Koningsdag in Koudum

PP-Koudum2

Als jullie dit zien en lezen, dan ben ik alweer in Koudum te vinden. De Grutte Pier Cup is dan aan de gang. Vraag mij niet wat het precies is. Grutte Pier, die naam hoor ik nu overal en nergens vallen.

PP-Koudum1

De grootste held uit de Friese geschiedenis is zonder enige twijfel Pier Gerlofs Donia, beter bekend als Grutte Pier (Grote Pier). Deze beroemde boer uit Kimswerd maakte zich begin zestiende eeuw hard voor een onafhankelijk Friesland. Hij ligt begraven in de Martinikerk van Sneek. Wie was Grutte Pier?

Wil je alles lezen ~klik dan hier~ Tevens de bron. 

PP-Koudum3

Ik heb er zin in! Nu even terug naar Koningsdag. Pitcher had mij vertelt dat het om 1 ronde zou gaan. Deze wedstrijd steekt net weer even anders in elkaar dan een normale. Iets met vlaggetjes en de handicaps en zoveel slagen voor alle 18 holes, maar beter is het om het in minder te doen en dan speel je door tot je alle slagen verbruikt heb en steekt daar je vlaggetje bij.Wie het verste komt, heeft gewonnen. (Mocht je het nu niet snappen, dan is dat oké, hahaha, het is dat ik het gezien heb nu.)

PP-Koudum4

Dit keer, wil ik jullie meer van de baan zelf laten zien. De history is best bijzonder. Deze baan bestaat uit 3 weilanden namelijk. Titia de gastvrouw en Lammert de gastheer, hebben een ruïne gekocht ooit, en daar kwamen 3 weilanden bij. De Gemeente was blij hiermee, en samen hebben zij het oude huis afgebroken en iets nieuws neer gezet. En wat voor een clubhuis plus woonhuis. Prachtig mooi!

PP-Koudum5

Vanaf het terras, als je strategisch kunt gaan zitten, kun je twee van de drie weilanden zien. Het derde ligt achter de bomen, of het tweede stuk van de baan. Hier ligt dan ook het pad langs. Vrij wandelen. Dat is het enige wat de gemeente heeft gezegd, de wandelpaden erlangs, moeten vrij blijven voor iedereen. Hiermee zie je dus ook nul hekken om de baan heen, en kan het wel zo zijn, dat toeristen het even niet zien en ineens midden op de baan staan.

PP-Koudum6

Er is zoveel te zien, hier zien jullie een stuk van het vrije wandelpad, en de sloot is een afscheiding tussen de baan en het pad. Ondertussen leer ik de regels en hou mij aan het pad, soms best jammer.

PP-Koudum7

Pitcher vertelde mij, dat de buizerd weer terug is, ergens tussen hole….. en hole …. Ik ging even spotten, deze buizerd is zo brutaal namelijk, dat hij rustig de baan op komt vliegen om de spelers te verjagen. En zo… kwam ik per ongeluk Lammert zelf tegen en raakten we even in gesprek.

PP-Koudum8

Rechts is Lammert,  hij heeft net zijn eerste slag geslagen. Vlak hiervoor, ons gesprek, over de buizerd, en hoe hij ooit met de golfwagen erlangs wilde rijden en de buizerd midden op het pad stond. het beest bleef staan, wat moet je nou? Lammert vertelde aan mij, dat hij zo indringend keek, niet links of rechts ging en hij maar veilig stil is blijven staan. De vogel niet heeft uitgedaagd. De buizerd is twee jaar weg geweest, maar is door spelers alweer gespot. De gekke buizerd wordt hij al genoemd.

PP-Koudum9

Ondertussen, nam Lammert mij ook nog mee de baan op. ‘Maar dat mag ik nu niet?’ Jawel, kom op, en ik liep met hem mee naar 1 van de vijvers, waar 15 grote vissen in zwemmen. Waaronder 1 steur. Ik heb er eentje half gezien, het water prachtig helder. Dit zijn nu de kleine dingen waardoor ik mij meer dan welkom voel.

PP-Koudum10

Daarna nog even samen met anderen gekletst die even moesten wachten tot de tee weer vrij was, of de afslagplaats. Daarna ging ik het pad weer op en dorst ik zelfs een ander paadje in te slaan en deze weg te volgen. Dat komt later. 😉

PP-Koudum11

Nog 1 foto van de baan zelf, een impressie gewoonweg. Ook al speel je zelf niet. Als toerist of bezoeker van Koudum, zelfs de mensen zelf van het dorp zijn altijd van harte welkom om op het terras of binnen langs te komen. In de zomer komen er veel fietsende toeristen wat eten en drinken. Ze hebben een kaart, welke geweldig is volgens Pitcher.

Zelf heb ik nu 1x mee gegeten in de cadans van de Pitch & Putt wedstrijd, daar zit meestal eten en wat drinken bij. En ook ik mag dan mee en ga mee in het koud en warm buffet. En ik kan jullie vertellen, dat het zeker de moeite waard is om daar een hapje te gaan eten of drinken. je bent er altijd welkom! Ook als je niet speelt. En naast fietsen, kun je er dus ook prachtig wandelen, vrij en open.

Ik zou zeggen, als je er in de buurt bent? Maak gerust die Pitt stop en voel je thuis! 

Zo zag ik gisteren een echtpaar met hun jonge kinderen ook even voorbij komen, want ook voor kinderen is er plaats en ruimte om uitgebreid zowel buiten als binnen te spelen. Dit paar, woont gewoon langs de baan, ik was ze al eerder tegen gekomen 😉 En zo ook, drie dames, die gewoon voor de gezellig op het terras wat kwamen drinken en kletsen. Kortom, het is meer dan Pitch & Putt, het is er gewoon heerlijk toeven.

Advertenties

17 thoughts on “Koningsdag in Koudum

  • Dan ga je ergens toch wel een spel zien of begrijpen, nou ja, hahahaha als ik dan ergens langs de lijn sta dan weet ik op den duur ook wel wat er gebeurd en waarom. 😉 Maar, voetballen deden wij op school al met gym, dus dat wist en weet ik wel.

   Like

 1. Ik zal er vast wel eens in de buurt zijn, maar dan met een ander doel, en als ik daar weg ga wil ik meestal toch wel naar huis vanwege de afstand.
  Ik zal er dus niet snel te vinden zijn, hoewel ik wel kan zien dat het de moeite waard is.

  Liked by 1 persoon

 2. Grutte Pier ken ik nog wel van de geschiedenis lessen.
  De grootste held uit de Friese geschiedenis.
  Dat is fijn toegankelijke wandelpaden, hoor je niet vaak.
  Dan hebben de kinderen een flink speelveld. Hans

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s