De Oostvaarders (plassen)

oostvaarders1

Pitcher wilde heel graag naar de Oostvaarders plassen toe, en dat juist in de winter omdat hij de 3 delige docu had gezien op tv. De docu is helaas niet meer online, wel een paar trailers ~klik hier~

Mijn interesse heeft het niet zo, omdat ik mijn mening heb hierover, de dieren die hier gevangen zitten en niet bij gevoerd worden als dat nodig is. Ze kunnen nergens heen, wat nou nieuwe wildernis, wildernis betekent dat ze kunnen trekken, en dat kunnen ze niet.

oostvaarders2

Alleen wat kan vliegen is vrij… Er zijn meerdere paden, we besloten het uitzichtspunt op te zoeken, ik was er nog niet geweest, alleen op het parkeerterrein ooit, maar toen was het bijna 35 graden.

oostvaarders3

Pitcher wilde de runderen met name zien. Ik had er al een hard hoofd in vanaf dit punt… En ik vertelde hem, dat deze ook dichter bij huis te vinden zijn, omdat die ook op een eiland of in een weiland staan, nergens heen kunnen als ze daar zijn uitgezet.

oosvaarders4

We staan aan het begin van info punt en restaurant, en we lopen door, het was nog zacht qua weer, goed te doen.

oostvaarders5

We kwamen op de ‘berg’, het uitzichtpunt, waar het vast en zeker heel erg druk is als het weer beter is. Laat in de middag was het al vrijdag, logisch, omdat hij net uit Friesland was gekomen. En daar staan de paarden, heel veel water tussen ons in, en dit is echt volledig ingezoomd wat slechte beelden geeft met dit weer.

oosvaarders6

Zo ook hier, even ernaast, de herten stonden er ook, maar geen rund te zien, ja wij πŸ˜‰ hahahaha Ik besloot maar even te genieten van de geluiden en van Pitcher zelf die wel genoot.

oosvaarders7

Hij vroeg of ik de docu had gezien, nee, waarom zou ik, best wel negatief, draaide ik mijn verhaal af over Natuur en Almere, pfffffff, sorry πŸ˜‰ Dat is voor mij nul natuur, ik zie nog hoe de bomen zijn aangeplant, rechte lijnen, hij zag het ook…

oostvaaarders8

We kwamen na enige tijd gespot te hebben en te wachten op de runderen, die meer en verder naar het spoor zitten, dat weet ik gewoon, en daar kun je niet komen, om nog even hier te kijken, wat vinden we daar.

 

Gesloten, je kunt niet eens verder nu, dat schiet lekker op, okΓ©, rust voor de dieren… dan gaan we maar weer terug. Op naar huis.

oostvaarders9

Wel erg grappig, is dat wij op de heenweg een grote plensbui over ons heen kregen en op de terug weg ook. Vanaf het moment dat wij er aankwamen werd het droog, brak zelfs nog even de zon door, heel even maar hoor, het bleef droog, tot we weer bij de auto waren, vlak voor we in konden stappen, begon het weer en zijn we in een nog grotere hoosbui terug gereden.

We gaan vast nog wel terug, van de lente of zo. Ik ben meer van het uilenpad en de vlinders denk ik πŸ˜‰

Advertenties

37 thoughts on “De Oostvaarders (plassen)

 1. In de zomer wandelen we er bijna elke dag. Ik ben het met je eens dat het niet de nieuwe Wildernis is, omdat ze geen kant op kunnen. Alles is zo belachelijk bedacht. Ik heb de film ook nooit gezien. Toch is het een mooi gebied om te wandelen en gewoon vlak achter mijn huis.

  Liked by 1 persoon

  • Als je ernaast woont zoals jij doet, dan is het ook vast en zeker een mooie gebied, maar ik zit er echt wel enige km’s vanaf, het viel zelfs Pitcher op, omdat je voor dit punt ook nog een pokke eind moet doorrijden voor je kunt keren om er te komen met de auto, hoever het nog is vanaf mijn huis… πŸ˜‰ Maar ja, ik fiets weer zo pampus en de Noorderplassen in, en ik zei hem al, daar kan ik je garanderen dat je de runderen ziet, whahahaha

   Liked by 1 persoon

    • Ja, weet je mijn verbazing nog, dat jij mij ooit zei, dat je het heel leuk vond juist om hier te komen wonen ooit, dat je eindelijk een tuin had, en speelvelden… ja, dat had ik dus al, afwiselend, vondelpark en bij mijn opa en oma helemaal vrij πŸ˜‰ Toen, besefte ik pas, dat ik het beste van twee werelden mee heb gekregen al vanaf mijn geboorte, draai het eens om … dat je al in oude natuur opgroeit voor de helft en dan deze nieuwe bende in moet, hahahaha

     Liked by 1 persoon

     • Nou nee dat heb ik nooit gezegd ik vond het vreselijk om hier te wonen in begin. We hadden in Deventer ook een huis met een tuin en veel vrijheid, een echte stad, hier was het een Sahara zonder warmte. Maar goed ik woon er nu al zo lang, maar ik merk de laatste tijd dat ik misschien wel weg zou willen, naar t buitenland of zo. Maar eerst mijn kinderen groot ..

