Wadgenieten #3: de Tsjerk Hiddesluizen

wadgenieten.nl2

Ik vertelde al eerder, dat ik langs een aantal bruggen voer en dat ik dacht dat ik er nog eentje ging passeren, maar nee, dit bleek een schutsluis te zijn. Val je nu pas binnen? ~kik hier voor part 2~   Dit was voor mij natuurlijk helemaal bijzonder, ook hier, had ik het weleens gezien vanaf de wal, vooral de verschillen van hoogten, dat leerde ik eigenlijk pas echt, toen ik in Almere kwam wonen. Ook al groeide ik praktisch op langs Zandvoort en Bloemendaal, de duinen lagen er gewoon, dat was gewoon zo, maar nooit eerder had ik mij echt bezig gehouden met hoogteverschillen. De dijken in Nederland, waren altijd gewoon bescherming…  Klik eventueel op een foto voor groter en in slideshow te zien.

 

wadgenieten.nl64

De Tsjerk Hiddessluizen zijn schutsluizen bij Harlingen in de provincie Friesland.

De sluizen werden gebouwd in 1951 en zijn genoemd naar Tsjerk Hiddes de Vries. De sluizen liggen tussen de haven van Harlingen en het Van Harinxmakanaal en zijn belangrijk voor de binnenvaart. Er ligt een brug over het buitenhoofd van de sluizen in de N390.

wadgenieten.nl65

wadgenieten.nl66

Er zijn twee sluiskamers. De noordelijkste, de “Grote sluis”, heeft een formaat van 130,0 bij 12,0 m. Deze kan verdeeld worden in twee kolken van 50 en 80 m. De drempel ligt op -4,40 m onder NAP aan de buitenzijde (d.w.z. aan de Waddenzee) en -3,88 m onder NAP aan de kanaalzijde. De zuidelijke van de twee kamers is veel kleiner, en heet dan ook de “Kleine sluis”. Deze is 49,5 m lang en 7,0 m breed. De drempel ligt op -2,72 onder NAP aan de buitenzijde en -2,20 onder NAP aan de binnenzijde.

wadgenieten.nl78

Een bijzonderheid is dat de sluizen ingericht zijn om ook te kunnen dienen als spuisluis bij laag water. Via het Van Harinxmakanaal wordt op die manier (mede) de waterstand in de friese boezem bepaald.

De brug en sluis kunnen via de marifoon worden aangeroepen op VHF-kanaal 22.

 

Oh ja, Bron: wikipedia ~klik~ 

Heel erg bijzonder in elk geval om dit laatste stukje mee te maken. Later die avond, in het donker helaas, zou ik er met de auto overheen rijden, dat wist ik niet van tevoren, ik word tegenwoordig zo vaak verrast, ik heb gewoon een super liefste!

wadgenieten.nl79

wadgenieten.nl74

wadgenieten.nl77

wadgenieten.nl82

wadgenieten.nl83

wadgenieten.nl84

Wolkom in Fryslan. We zijn door de sluis heen, en nu op naar de ligplaats in Harlingen.

Waar ikzelf overigens morgenavond (donderdag), mijzelf ook weer zal melden, ja ja, om dan door mijn Liefste gedropt te worden aan boord weer, en zondag of maandag komt hij mij weer halen… Zelf blijft hij aan wal, omdat hij moet werken, zul je altijd zien 😉

Er werd namelijk al gevraagd, ben je nu echt weer terug? Ik wilde volmondig ja zeggen, maar ahum… Ik ben weer even weg, het Wad op met Wadgenieten.nl.

Trouwens, jullie zouden ons kunnen volgen het komende weekend, sinds heel kort hangt er een webcam aan boord van de Wilhelmina, en kun je lifecam mee kijken…. ~klik hier, voor de lifecam: Heel Holland Zeilt~ 

Ik zeg voor nu even, voor iedereen, een heel vrolijk Pasen! En tot ergens na het weekend, denk ik 😉 Of, wie weet, hou mijn instagram in de gaten: @morgainespassions volg je mij nog niet? Klik op volgen en merk vanzelf waar ik mij bevind 😉

 

 

 

19 thoughts on “Wadgenieten #3: de Tsjerk Hiddesluizen

 1. Di Mario heeft gelijk! Er knippert een licht en er wappert een touwtje maar dat is het dan ook. Dus blijkbaar wordt er nu (22:20u op woensdag) niet gevaren door de Wilhelmina. Veel plezier!

  Liked by 1 persoon

 2. Het is indruwekkend om laten zien hoe deze mensen hoe doet. Sluizen is altijd wel werk aan. Jou foto’s zie je duidelijk. Knappe tocht hebben deze mensen gedaan. Leuk voor jullie. Mooie foto’s. Fijne dag.

  Liked by 1 persoon

 3. Leuk, ik kan nu zien wat voor een weer het er is 😛 Maar ik heb zoveel andere dingen te doen dan van het w-end naar een webcam te turen op de pc, dat gaat ‘m niet worden.
  Ik was me al heel jong bewust van de hoogte verschillen. Niet per se omdat we altijd bij water woonde maar ook vaak met het schip via Rotterdam gingen. Dan ontkom je er uiteindelijk niet aan door sluizen te gaan.

  Liked by 1 persoon

  • Ik bedoel… Amsterdam… Ijmuiden, daar zijn ze toch ook, volgens mij sta ik zelfs op een foto hand in hand met mijn opa voor de vele vissersboten van toen in IJmuiden, hahahaha Maar ja, als je dat niet vertelt wordt… en van de dijken wel… 😉 En cam turen, lol… dat is echt voor hen die niks te doen hebben 😉

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s