Bij Vlieland: Droog vallen op het Wad 2

Wadden-droogvallen58 (1)

Deel 2 van het droog vallen op het wad, ~klik hier, voor het hele verhaal algemeen~.

Ik begin gewoon maar even met een naar mijn idee mooi plaatje, daar kunnen ze nog varen, wij dus niet meer zo ongeveer. Het enige wat ik nog ga vertellen, de regels. Toen we eenmaal vast zaten, kwam de groep aan dek en kregen we de regels mee.

Wadden-droogvallen58 (3)

Deze bal werd hoog gehangen zodat we vanaf het wad, als je het was op ging, dat hoefde niet, je kunt ook aan boord blijven. Zodat je van verre kunt zien waar ‘jouw’ schip zich bevind. Je mag niet verder dan een meter of 200 zo uit mijn hoofd van je schip af het wad op. Dit nu ivm de springtij en het opkomende water jou echt kan verrassen!

Wadden-droogvallen58 (9)

Je MOET iets aan je voeten hebben qua schoenen, omdat dit niet in de planning stond, werd het even schipperen met wat aan boord was en wat wijzelf bij ons hadden, ik had mijn croqs dus thuis gelaten, hier komt het water nog tot de kuiten, het kon een uurtje later wel eens helemaal droog zijn, maar zeker ben je nooit! het werd dus nog even een puntje of ik wel van boord kon gaan dan… gezien ik vooral mijn slippers bij mij had voor de nacht en ochtend, en overdag mijn golfschoenen droeg met name.

Wadden-droogvallen58 (10)

Hou elkaar in de gaten en blijf liefst ook bij elkaar, zie je zeehonden liggen? Dan ben je verplicht om een bepaalde afstand te houden, je mag er niet zomaar naar toe!!!! Anders krijgt de schipper eventueel bij controle op zijn of haar flikker… Kortom, luister echt naar deze regels! Je doet het samen, en het is bijzondere natuur waar jij op visite bent! Een stukje Unesco Erfgoed!

Wadden-droogvallen58 (8)

De schipper bleef aan boord, en houdt ons wel in de gaten en ook het water natuurlijk. Anderen bleven aan boord en lagen heerlijk in de zon aan dek. En ik, ja wat zou ik… Is het zo ook al niet mooi? Doch, de dame in de verte had waterschoenen van Harriët te leen gekregen en zij kwam terug later, toen was het droger rond het schip, ik hoefde niet zo heel ver en toen we ergens gingen kijken, zei ik nog, ze zijn wel erg ver met zijn allen….

Wadden-droogvallen58 (5)

Dat bleek dus ook, ze waren te ver, bijna op de andere zandbank, nu lagen daar de zeehonden dus te dichtbij maar ook te ver van ons schip af. Er werd dus een toeter los gelaten, en als die gaat, hadden wij te horen gekregen, waar je ook bent, dan moet je direct terug komen! En het maatje/matroos was nog aan boord, die ging hen maar even halen, om te vertellen dat ze iets te ver waren gegaan, dat kan gebeuren, in dit moois, ook al zie je dit nu nog niet… kun je al snel dwalen, echt heus waar!

Wadden-droogvallen58 (13)

De groep kwam terug, kinderen helemaal blij en toen zei Harriët mij dat ik haar waterschoenen kon dragen, toen besloot ik toch maar heel voorzichtig om ook af te dalen als laatste en eigenlijk alleen een rondje schip te doen. R. gaf nog tips mee, rondje schip moet kunnen Suus… maar pas op, daar zit de schroef dus…  moet je eventueel even omheen. Ik daalde af en liet mij betoveren… gewoon… kijk maar mee…

Wadden-droogvallen58 (11)

shadow.s109

wilhelmina.s61

wilhelmina.s62

Wadden-droogvallen58 (14)

Dit is het achtersteven dus… hier besloot ik, omdat ik het wel heb geprobeerd, om niet echt rond te gaan.. maar terug langs dezelfde kant en nog even… nou vooruit dan…

wilhelmina.s63

Wadden-droogvallen58 (16).jpg

Op het wad dus, zo mooi!

En dan deze, mensen echt, ik kwam niet meer bij, deze vloog met recht het beeld in toen ik klikte, per ongeluk… actie foto ten top in bijna macro!

