Terschelling: De Engelse Furie/de vergeten ramp

terschelling34

Na enige tijd genoten te hebben van mijn uitzicht hier, in mijn eentje, het was er echt helemaal stil en rustig, niemand te zien, besloot ik verder omhoog te gaan, want dat kon. Het was niet ver meer en ik zag… Wat je boven ziet. En onder…

terschelling35

Het lijkt niet zo spectaculair, en eigenlijk heb ik de foto’s nog zo genomen dat het ‘lijkt’ of ik alleen ben, maar ahum… hier liep het dus vol met mensen… nou ja, het viel nog mee, het zal nu en straks wel drukker zijn nog. Dringen zullen we maar zeggen hierboven, maar hier zag ik… toch nog een prachtig schouwspel, uitzicht over het dorp, en de zee erachter… wauwie!

terschelling36

Niet dat hier de Wilhelmina ligt hoor, die masten, maar daar aan die kant liggen wij wel ergens, even verderop, meer bij de Brandaris.  Een contrast als deze, zelfs op Zandvoort heb ik dat nog nooit zo gezien, of andere badplaatsen waar ik echt wel kwam vroeger.

terschelling37

terschelling38

Ik wist niet waar ik kijken moest, om mij heen, natuurlijk, maar om mijn eigen as heen draaiend, zag ik zoveel, en toch besloot ik om een paar stappen te zetten naar de andere kant, richting het Groene Strand en daarachter uitzicht weer. Dat lag nu achter mij en toen vond ik… dit…

terschelling39

De wat? De Engelse Furie… 1666

En daaronder…  waar ik zelfs op kon staan als ik wilde, wat vele mensen vast ook doen, omdat het er voor ligt…

terschelling40

Natuurlijk begon ik te lezen, furie, Engels, hou mij dan maar eens tegen, echter is dit verhaal minder leuk dan je verwacht, minder spookachtig dan je zou denken. Het is gebeurd, een grote ramp op Terschelling, en het enige wat ik kan denken, ‘waarom weet ik dit niet van onze Nederlandse Geschiedenis….’ Waarom moest ik over de communisten leren, de Russen… Ons land, kent nog zoveel historie, wat nog niet eens zolang geleden is.

terschelling44

En ik kijk nog eens… dit dus allemaal, ooit weg… 2000 doden…

Holmes Bonfire, De Engelse Furie,

Op 19 en 20 augustus 1666, midden in de Tweede Engelse Oorlog (1665-1667), viel een Engelse vloot onder leiding van schout-bij-nacht Robert Holmes het zeegat Vlie tussen Vlieland en Terschelling binnen. De verbannen Nederlandse kapitein Laurens Heemskerck wees de weg. De Engelsen vielen achtereenvolgens een vloot van 150-170 voor Vlieland voor anker liggende koopvaarders en het dorp West-Terschelling aan. Beide gingen in vlammen op.

terschelling45

Terschelling:

De Engelsen kregen de mogelijkheid tot op de Waddenzee door te dringen, omdat Cornelis Tromp en De Ruyter ruzie hadden, de vloot in Zeeland lag en de aandacht van Johan de Witt in Den Haag was gericht op ritmeester Buats verraad. Oost-Vlieland werd gespaard door een hoosbui die het Engelse kruit nat maakte. West-Terschelling werd bijna geheel vernietigd door een door de Engelsen aangestoken brand die door oostenwind werd aangewakkerd. In het dorp gingen ongeveer 240-250 van de bijna 300 huizen verloren. Pas na 20 augustus werden troepen naar het Noorden van Holland gestuurd om een landing (die daar niet kwam) tegen te gaan. De nagelnieuwe kerk en vuurtoren de Brandaris bleven gespaard. Na het rampzalige gebeuren kwam het tot opstootjes bij Michiel de Ruyters huis in Amsterdam. Vondel wijdde treurdichten aan het gebeurde.

Bron: Wikipedia

terschelling41

Ik moest mij even omdraaien… Even de andere kant op kijken, ook al liepen hier wel mensen, zaten er wel mensen, toch was er nog een rust. Gelukkig wel.

terschelling42

En het huisje, dit is het huisje wat ik al vanaf zee zag, en dat kun je dus gewoon bezoeken, niet van binnen misschien, maar wel via het pad wat aangelegd is, je kunt erheen, ik heb staan twijfelen, maar vond het zo ook wel mooi…

terschelling43

Nog 1x de kitemannen… achter mij, nog hoger dit keer… en ik besloot om nog even te genieten vanaf het plateau wat er ook ligt, voor het uitzicht denk ik zomaar over West Terschelling heen.

terschelling46

terschelling47

terschelling48

Ja, natuurlijk sta ik nog naast het nu nog lege plateau, wil ik weten in de zomer tijd? Hoe druk het hier kan zijn? En ik bedenk mij, hoe zou het zijn om hier dan te wonen? Je kunt immers geen kant op, in Amsterdam, de Wallen, hetzelfde probleem, maar daar zou je nog kunnen gaan, al doe je dat niet natuurlijk, je woont er!

terschelling49

Ik zie het licht, het blauw, de kerk… de zandbank… de wadden… ik geniet…

terschelling50

Uniek dit… voor mij…

terschelling51

En dan, besluit ik over de meer gebaande paden, voorzichtig naar beneden te gaan…

~ Later meer.

Ps,  wist je dat? Zeilschip wilhelmina ook mee doet aan zeilraces en jij kunt boeken om mee te gaan en zo onderdeel te worden van de actie?  Kijk op hun eigen pagina van wadgenieten.nl voor meer info.

 

16 thoughts on “Terschelling: De Engelse Furie/de vergeten ramp

  • Ja, ligt het nu aan mij ook, of komen die verhalen ineens zo los.. van de slavernij dus ook, dat leer je ook niet op school, althans, niet in onze tijd, werden we boos om de Amerikanen omdat ZIJ slaven hielden… bleek het wereldwijd te zijn…

   Like

 1. Op Terschelling ben ik nog nooit geweest, maar je log nodigt wel uit.
  Een interessant stuk geschiedenis, ik hou daar wel van.
  De Brandaris heeft zich wel bewezen. Hans

  Geliked door 1 persoon

 2. Nu is het eiland waar ik woon het allermooiste natuurlijk maar Terschelling is ook niet lelijk 🙂 Ooit eens in een verleden geweest denk ik. Ik ben er weer maar ga niet alles lezen wat ik gemist heb. Dat zou me teveel tijd kosten.

  Geliked door 1 persoon

  • Hahahaha, dat kan ik mij voorstellen 😉 Van het eiland, ik heb geen idee, ik denk dat je er even moet zijn om dat uit te zoeken, ben je ook al op alle andere geweest? 😛 Welcome home and back, en snap ik ook… ergens heb ik een paar keuzes gemaakt qua lezen 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s