daarna naar Spaarndam om hem dan ook nog richting IJmuiden te krijgen. Het komt allemaal voorbij 😉

spaarndam12

Geboren te Amsterdam staat er op mijn paspoort of ID, wat je wilt. Alle papieren natuurlijk. Echter, ben ik ook op een dorp groot gebracht, woonde ik in Oud West, een mooi stukje Amsterdam waar je nu niet meer wezen wilt omdat het overbevolkt wordt door toeristen. Ben ik dus ook op Halfweg – Zwanenburg opgegroeid, waar mijn moeder vandaan komt en zo ook mijn oma en mijn opa bij mijn oma bleef en op het dorp bleef wonen.

spaarndam13

Spaarndam dus, hoe kom ik daar dan terecht als kind? Nou, eigenlijk heel simpel, 1 van mijn ooms huwde en ging natuurlijk op zichzelf wonen met zijn vrouw en dat werd dus Spaarndam, omdat daar net nieuwbouw was en op Halfweg was niets beschikbaar, dorp en velen gingen op zichzelf in die tijd, neven en nichten van mijn moeders en dus ooms leeftijden, kortom, invasie aan woningen tekort in de jaren ’70, dus weken de ‘kinderen’ uit omdat het niet anders kon. Mijn beiden ooms dus uiteindelijk op Spaarndam.

spaarndam14

Zo kwam het dus dat ik als kind al leerde hoe er te komen op de fiets vanuit Halfweg, als ik dan bij opa en oma was en ik moest buiten spelen of zo, dan wilde ik nog weleens naar het rooie dorp fietsen en daar bij de bosjes de dijk op en zo door naar Spaarndam. Wat ik toen niet wist en nu wel, is dat ik dan zeker 10 km fietste en weer terug, gewoon.. dat was normaal. Zonder dat mijn opa en oma wisten waar ik heen was ook nog.. zat ik in het recreatiegebied? In de volksmond zo genoemd door ons, het recreatiegebied is namelijk Spaarnwoude, en zo de Houtrak in, of ook wel Houtrak polder, djiez.. memories, hahaha

spaarndam16

Goed, jullie hebben een idee! Voor hen van mijn leeftijd of ouder, weten het wel hoe het eraan toe ging in de seventies, en als ik dan nu kijk, pfffffff. Gezeik, dat een kind al een mobiel moet en zich constant moet melden… let’s go back? 😉

spaarndam15

Goed, de foto’s, inmiddels zien jullie de jongen die met zijn vinger in de dijk zat ooit. De legende? Overlevering? Naar waarheid? Hans Brinker natuurlijk, en ook met dit beeld en de verhalen ben ik groot geworden. Ik weet niet beter en heel eerlijk? Mijn ooms woonden natuurlijk aan de andere kant in de nieuwbouw wijken, maar dit stukje Spaarndam is het meest mooie deel, logisch toch?

spaarndam18

spaarndam19

Hans Brinker Hans Brinker is de zoon van de sluiswachter in Spaarndam. Als hij acht jaar is ziet hij onderweg dat het water hoger staat dan normaal. Hij hoort water stromen en ziet een gaatje in de dijk.

Hij roept om hulp en stopt in een reflex zijn vinger in het gat in de dijk. Het water stopt met stromen, maar niemand hoort Hans roepen. Een avond en een nacht lang verdedigt hij zo, letterlijk met blote handen, stad en land tegen de dreigende zee.

Naar een boek van Mary Mapes Dodge uit 1865; Hans Brinker, or the Silver Skates.

Bron: klik hier

spaarndam21

Tsjah… zo dus, dat verhaal, ben ik mee opgegroeid. Het beeld was dan ook bijzonder vroeger, alsof ik hem echt zag, hij echt had bestaan.

evengeduld2

Liefste, had geen idee, hij keek mij aan toen ik hem zei, en nu neem ik je mee terug naar Spaarndam, over het dijkje, waar ik fietste ooit, en reed ook met de auto, en gaan we even naar de jongen die zijn vinger in de dijk stak.

