Friesland: De Merskenheide 1

merskenheide1

Merskenheide is een natuurgebied van heide en bos onder beheer van Staatsbosbeheer. De ontstaansgeschiedenis van Merskenheide begint in de hoge middeleeuwen, toen het beekdal van het Koningsdiep en omliggend gebied voornamelijk uit hoogveen bestond.

merskenheide2

Het hoogveen werd in de hoge middeleeuwen ontgonnen voor de landbouw. Maar door de ontginning kwamen de onderliggende dekzandruggen steeds meer tevoorschijn. Deze onvruchtbare dekzandruggen waren niet geschikt voor landbouw en degradeerden al snel tot heidegrond.

merskenheide3

Door de komst van kunstmest werd in het begin van de 20e eeuw het meeste van de heide door particulieren in kavels van ongeveer 30 hectare opgekocht en ontgonnen als landbouwgrond. De Merskenheide is waarschijnlijk ontkomen aan deze ontginning door de hoge dekzandkop in het veld waardoor het ongeschikt was om te bewerken. Dankzij deze dekzandkop heeft de Merskenheide ook de ruilverkaveling zo ongeschonden doorstaan.

merskenheide4

De Merskenheide is dus van oorsprong geen natuurgebied maar een gedegradeerd stukje cultuurlandschap uit de middeleeuwen.

merskenheide5

Mersken is Fries voor marschen of marsland, wat zoveel als laag en drassig land betekent. De gronden rondom het Koningsdiep worden zo op oude kaarten genoemd. De straat De Mersken is pas in de jaren 60 in het kader van de ruilverkaveling aangelegd.

merskenheide6

Bron: Wikipedia

Wat eigenlijk over Ureterp gaat…

merskenheide7

Ureterp (Fries: Oerterp) is een dorp in de Nederlandse provincie Friesland. In 2019 had het 4.798 inwoners. Na Gorredijk is het hiermee het tweede dorp van de gemeente Opsterland.

merskenheide8

Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Selmien en Ureterp aan de Vaart.

merskenheide9

Er wonen in Ureterp veel forensen, een gevolg van de gunstige ligging ten opzichte van Drachten (6 km) en het knooppunt Drachten van de A7 van Heerenveen naar Groningen en de N381 van Drachten naar Emmen.

merskenheide10

De bron, is dezelfde link als eerder aangegeven. Oerterp, Ureterp, ik kom er tegenwoordig met grote regelmaat. Dan is het nog wel een stukje fietsen hoor naar deze heide… Wat ook weer in de buurt van Siegerswoude is, Wijnjewoude is er ook heel dichtbij.

merskenheide11

Ik ben een beetje lui nog… geniet nog na, vandaar even zo, tekst met wat foto’s om te starten, het is nog langer niet alles…

merskenheide12

Het stukje waar ik hier sta, was voorheen ook een wandelpad, ben er eerder geweest dit jaar? Vorig jaar al? Goh… ik kan al bijna zeggen, een jaar samen met Liefste… als vanzelf, heel natuurlijk… 1 date als gewoon een vriendin, ik neem je wel mee dan… ik laat het je wel zien dan… oké… bijna… nog net niet… waaronder ook deze heide dus… bijna… een jaar geleden dat ik kennis maakte met dit stukje heide… oa…

Later zeker meer, alleen… ahum… Di Mario krijgt gelijk… het wanneer? 😉

 

22 thoughts on “Friesland: De Merskenheide 1

 1. De Merskenheide is zeker heel mooi om te zien. De gouden rand van zand is zeker apart. Holletje in zand rand is zeker konijnenhol? Of anders. Je ziet ook daar ook veel heide te zien. Zand hebben aparte kleur. Mooie foto’s heb je gemaakt uit Friesland. Te ver voor ons. Je had een leuke wandeling gemaakt. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik ben er niet ingekropen maar ik denk het wel, er zitten er velen, er rende er zelfs eentje voorbij later, dat verhaal komt nog 😉 Te ver? Je kunt er ook overnachten in de buurt, hotels, B&B’s zat in de buurt… zo grappig, mensen gaan naar het buitenland alsof het normaalste zaak van de wereld is, maar binnen Nederland…. is het te ver…

   Like

 2. Oud-Friesland, erg mooi. De bloeiende heidevelden maken een landschap af, ik zie het hier ook.
  Op school leerden we al van dit soort gebieden, ook schijnt bijzonder te zijn.

  Geliked door 1 persoon

  • Als je om je heen gaat kijken… dan is Schotland, het enige deel zover wat ik ken als ook met heidevelden… The More…. heet het daar dan 😉 Weet niet of het zo is, maar zover… heb het nooit opgezocht of zo, dus ja, het is best bijzonder heidevelden 😀 groot of klein… Wat je vooral nodig hebt, is zand natuurlijk 😉

   Geliked door 1 persoon

 3. Wat een prachtige omgeving, nooit geweten dat je dat in Friesland kon vinden.
  doet me denken aan de Soesterduinen, maar dan verder weg. Hans

  Geliked door 1 persoon

  • Klopt, en in Groningen ook, veel rustiger ook, omdat toeristen richting bollenstreek gaan, hahahaha Wanda komt er al jaren van Wanda’s Wereld…. blog…

   Like

Reacties zijn gesloten.