Zondag 1 september: Spaarndam 1

spaarndam1

Spaarndam is een dubbeldorp in de provincie Noord-Holland dat bestaat uit Spaarndam-West (officieel geheten: Spaarndam gem. Haarlem), gelegen in de gemeente Haarlem en Spaarndam-Oost (officieel kortweg: Spaarndam), gelegen in de gemeente Haarlemmermeer. De grens ligt bij de Grote Sluis aan het Noorder Buiten Spaarne.

spaarndam2

Spaarndam ontstond rond een dam bij de monding van het Spaarne in het IJ, die Graaf Floris V van Holland hier in 1285 liet aanleggen. Vanaf 1280 zijn er sluizen in de de dam, waarvan de Kolksluis de oudste is.

spaarndam3

Het plaatsje leefde van de tol bij de dam in het Spaarne, en vooral ook van de visserij. Het Ambacht Spaarndam lag ten zuiden van de Velserban, en had een oppervlakte ongeveer 265 morgen (= circa 225 hectare). Van 1812 tot 1927 was Spaarndam een gemeente. Deze ging in 1927 op in de gemeente Haarlem. Spaarndam-Oost is in de tweede helft van de 20e eeuw gebouwd in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Deze ging in 2019 op in de gemeente Haarlemmermeer. Tegenwoordig is Spaarndam een forensenplaatsje met enig toerisme. Er bevindt zich nog een palingrokerij. Spaarndam-Oost heeft de meeste inwoners.

spaarndam4

Het gedeelte op de linkeroever van het Spaarne (Spaarndam-West) is het oudste: hier bevindt zich de Kolksluis uit de 13e eeuw. In de zomer van 2009 is deze sluis tijdens de verbouwing van de Grote Sluis weer in gebruik genomen onder auspiciën van Hoogheemraadschap Rijnland, maar bediend door vrijwilligers. Hiermee is dit de oudste nog dienstdoende schutsluis van Europa.

spaarndam5

spaarndam6

spaarndam7

spaarndam9

spaarndam10

spaarndam11

Bron: Wikipedia (daar staat nog veel meer, waar ik geen foto’s van heb nu. 

Later meer, mijn persoonlijk verhaal over Spaarndam.

 

11 thoughts on “Zondag 1 september: Spaarndam 1

  • Mocht je ooit aan deze kant komen? Dan echt Sjoerd, zeker voor jou… lees je in, er is zelfs een gemaal ergens, en landje van gruijters, forten etc, en ik ben nog langs een trafo huisje gekomen, maar daar konden we niet stoppen helaas 😉 Wie weet, ga ik nog weleens in mijn eentje met OV erheen of zo.

   X

   Like

 1. Spaarndam, een Haarlem-plaatsje, waarvan ik de naam ken weet ik niet.Misschien omdat we HET Spaarne zeggen ipv DE Spaarne. Met name de sluis zal iets bijzonders zijn.
  Zo te zien is het wel een bezoek waard, wie weet…

  Geliked door 1 persoon

  • hahaha, ik weet het niet, waarom jij dit wel kent in je hoofd, maar verder… is het de moeite waard? Als je ook nog verder de Houtrak in gaat, of mee neemt dat je ook naar Ijmuiden kunt, of Haarlem in… Ik kan niet zo goed zien hoe je hier een hele dag, tenzij terras zitten… door kunt brengen, of wandelen, of fiets mee… maar ja, ik weet niet beter… hahaha komt morgen, mijn persoonlijk verhaal over Spaarndam 😉

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s