Samhain (Keltisch Nieuwjaar) & The Chilling Adventures of Sabrina op Netflix

samhain8

Brightest Blessing aan iedereen! Of je nu wel of niet een wiccan of pagan bent. Ik stuur mijn blessings naar iedereen op die het wil ontvangen.

Ik heb het er niet veel of vaak over, de meeste mensen weten niet eens dat ik een wiccan ben, dat hoeft ook niet, want het komt op wanneer nodig, en zo niet, dan ben ik gewoon wie ik ben, mijzelf, en ik geloof op mijn eigen wijze en manier zonder anderen lastig te vallen.

Toch, wil ik vandaag op deze voor ‘ons’ wiccans en pagans bijzondere dag iets achter laten, laten weten dat ik het zeker weten vier, elk jaar opnieuw. Al jarenlang. Er zijn helaas nog heel veel mistanden over ‘hekserij’ te vinden online en zo kom ik aan bij Netflix en een nieuwe serie die er sinds 26 oktober op staat. Ik heb hem al gezien zelfs, en wacht nu op seizoen 2.

Het gaat over heksen en een coven… het punt is, dat ik al heel snel zag, dat het niet over echte heksen gaat, maar over satanisme, en dat is wel heel iets anders, een geloof die ook bestaat en heeft misschien overeenkomsten, alleen is het 1 gewijd aan eventuele anderen en de natuur, en het ander op basis van egoïsme, heel kort door de bocht dus.

Waar Samhain voor staat?

Datum: woensdag 31 oktober 2018
Land / gebied: Wereld
Soort: Traditioneel
Religie: Natuurgodsdienst

De viering van Samhain (Keltisch Nieuwjaar) begint traditioneel bij zonsondergang op de avond van 31 oktober.

Rond deze tijd vinden we nog meer feesten zoals Halloween (31 oktober), Allerheiligen (1 november), Allerzielen (2 november) en Dia de los Muertos (Mexicaanse dag van de doden). Allemaal feesten met eenzelfde thema, namelijk de dood. De viering van Samhain begint traditioneel bij zonsondergang op de avond van 31 oktober. Veel feesten beginnen ’s avonds. Dit is afkomstig van de Kelten, die de dag met de avond in plaats van de ochtend begonnen.

Tijdens dit feest is de scheiding tussen de dodenwereld en onze wereld flinterdun. Er wordt dan ook geloofd dat de doden tijdens Samhain weer op deze wereld aanwezig zijn. Het is het ‘feest der doden’. Dit maakt Samhain tot een geschikt moment om de overledenen te herdenken en te eren. Op Samhain wordt de tafel weer gedekt voor overleden gezinsleden. Symbolische wijze kan er voedsel op het altaar worden geplaatst (evenals bijvoorbeeld een bord met servet om aan te geven dat de overledene welkom is om ‘aan te schuiven’). Ook buiten kan er voedsel achter worden gelaten voor de doden.

Veel paganisten zien Samhain als een nieuwjaarsfeest. Samhain was namelijk het Keltisch Nieuwjaar.

Bron: klik hier

Anyway, ik wens een ieder een heel fijn nieuwjaar toe 😉

 

14 thoughts on “Samhain (Keltisch Nieuwjaar) & The Chilling Adventures of Sabrina op Netflix

 1. Oh die serie zag ik voorbij komen in aanbevolen voor John en de tegenpartij. Ik denk niet dat het echt iets voor mij is. Ik geloof er niet zo in eerlijk gezegd. Het lijkt me sterk dat je even met een knip de lampen aandoet, of de radio laat spelen. Lol.
  Wel leuk allemaal natuurlijk, want er zijn genoeg mensen die er wel in geloven.
  Voor mij is het pas 1 januari nieuwjaar 😛
  fijne dag

  Liked by 1 persoon

 2. Happy Halllween en een gelukkig Samhain!
  De serie hebben we binnen een dag uitgekeken, en alhoewel het een toffe serie was, stoorde ik mij soms aan het verkeerd aftekenen van satanisme.. maar het is en blijft een serie die gewoon graag kijkers wil bereiken.
  Ik wens je een warm jaar toe, vol gezondheid en geluk!

  Liked by 1 persoon

  • Ja he? Van het satanisem, nu weet ik daar niet al teveel van, maar ik weet dat het vredig is, dat je anderen ook met rust laat, en puur voor jezelf bezig bent… zoiets, maar goed, ik weet het niet, maar ik ben ook zo bij om dingen met ene korrel zout te nemen 😉 Happy Halloween dear sister en Blessed Samhain! ❤ En dito, een heel warm liefdevol jaar met groei, voorspoed, geluk en gezondheid! ❤

   Liked by 1 persoon

 3. Goede morgen lieve Morgaine, want zelfs als je een witte heks zou zijn, blijf je voor mij een schat van een vrouw!
  Goed dat jij hier eventjes de punt op de i zet want over Samhain ofte Halloween wordt veel flauwekul verteld, bijvoorbeeld dat het een typisch Amerikaans feest zou zijn. De oorsprong ervan is inderdaad in de Keltische cultuur te vinden en dat zouden we moeten koesteren want hun religie had respect voor de natuur en Moeder Aarde in tegenstelling van de later ontstane godsdiensten die de mens de alleenheerschappij over alles wat op deze aardbol leeft geeft, met alle rampzalige gevolgen van dien…

  Liked by 1 persoon

 4. Deze serie hebben wij nooit gezien. Het wel goede serie om te zien in de film. Best wel erg eng. Helaas hadden wij ongeveer maand geleden opgezegd. Maar wel kunnen veel later weer aanmelden. Nu even niet. Onze broer krijgt morgen de eerste behandeling. Het word zwaar voor der. Word in Amsterdam gedaan. Maar het is alleen zijn leven rekken. Daar moeten wij rekening houden. Voor jou word januari goede jaar om te kijken naar netflix. Fijne dag verder. 😉

  Liked by 1 persoon

 5. Zelf heb ik heb ook niks met Halloween, maar moest wel lachen in de show dat ik er ook helemaal niks van weet.
  Dus ik heb er maar wat lees werk op nageslagen.
  Dus ook jij een Brightest Blessing. Hans

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s