Wadden-droogvallen58 (15)

En nog even…

wilhelmina.s65

wilhelmina.s68

Prachtig om te zien, en zo gek ook eigenlijk om zo te staan… Inmiddels kwam de vloed ook alweer op, iedereen aan boord, de andere gasten met name, de Duitse gasten, wilden al veel eerder dat ik terug zou komen, vloed kwam op! Maar ja, ik had de info van de schipper dus deed ik rustig aan, maar nu was ik wel klaar, ooit een volgende keer, beter voorbereid, met waterschoenen standaard mee eventueel! Ga ik dit zeker nog wel een keertje meemaken. I’m sure.

De tijd, was er inmiddels naar dat Harriët het voor gerecht wel bijna klaar had toen ik weer aan boord kwam, werd de tafel gedekt, we zaten net, toen schokten we even. De schipper stond op, we hadden net ons voorafje op, en ja hoor, vloed was sneller dan het schema aan gaf en we kwamen los! Dus konden we weer varen. In samenspraak besloten we de rest van het diner te bewaren tot we in de haven waren van Vlieland, ik bleef dacht ik gezellig beneden, maar echt hoor.. Harriët stuurde mij het dek op met camera, ‘je vaart maar 1x de eerste keer Vlieland binnen Suus!’ Ja, dat is waar… en wederom, zonsondergang zette in… maar dit stukje… is voor later…

Wil je meer weten, je kunt ook dagtochten met BBQ bijv. boeken of gewoon een dagtocht, voor families of … verzin het maar, en vraag het ze gewoon! ~wadgenieten.nl <—- klik~ volgens mij zag ik de eerste tochten voor 2020 ook al voorbij komen, ben niet zeker, gewoon even kijken, sparen en alvast boeken 😉

18 thoughts on “Bij Vlieland: Droog vallen op het Wad 2

 1. Wij gingen vaak vanaf een zandplaat met een sleepnet wat garnalen vissen. Nu mag dat allemaal niet meer, maar het was altijd een hele leuke beleving. Dan op het schip de garnalen koken en pellen. Echt geweldig. Die regels worden best nog wel eens overtreden, zeker hier in Zeeland. Hier verdronk onlangs ook weer iemand en anderen konen maar net gered worden.

  Geliked door 1 persoon

  • De regels die overtreden worden, dat is eigenlijk gek dat er dan weinig controle is? ga ik vanuit dan… Op het Wad zijn ze echt heel streng en ook al doen passagiers het, jij als schipper krijgt de boete… Dat laatste is ook niet zo mooi natuurlijk, mensen denken vaak iets te makkelijk over open wateren, zie het ook overal om mij heen… het is geen zwembad…

   Geliked door 1 persoon

  • Oh ja! Zeker weten, dit is denk ik… de trip van het jaar voor mij, al hebben we nog een eer 6 maanden te gaan, je weet nooit wat er in het verschiet ligt 😉

   Like

 2. Een unieke en onvergetelijke ervaring. Prachtig de foto’s! Ik ga zowat iedere zomer eens meevaren richting de zandplaten hier voor de kust. Dan zie je de vele zeehonden die liggen te zonnen van vrij dichtbij, maar op de zandplaat zelf ben ik nog niet geweest.

  Geliked door 1 persoon

  • De zandplaat zelf, ja dat is toch wel bijonder hoor, heel erg gek gewoon… het leven ook wat je tegen komt, en dan ligt… voor je voeten wat je anders niet ziet!

   Geliked door 1 persoon

 3. Aan het droog vallen op het Wad, heb ik ook leuke herinneringen.
  Dan gingen we vislijnen uitzetten. (1974)
  Wel zo slim de bal in de mast, de vloed kan snel opkomen.
  Schoenen moeten wel goed vast aan je voeten zitten anders blijven ze steken in het wad.
  Het wad is zeker een uniek natuurgebied, je heb het ook geroken.

  Ot. Je verzoekje ligt op de muzikale Bank voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

  Geliked door 1 persoon

  • Wat is er met die geur dan… nou goed… het ruikt er naar zee, net als Zandvoort vroeger en nu nog als ik aan kom, ik ben ook aan Zandvoort en Bloemendaal op gegroeid als kind, ahahahaha

   Like

 4. Beide afleveringen nu gelezen.Erg mooi en duidelijk, ook de foto’s.
  Deze omgeving is nieuw voor me, we kwamen er nooit aan toe.
  Het lijkt me schitterend, je gaat er zin in krijgen en zou zo een vakantie boeken. .

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.