Hoogste Terp van Nederland: Hegebeintum

hegebeintum4

Is dit even schrikken? Staat er ineens weer een blog op dit blog. Ik leef nog! Het was even een drukte van jewelste op allerlei vlakken wat ik jullie verder zal besparen. Ik ga gewoon op oude voet verder zoals gewend van mij. En dat is vandaag mijn bezoek aan de hoogste terp in Friesland samen met Pitcher. Ja, dat is helemaal goed gekomen ondertussen ๐Ÿ˜‰

hegebeintum3

Pitcher en ik hadden door privรฉ omstandigheden bij mij, elkaar even anderhalve week niet gezien, wel gesproken, en ik had al eens gezegd, ‘als het weer beter is, dan wil ik weleens naar een terp, of meerdere terpen, die heb ik naar mijn weten nog nooit echt gezien of bezocht.’ En hij wist meteen waar hij mij als eerste mee naar toe zou nemen en dit afgelopen weekend was het eindelijk zover!

hegebentum5

hegebeintum6

Deze terp is niet alleen de hoogste terp, de kerk die er staat is mede de oudste kerk van Nederland, zo heb ik geleerd. Er worden rondleidingen gegeven, anders kom je de kerk niet eens in. En we hadden een geweldige gids!

hegebeintum7

hegebeintum8

Je meld je in het bezoekerscentrum onderaan de terp en daar kost het je 3,50 pp om met de gids alle mooie verhalen te horen wat onderaan al start nog voor je boven op de terp bent. En natuurlijk laat hij de uitzichten ook zien, om te zien hoe hoog je staat.

LIGGING

De kerk staat op de hoogste terp van Fryslรขn (8,8 meter boven NAP), die in de jaren 1896-1930 grotendeels is afgegraven. Vanaf de terp heeft u een fraai uitzicht over het vlakke land met rondom de torenspitsen van de kerken van Hallum, Holwerd, Blija en Ferwert. ’s Avonds is het licht van de vuurtoren van Ameland te zien.

hegebeintum9

Koud was het, met een felle Oostenwind trotseerden wij de weg omhoog, de wind in de rug, dat was nog vrij makkelijk.

EXTERIEUR

Het oudste deel van de kerk van Hegebeintum bestaat uitย tufsteen.ย Het ronde koor is onder de daklijst uitgekraagd.ย In de dertiende eeuw is de kerk naar het westen toe verlengd, in rode bakstenen van groot formaat. Daarin staan ingangen, waarvan de zuidelijke is dichtgemetseld. De hoofdingang bevindt zich nu in de toren.
Vlakbij het koor is een gotisch venster in het grijze tufsteenwerk gebroken (circa 1550). Dit is bij de laatste restauratie teruggebracht. De kerk heeft zeven vensters, waarvan รฉรฉn in de noordmuur, twee in het koor aan weerszijden van de herenbank, en vier in de zuidmuur.

hegebeintum11

We staan nu voor de ingang, de schaduwen waren prachtig, we troffen het met de zon en de schaduwen dus. We gaan de kerk in….

hegebeintum12

Later meer….

Meer info? ~klik hier~ย 

Zit ik nu nog in Friesland, moet ik helaas straks weer naar huis. Daily life is calling again. Komende woensdag is de Lente Fair op mijn werk. Iedereen is welkom vanaf 11.00 uur tot 16.00 uur. Pieter de Hooghstraat 3, Tussen de Vaarten Noord, Almere.ย 

Tot snel!

PS, vandaag is mijn dochter 35 weken zwanger, en ja, dat schiet op ๐Ÿ˜‰ Heel erg spannend!

 

Advertenties

27 thoughts on “Hoogste Terp van Nederland: Hegebeintum

 1. Goede morgen Morgaine en een fijne nieuwe week gewenst waarin het eindelijk lente zal worden.
  Wat een mooie serie foto’s maakte je van die terp en de informatie er bij maakt dit in imo erg interessant, bedankt!
  OT: Blij dat het weer in orde kwam tussen jullie!

  Liked by 1 persoon

 2. Met het stijgen van de zeespiegel is Hoogste Terp van Nederland wel veilig.
  Wist wel dat je er nog was door FB.
  Zo te zien wordt er bij de kerk nog begraven.
  Een speciale plek om te bezoeken. Hans

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s