Even tussendoor, gestopt met roken

dijk7

Even wat foto werkjes van voor het weekend zeilen. Gewoon een vrijdagmiddag/avond, zonsondergang op de dijk tussen Almere en Lelystad, tot aan de maximacentrale ergens. Niet alles tegelijk, maar even… wat anders, en ook even van mij aftikken.

dijk8

Prachtig toch? Bij Lelystad haven is dit, wat is dat veranderd sinds de laatste keer dat ik daar was, meer dan 15 jaar geleden ook vooral… wat vliegt de tijd. En zo ook nu. Wat kan er veel veranderen in een korte tijd, maar ook hier, plekken en plaatsen waar ik voorheen vaker kwam, omdat ik een partner had met auto en elke avond thuis kwam.

dijk10

Toen moest dit nog gebouwd worden, toen ik weer alleen kwam te staan, vrije wil en eigen keuze. Beste keuze ever die ik toen heb gemaakt. Veel verwerkt, veel over mijzelf en het leven geleerd. Hoe het werkt, de magie, de dankbaarheid, om te stoppen met slachtoffer te zijn.ย  Jij maakt de keuzes van alledag, in je denken vooral, je doen en laten.

dijk12

Prachtig he, die kuifeend. Oplettend, want zijn jongen zwemmen er ook, zo meteen zien jullie dat.

Ooit rookte ik als een ketter? Of viel dat wel mee, ik heb geen idee, ik weet wel, dat ik in een half uur lunch pauze of zo, wel 3 shaggies kon rollen en weg roken, niet van tevoren gedraaid. En ja, ik rookte shag! Dankzij mijn moeder ooit, ik kreeg een keuze toen ik begon met roken en zij erachter kwam.

~dat was toen nog eigenlijk vrij normaal, om erbij te horen, ging je roken, ik was nog laat, gezien de rest op school~

dijk11

Ahw, de toch best al grote jonge kuifeenden. Anyway, ik rookte dus, en met stress en op andere momenten als het niet goed ging, ging ik alleen maar meer roken. Het werd een survival, naast mijn eigen kind voeren, was het pakkie shag erg belangrijk, meer belangrijk dan voedsel.

dijk15

Dat klinkt als een verslaving niet? Dat is het natuurlijk ook, dat wist ik al jaren. Ik had ergens jaren terug al gemerkt, als het goed gaat/ging, dat ik dan veel minder behoefte had aan roken. Inmiddels kwamen er mensen die niet rookten in mijn leven, of mocht ik in de auto’s van familie leden niet meer roken. Zo leerde ik te stoppen met roken tijdens langere reizen ook. Op de plaats van bestemming, dan vroeg ik wel of zocht ik even een plekje op om te roken.

dijk17

Dankzij, Merlijn, voor mijn oude garde, jullie weten het nog wel ๐Ÿ˜‰ Ging ik telkens meer verwerken en rookte ik telkens minder en minder. Alleen dat laatste stukje… dat lukte mij net niet, als ik er teveel over na ging denken, rookte ik ook direct weer meer, dus wist ik;ย ‘Er komt een dag, dat ik het gewoon laat liggen en het zat ben!’

dijk19

Wat zich al met grote regelmaat resulteerde in het feit dat als mijn shag op was bijna, het niet zo erg was als ik in de avond even niets had. Dat ik de volgende dag, soms zelfs pas in de middag, nieuwe ging halen. Hmmmm… En toen kwam B. ook nog, we rookten samen, maar bij hem, liet ik het ook ineens liggen… goed bij thuis komst, of als hij weg was… Dan stak ik wel weer op, maar de dag was meestal al om.

dijk23

Hierboven is een vrachtwagen op de dijk naar Enkhuizen hoor.. precies in het zonlicht…

Zo leerde ik, dat ik een hele dag sauna met B. door kon komen zonder te snakken naar shag…. dat was bijzonder, en was ik al erg trots op!

dijk24

En toch… dat aller laatste stukje, lukte mij net niet, en toen kwam er ook een nieuwe relatie om de hoek kijken….ย  Een roker… yep, Pitcher heb ik het over, en die rookte nog volop.. en ook in zijn auto.