‘Oh, is dat hier!’ Zei Liefste, ik moest glimlachen, ja dat is hier, het verhaal gaat heel Nederland rond, maar ja, wat zegt een plaats als Spaarndam nu als je van het Noorden bent en niet altijd hier bent?

spaarndam17

Kijk hem nou zitten, samen met Maison. Ik krijg gewoon even een brok in mijn keel. Afgelopen zondag dus nog maar, en nu, zit ik even in Nijkerk, hij in Friesland ivm de hond en Picasso is bij hem, kortom, even uit elkaar. Maar ik zie dit… en…

spaarndam22

Zie die lach.. dit is als we samen stuk gaan van het lachen, even volle pret hebben, en dat gebeurd vaak! Daarnaast, zoals hier, dat hij gewoon de auto ergens neer zet en zegt;  ‘pak je camera en leef je uit!’. Om dan mee te lopen, in dit geval wel, samen met Maison ook, en soms ook niet of hij is mij even kwijt, hier moest ik heel erg aan wennen, maar geduld in dit opzicht heeft hij echt!

spaarndam20

Hier duurde het even dat hij zag dat ik aan het spelen was met een doorkijkje van het beeld zelf, hahaha En dan… kan ik ook ineens de vaag krijgen: ‘uit gespeeld?’ Op andere momenten juist… ‘Heb je de camera wel bij de hand?’ Kortom, hij geeft mij heel veel ruimte en vrijheid en als ik al rijdend iets zie en het kan? Dan zoekt hij rustig een plekje zo dichtbij mogelijk om dan te stoppen en mij weer te laten gaan.

spaarndam27

Ik laat het even hierbij, en dit bordje, oh ja.. mocht je het gemist hebben gisteren? Serie 1? ~klik hier~ 

Later meer.

 

26 thoughts on “Spaarndam 2: mijn jeugd

 1. Spaarndam is voor ons heel bekende gebied. We wonen aan de rand van Haarlem. Je ziet op de foto’s van bekende buurt leuk eens weer te zien. Eerlijk gezegd zijn wij al tijdje niet meer geweest. We gingen altijd vroeger met onze ouders altijd naar de recreatiegebied. Grote meer. Hun hadden altijd honden gehad. En we gingen ook daar vissen. En heel vroeger schaatsen.Ik mis wel ieder keer onze ouders die dit jaar niet meer zijn. Snik…. Weer eens leuk om te weten daar. Ik zie wel dat daar weer veranderd is. Je had daar ook jeugd gehad. Weet je dan van zoete inval. Grote speeltuin. Het is dichtbij. Jij was daar in spaarndam opgegroeid. Dijken is daar ook dichtbij. Mooi gebied. Weet je ook van suikerfabriek?Halfweg. Daar is ook heel veel veranderd. Bestaat niet meer. Nou staat ook twee zilver ronde toren. Pffff…. Het is zoveel veranderd. Zwanenburg kennen wij ook. Mooie foto’s geworden. Je vorige logje ook. Ik moest wel even hier op reageren. Prachtig hond. Mooi!!
  Fijne dag. Groetjes,

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, dit staat ook ergens volgens mij… Mijn oma is er geboren, mijn ooms en mijn moeder zijn geboren op Halfweg… het is daar waar ik deels ben opgegroeid… Halfweg, Zwanenburg, mijn opa werkte in de suikerfabriek, ik vertelde nog aan Liefste, als dan… kwamen de bieten nu en zou de campagne bijna starten, eind september, oktober…

   Like

  • Dank je wel, ik heb het er zo vaak over, dat hij het nu weleens wilde zien, zoals dus ook… je komt uit Amsterdam, maar dat zegt niet altijd alles weet hij nu, hij snapt mij nu ook iets beter, hahahaha ietsjes maar 😉 Gezien Drachten ook best groot is inmiddels 😉 Ik kom van nog kleiner af. 😀 Zijn lach, ja… de twinkeling in zijn ogen als we samen liggen en naar elkaar kijken, in elkaars ogen… ~smelt~