      Liked by 1 persoon

      • Oh, dan was het niet jij maar iemand anders, het is tegen mij gezegd, ik dacht dat jij het was, maakt niet uit… Ik kan het mij wel voorstellen nu dus, als je echt uit een stad komt waar je niet buiten kon spelen… En ja, voor nu zit ik goed, als ik ooit nog weg ga, dat dan weer wel, dan met een sugar daddy of zo πŸ˜› wahahahaha

       Like

  • Ik kan snappen dat het voor buitenstaanders aantrekt, maar voor mij dus niet. Laten we zeggen, ik blijf het zien, dat het aangelegd is, dat is voor mij geen natuur, dat moet woest zijn, in feite, nu is dat lastig te vinden hier, de mens probeert gewoon in te tomen, is vaak ook een must want anders… maar dit, nee het trekt mij niet. Doe mij maar oud land. πŸ˜€

   Liked by 1 persoon

 2. Ben het helemaal met je eens. Met natuur heeft het niets te maken. Hier heb je de inlagen. Een groot deel werd verwoest voor de tunnel, en werd een nieuwe inlagen aangelegd. Met een hek er rond zodat alle dat er leeft er niet uit kan.
  Dat hek is wel handig om lui buiten te houden, maar er wordt toch stiekem gestroopt, en dan kunnen de dieren nergens heen. 😦
  grts πŸ™‚

  Liked by 1 persoon

  • Ook fout dus… hier is stropen iets meer lastig denk ik, er zit veel water omheen, dan moet je toch wel een stukkie zwemmen, maar er zitten er ook in het bos natuurlijk… echter die zijn meer vrij, vooral bij Haven, maar ja, daar zijn ze nog steeds met die A6 bezig, dus compleet verstoord nu…

   Liked by 1 persoon

 3. Is dat ook het stuk wat door de NS als mooiste reistraject is uitgekozen? Dat gaat ergens door de ‘ruige natuur’. Dus ik dat traject gepakt, dikke reistijd extra, maar ja… nieuwsgierig hΓ¨.. en wat zie je dan? Zand. Zand. Zand. Regen. Zand. Zand. Zand. Niets voor mij.

  Liked by 1 persoon

  • Zwolle – Almere, of Almere Zwolle, yep, dat is hem, whahahaha Ben er twee keer langs gereden en zat nog aan de verkeerde kant ook, want die kant waar je echt wat ziet zat al vol, iedereen weet het dan ook…. maar ik zie heel veel als ik die kant op ga, echter neem ik nu ook de korte route naar mijn nicht en die gaat gewoon over Amersfoort πŸ˜‰

   Like

 4. Wij zijn er 1 keer geweest…we konden 1 rechte weg volgen met water aan weerskanten….het enige wild wat we gezien hebben …twee edelherten en 1 vos. We kregen ook nog een sneeuwbui op de kop…en we waren klaar met de Oostvaardersplassen !
  In dat jaar is er veel te doen geweest over de massale sterfte in het gebied. Wat wij zagen toen was dat er heel weinig beschutting was voor de dieren.
  Hier bij ons in de duinen is dat beter.
  Maar ook onze duinen ….zijn natuurlijk voor een groot deel aangelegd door de vroegere eigenaar die er dennenbomen planten om genoeg hout te krijgen voor de kachel…
  Herten en reeΓ«n die uitgezet werden voor de jacht !!
  Bij ons is het aantal altijd wel onder controle gebleven door jaarlijks afschot..
  In duingebieden waar dat nooit is gebeurd lopen nu zoveel herten dat ze (bijna) massaal afgeschoten worden.

  Liked by 1 persoon

  • Je moet geluk hebben om daar iets te zien, het is maar net waar ze zich ophouden en waar zij zich bevinden, kun je vaak niet eens bij, dat klopt, daarom alleen al… Maar de die hards zijn er ook, en die zitten er elke dag, en weten waar ze moeten zoeken, net als die ene vogelhut hier, hahaha Van de duinen weet ik ook natuurlijk, is ook afgeschermd, en ja… maar goed, zolang het gebeurt zoals vroeger om de standen op peil te houden, is het goed. Dat is ook nodig, maar hier? Dat bijvoeren is een absolute must, wat je zegt, weinig beschutting en het gras voor de paarden en herten te kort, als er nu sneeuw had gelegen, wat dan… dood op voorhand, bedachte rade.

   Like

 5. Toch zijn er, zoals in veel meer ‘geconstrueerde’ natuurgebieden, elke keer weer nieuwe dieren te spotten toch? Ik vind toch dat het een prachtig natuurgebied geworden is en ja over dat voeren/afschieten of niet zijn de meningen verdeeld. En dat houd je natuurlijk altijd.
  X

  Liked by 1 persoon

  • Nieuwe dieren? hoe dan… kan alleen als ze uitgezet worden of vrij zijn, dus hooguit vogels… welke ook hier en daar de wijken in trekken nu, zoals de ijsvogel al in het park, en de zilverreiger al tig keer hier tussen de eenden zien staan πŸ˜‰ De aalscholver zit al jaren gewoon hier achter, hahaha

   Like

   • Ik bedoel eigenlijk vissen en andere waterdieren. Ik weet dat in Brabant bij de zandexploitaties waar plassen ontstaan die dus totaal geen verbinding hebben met open water, regelmatig nieuwe dieren worden gevonden. Maar dat zal dan wel niet in de Oostvaardersplassen zijn.

    Liked by 1 persoon

    • Oh zo, hahaha geen idee! Van vogels schijnbaar dat ze langzaam komen, zee arend geloof ik gespot in het laatste jaar, dat is bijzonder, maar vissen, ja onder water, die zie ik niet, hahaha πŸ˜‰ Kan hoor!

     Like

 6. Haha jammer dat die dieren rust hebben. Dan maar in het voorjaar terug gaan. Hopelijk ook minder kans op plensbuien om in verzeild te raken. Ondanks dat het aangelegd is ziet het er toch wel mooi uit. Jammer dat het niet dichterbij ligt. Wij hebben ook een paar favoriete wandelgebieden in Limburg die helaas ook niet om de hoek liggen.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s