dijk25

Het gekke is, dat ik het altijd vies heb gevonden om in een auto te roken, toen ik nog niet rookte, en achterin zat vroeger, kreeg ik zelfs koppijn, maar het raampje open… uhhhย  ๐Ÿ˜‰ Nou goed, dat is altijd gebleven, en wat hielp? Als ik zelf mee ging roken, kortom in de auto roken, doe ik alleen, of deed ik alleen, als de ander(en) iets op staken, dan bleef de hoofdpijn uit.

dijk26

Dus heb ik vorig jaar zomer, weer meer gerookt dan ik al deed, ik zat bijna weer op mijn oude volume van 3 pakjes in de week.. vanuit verveling, omdat anderen het deden, vooral vanuit verveling… sorry! Anyway… het liep dus niet, en het was beter om te stoppen, wat niet loopt, en slecht voor jezelf is, moet je gewoon accepteren en door naar het volgende stukje ervaring.

dijk27

Liefste kwam nota bene bij Pitcher aan tafel zitten op een middag… mjah, dat kan gebeuren, was niet de bedoeling, en Liefste vertelde zelfs dat hij helemaal geen tijd had voor een vrouw in zijn leven, right?

~proest~

Nee, ik wist het toen ook nog niet, dat kwam later pas… Liefste kwam hier klussen bij mij thuis, de vaatwasser was stuk, en hij is nogal handig met van alles, Liefste dus… Dus legde ik het probleem voor, en of hij wilde komen kijken, dat ik wel koffie had, en dat hij altijd mee kon eten, dat was een deal.

dijk28

Goed, Liefste nam mij mee naar Texel… gewoon een paar dagen samen als vrienden optrekken, hij had de logeerkamer ook schoon gemaakt, en opgeruimd! Lief hoor…

~proest~

dijk29

Ik rookte nog.. maar wel direct weer minder… toen bleek al dat Liefste nooit heeft gerookt, maar hij zei er weinig van verder. Ja, zonde… bla, maar goed… ik rookte weer minder, automatisch… fijn!

dijk30

Liefste vertelde mij, dat hij vrouwen die vanille sigaartjes roken, wel stoer vindt…. dus ging ik over op.. juist… en inderdaad, hij vond het sexy en het leek er even op dat ik nog minder ging roken. Ergens… weer meer, ietsje maar… kortom… nope…

dijk34

Toen ben ik maar eens naar de huisarts gegaan.. of de assistenten, ik kreeg een afspraak met een coach… 1 gesprek en bestelling van champix, en ik moest maar komen zodra ik het in huis had. de champix dus…

dijk37

Echter had zij mij al zo goed voor gelicht tijdens het gesprek, vertelde ik haar, dat het net het laatste setje was, dat ik iets nodig had, anders dan wat je bij de drogist kunt kopen. Ze vertelde over de valkuilen, en deze deelde ik met mijn Liefste. Om daarna een datum te zetten, 18 december 2018… voor mij een bijzondere datum.

dijk38

Ik begon eraan en het werkte vrijwel direct, met af en toe nog … ik heb wel zin… en er was gezegd, dan gewoon doen ook! Dus kocht ik nog 1x een blikje van 5 sigaartjes…

En daar genoot ik ook van, om op 30 december de laatste heel bewust op te roken… en daarna… was het klaar!

dijk39

Boven, is de ondergaande zon, even tussendoor, nog nooit eerder is mij dit zo gelukt of heb ik het zo voor mijn lens gekregen… aan het water is echt zo anders dan vanaf mijn balkon.

dijk41

Officieel, is mijn stopdatum dus 18 december, en ik realiseer mij NU pas, dat het vandaag 18 mei is, dat het exact 5 maanden is… dat ik gestopt ben met roken… Ergens telde ik de dagen nog… nou ja.. niet echt… maar op de kalender, omdat mensen het vroegen in het begin…

dijk42

Anyway, ik weet de datum ergens, en dat het dan vandaag exact 5 maanden is maar de dagen tellen doe ik niet.. allang niet meer… Geen idee dus, en ooit zei Pitcher tegen mij.. je bent pas echt gestopt met roken…

