Een fotoreportage met geduld zonder statief. ~autodidact~

ekster8

In alles wat ik doe, ben ik zwaar autodidact, dus ook met mijn fotografie. Naar aanleiding van gisteren, waarin ik jullie om jullie mening vroeg, ~klik hier~.

Wil ik jullie laten zien hoe het er soms aan toe gaat als ik iets spot en de tijd krijg om dan ook foto’s te maken. Hier zit namelijk een ekster mooi te zijn… right? En natuurlijk heb ik ingezoomd en wil ik de vogel zo groot mogelijk in beeld, zo dichtbij mogelijk wat men ook wel macro noemt, maar in dit geval niet macro genoeg.

ekster9

Kijk, we hebben al een onderkant in beeld ๐Ÿ˜› hahaha, ja ik durf dit te laten zien hoe het eraan toe kan gaan, zonder statief, want natuurlijk ben ik onderweg naar totaal iets anders en staat mijn statief thuis, welke ook lam is hoor, maar als het moet, werkt het nog wel ๐Ÿ˜‰

ekster10

Yesss, ik heb hem in beeld! Maar dit kan beter, en echt, dan klik ik, zoek opnieuw, zie hem niet, uitzoomen en vinden en weer inzoomen… tevreden ben ik gewoon niet! Het waarom? Geen idee, maar zo moet het niet.

ekster11

Dit is alweer een heel stuk beter, en klopt ook nog zelfs, als het moet. De gulden snede, waar ik vroeger toen ik nog klein was, nog nooit van had gehoord en pas leerde toen ik ging tekenen met Merlijn… Pas ik dit nu toe? Ja, maar dan zwaar op mijn intuรฏtie zoek ik het juiste beeld op zoals ik het mooi vind.

En toch, ook al heb ik de ekster erop, het is nog niet goed genoeg en ik probeer nog meer stabiel te blijven staan, dit vergt ook kracht van je armen hoor, trust me, dus alleen maar goed voor mij. De tijd nemen is soms ook nog wel een dingetje, omdat ik bij vogels en vlinders vooral bang ben, dat ze zo weer weg vliegen en dat ik mis.

ekster12

En dit, als ik het verhaal niet zou vertellen zoals ik nu gedaan heb, de foto die ik gekozen zou hebben om als enige te laten zien. Echter vind ik het leuk om ook eens te laten zien hoe een foto serie bij mij tot stand komt, vooral als het om de natuur gaat. Dingen die stil staan en blijven staan, dat is een stuk makkelijker natuurlijk. ๐Ÿ˜‰

De enige regel die ik als kind al leerde van mijn ooms vooral… en later mijn man, nu ex man… fotografeer met het licht mee! Zon in de rug het liefst, en dat is de enige regel die ik nog altijd bij bepaalde onderwerpen in gedachte hou. Ook al is het ook een sport geworden in het nu, omdat het kan… om soms juist ertegenin te fotograferen.

Ik geef zelf al aan, dat ik zelf de laatste foto zou kiezen om te laten zien als ik had besloten er slechts eentje neer te zetten, ik kan dezelfde vraag aan jullie stellen als ik gisteren al deed. Welke van die twee laatsten zouden jullie kiezen?

Ik ben benieuwd, een na laatste, of de laatste.

 

 

26 thoughts on “Een fotoreportage met geduld zonder statief. ~autodidact~

 1. Goedemorgen,

  Ben aan het oefenen met je camera. De laatste 3 foto is mooi geworden. Even uit proberen. Het is je toch wel gelukt. Ik heb hele kleine compact camera. Ik kan geen grote camera hebben. Fijne dag gewenst.

  Liked by 1 persoon

 2. Ik ben absoluut ook autodidact maar dat heeft zo weet ik nu pas een paar weken heeft ook zo zijn reden. Het viel vroeger al op dat ik tienen haalde met wiskunde en dan maakte ik de sommen ook nog totaal op mijn eigen manier ๐Ÿ˜† Ik houd me aan geen een regel wat fotografie betreft alleen als ik de mogelijkheid heb met bewerken gebruik ik het gouden punt als dat de foto beter maakt. Op de eerste foto zit de ekster bijna in het gouden punt en dat is beter omdat de foto’s niet geheel scherp zijn. Dat wat je wil laten zien in het gouden punt plaatsen, laat onze ogen daar naar kijken. ๐Ÿ™‚
  grts.

  Liked by 1 persoon

  • Zo grappig, dat jij begint over wiskunde, zelfs dat heb ik niet, want naast autodidact, heb ik dyscalculie, is dat nu niet bijzonder dan? Dat ik dan toch, op deze serie na, wat ik dan ook eens expres laat zien, toch met goede foto’s thuis kom? Ik denk er niet eens bij na, zelfs bij het bewerken niet, daar kijk ik alleen of de kleuren wel kloppen, zo niet, haal ik die op… dat kun je ook weleens hebben, dat ze minder kleur hebben dan er werekelijk was, of de hue en saturation iets ophalen, dat bekijk ik dan per foto, maar het altijd gebruiken? Nee, en verder, ook het afsnijden doe ik tegenwoordig amper meer, hahaha

   Liked by 1 persoon

 3. Goede morgen lieve Morgaine en een fijn week gewenst.
  Ik zou net zoals jij ook de laatste foto kiezen, vraag me niet waarom maar deze is mo de beste, gulden snede of niet. Het gaat er om dat je de ekster perfect in beeld wist te brengen en dat is je aardig gelukt!

  Liked by 1 persoon

  • Dank je wel, en ja ik doe eigenlijk alles ook al heb ik wel een kleintje, zonder statief… heb hem ooit een keertje mee genomen op de fiets, maar uiteindelijk… bleef die meer in de tas dat ik hem eruit had en opzette.

   Like

 4. Eksters zijn best moeilijk om goed op de foto te zetten …dat spier witte met dat diep zwart maakt het moeilijk..
  Ik licht dan vaak het witte wat op …en maak de schaduw lichter zodat er een oog zichtbaar word en toch de lucht zijn kleur behoud …
  Jaha dat heb ik mezelf aangeleerd whahahaha
  Mooie hobby is het foto’s maken , je blijft bezig en je blijft leren

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s