   Geliked door 1 persoon

 2. Prachtige foto’s van “Nederland”. Het verbaast me hoe ik er door geraakt wordt, ik woon al jaren in Frankrijk en ik mis Nederland helemaal niet. Ik kwam op je blog terecht door het zoeken naar informatie over border collies. Maison is een heel mooi exemplaar!. Ik blijf even volgen en ga terugkijken op je blog.

  Geliked door 1 persoon

  • Hoi Pinsonne, welkom, wat leuk dat je ook reageert! Ik had al gezien van Frankrijk inderdaad, en Maison, ja dat is weer een ras binnen het ras van de border collie, een blooming… nog iets…Er komt zeker nog een blog of 3 over Maison, en wat hij heeft uitgespookt bij ons, hahaha.

   Geliked door 1 persoon

 3. Spaarndam … ook een beetje uit mijn jeugd … mn tiener jaren dan meer .. Bootje huren in Spaardam en de Mooie Nel op , roeien …
  Pondje paling halen vers uit de rokerij en op een broodje !!
  Colaatje drinken bij de Toerist …en dan nooit vermoeden dat een neef van ons nog eens met de kleindochter van de uitbaatster zou trouwen ..Uitbaatster is trouwens 104 geworden !!

  Uhhh er schijnt OOK een Hansje te staan in Harlingen …. https://hollandinpixels.photoshelter.com/image/I0000yPL08AjENNg

  Geliked door 1 persoon

  • In mijn tienertijd kwam ik al minder, had ik andere dingen te doen en woonden wij helaas? Al in Almere, dus ja… de Toerist, zegt mij niets, weet wel dat er iets zit, hahaha maar nooit geweest verder, wel de pont op, naar Driehuizen, laatste keer was met mijn dochter en mijn opa en oma en mijn nicht… dat deden we gewoon voor de leuk trouwens, ook meteen weer terug, hahaha deed mijn opa al met mij.

   Hans in Harlingen, hmmmm ik ga eens even zoeken dan…. ben zover alleen nog op het Dok geweest, bij de Wilhelmina en even op een terrasje in de buurt en het strandje.. maar verder nog niet, is nog wel een planning 😉

   Like

   • Ahhh Morgaine …. dat roeibootje en dan varen … Tieners met verkering …. ik hoef niet verder te vertellen toch 😉
    De toerist is de enige uitbater OP de dijk voor zover ik weet .. de rest zit aan het water ,,
    Driehuis en vandaar naar de pont .. Pont vaart van IJmuiden naar Velsen Noord ..
    Ik ben erg benieuwd naar je blog over IJmuiden …

    Geliked door 1 persoon

    • Het blog van IJmuiden of een deel ervan, komt morgen, verwacht er maar niets van, hahaha was het laatste stukje en al rond etenstijd, kortom… dat werd een grrrrrr momentje ergens. en we waren het zat.

     Like

 4. Ik vind dat je het goed hebt getroffen, een lieve man en hond, ik word daar ook vrolijk van.
  Vond ons contact ook erg mooi, maar ik ben helaas cronies ziek. Hans

  @ ik ben een slechte slaper, ook niet op de dag.
  Daarom het ik de tweede graads technische leraren opleiding kunnen doen, een volledige baan en ’s avonds naar school en ’s nachts studeren.
  Maar ik merk nu dat mijn lichaam het opgeeft.

  Geliked door 1 persoon

  • De hond is van zijn dochter, die gaat vandaag weer naar huis 😉 Ons contact was ook niet om te daten wat mij betreft, maar gewoon om elkaar te leren kennen in het echt, meer was het echt niet toen 😉 En was en is ook heel erg mooi!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s