Als je niet meer weet wanneer je gestopt bent en stopt met tellen…

Ik ben dus al een heel eind onderweg…. omdat ik de dagen allang niet meer tel…

dijk43

Als de artsen het nu vragen,, dan zeg ik al… ergens midden december… ongeveer… ja 3 maanden champix… en Liefste, nou ja, dat zeg ik niet hardop ๐Ÿ˜‰

dijk45

Ja, mist in de sloot… prachtig, voor mij bijzonder om dan te kunnen vragen, wil je even stoppen? Op dit soort plekjes kom ik bijna niet met de fiets… dat is gewoon te ver…

Anyway… is het makkelijk? Op vele dagen wel, nul gedachten …. en soms, heel soms.. ja, als het gezellig is, of ik even iets minder lekker in mijn vel zit… maar dan, zie ik wel weer iets wat ik kan gaan doen, en dan ga ik dat doen, is het moment ook weer voorbij.

Echter, ga ik heeeeeeeel eerlijk zijn! De Laptop… het bloggen, schrijven, foto’s bewerken…ย 

DAT is mijn meest lastige en moeilijkste moment! Dan zit het er nog in, om een peuk op te willen steken….ย ย 

dijk47

Kortom, weten jullie meteen, waarom ik eventueel wel een blog neer zet, en soms dus even tijd nodig heb om weer weg te zijn, en niet direct jullie te komen lezen… ๐Ÿ˜‰

Daarom, ga ik na het publiceren van dit stuk… weer even wat anders doen! Huishouden, naar buiten…ย  want Liefste is er even niet dit weekend, werk… ook lekker! Voor even, hahaha Kan ik weer even gaan haken bijvoorbeeld.. het wat, komt later.

Ik wens iedereen een heel fijn weekend toe! En nee… het valt mijn collega’s zelfs op.. ik zeur niet, omdat ik gestopt ben en zij nog niet… sterker nog… i don’t even mind! Ik zit er gewoon tussen… Alleen thuis, ja dan vraag ik wel, of mensen even naar buiten willen gaan.

 

Advertenties

28 thoughts on “Even tussendoor, gestopt met roken

 1. De datum voor mij zal ik altijd wel onthouden. Ik ben namelijk gestopt op 1 april. Maar ik moest wel even goed nakijken en rekenen hoeveel jaar het nou geleden was. En voor mij is het dus al meer dan vijf jaar. volhouden nu he…. want je moet nog lang zoveel mooie foto’s blijven maken.

  Love As Always
  Di Mario

  Liked by 1 persoon

 2. Dertig jaar heb ik gerookt. Op het laatst een pakje shag per dag. Verslaafd aan nicotine was ik alleen nog maar met roken bezig.

  Oudjaarsavond 1999 om 23.45 uur stak ik mijn laatste sigaret op.

  Dit Millennium heb ik nog niet gerookt.
  Wel zie ik bij rokers wanneer zij weg lopen om even te roken.
  Ik loop dan soms mee voor het kletsje wat daar bij hoort.

  Succes met jouw vervolg!

  Wel foto’s blijven maken ……

  Vrolijke groet,

  Liked by 2 people

 3. Oh Suus, wat geweldig! Ja, ik heb ook gerookt, begonnen toen ik 17 was en ik ben al gestopt toen in 29 of 30 was. Weet het ook niet meer precies. Een paar keer teruggevallen. De valkuil was een pakje sigaretten kopen als ik een feestje had of vakantie. Ik dacht dan รฉรฉn pakje, dan stop ik weer, Maar dat werkte dus niet bij mij. Heb er toen het eenmaal echt goed ging ook nooit meer naar getaald. Hou vol meissie! XXX

  Liked by 2 people

  • Ik kan mij dat helemaal voorstellen, zolang dat zo is? Lekker blijven stomen! Jij moet doen, waar jij je goed bij voelt! Dit is voor mij ook nul garantie dat het zo blijft, voor nu… lukt het ๐Ÿ˜‰

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s