Echinacea purpurea: De rode zonnehoed: zelf tinctuur maken: recept

zonnehoed2

De indianen uit Noord-Amerika ontdekten de geneeskrachtige waarde van de plant, menige jaren  voor de komst van de kolonisten. Ze gebruikten de plant als  geneesmiddel tegen allerlei infecties en voor het ontsmetten van wonden.

Een grote promotiecampagne kwam op gang toen de  Zwitserse homeopaat Dr. Vogel deze plant naar Europa bracht en ze gebruikte in vele homeopathische middelen.

Talrijke onderzoeken op het einde van de 20°eeuw brachten aan het licht dat actieve stoffen in de plant bepaalde ziekteverwekkers bestrijden, vooral de weerstand en immuniteit t.o.v. bepaalde ontstekingen springt hier naar voren.

zonnehoed1

Moedertinctuur zelf maken van Echinacea – rode zonnehoed
Moedertinctuur van Echinacea (rode zonnehoed)

Ingrediënten:

 • alcohol van 45° (gin, jenever) of zuivere alcohol verdund met water.
 • alle plantendelen van de rode zonnehoed (bloem, blad, stengel, wortel)

Bereidingswijze:
Zoek rond half juli ( de beste periode) gezonde en frisse planten uit. Neem al de

delen van de plant en spoel ze onder zuiver water schoon, vooral de wortels worden goed uitgespoeld zodat ze vrij zijn van aarde.

zonnehoed3

Snij  alle plantendelen in stukjes van 1,5 cm en doe ze in goed gereinigde bokalen (vb lege bokalen van fruitsap). Giet er de alcohol op tot de plantendelen  blijvend onder de alcohol zitten (indien nodig aanvullen).

De bokaal goed sluiten en 4 weken laten trekken, liefst in de zon.

Na deze 4 weken de vloeistof  filteren door middel van neteldoek of koffiefilter. (de Echinacea-moes kan nog wat uitgeduwd of uitgewrongen worden).

De gefilterde moedertinctuur  bewaren in bruine flessen, ergens op een koel en donker plekje. Men kan deze tinctuur gemakkelijk 2 jaar bewaren.

zonnehoed4

Waarom gebruiken?
De moedertinctuur van de plant verhoogt de weerstand  en werkt genezend, denken we hierbij vooral aan  infecties en ontstekingen. Een flinke verkoudheid, keelpijn, bronchitis, sinusitis, griep,… al deze ‘winter’kwalen kunnen  we verlichten en beter bestrijden met een regelmatige inname van de tinctuur. Bij een algemeen gevoel van zwakte, wanneer we met andere woorden vatbaarder zijn voor ziekte is het nuttig de tinctuur voorbehoedend te gebruiken, echter zonder te overdrijven, de tinctuur het ganse jaar door nemen heeft zeker geen zin en is ook niet aan te raden!

zonnehoed5

Wanneer, hoe, wat en waar: gebruik:
Naar behoefte of bij ziekte een 20 – 30 tal druppels tinctuur met zuiver water innemen  en dit 3 maal daags. Deze tinctuur wordt ook goed verdragen door kinderen. Enkele druppels vermengd met vaseline kan men gebruiken als zalf bij ontsteking of slecht genezende wonden.

zonnehoed6

Beter voorkomen dan genezen is meer dan ooit van toepassing wanneer we Echinacea gebruiken, dit wondermiddel  helpt echt!   (volgens de site dan ~klik hier~)

 

Bij de Zonnehoed lijkt het verse gebruik het meest efficiënt te zijn. Dat betekent dat we het blad, de bloem of de wortel zo kunnen opeten, maar praktischer is het om de verse plant te verwerken tot tinctuur. Een eenvoudige tinctuur maken kan door 50gr blad en bloem te laten trekken in 250 cc alcohol van 30 tot 70 % (gewichtsverhouding 1:5), regelmatig schudden.

Een alcoholisch aftreksel maken is dus gemakkelijk, maar toch ook moeilijk. Want, moeten we het vochtgehalte van de verse planten niet meten? Welke alcohol moeten we gebruiken? Hoe is de verhouding tussen plant en alcohol? Met andere woorden, hoe geconcentreerd is zo een tinctuur en hoeveel druppels kunnen we daarvan gebruiken?

Niet voor niks zijn er boeken van 1000 bladzijden geschreven alleen maar over het verwerken van kruiden. Een van die boeken is het HAB, het Homöopathisches Arzneibuch, waar voor elke plant exact beschreven wordt hoe de tinctuur gemaakt moet worden.

zonnehoed7

Voor ons doe-het-zelvers zijn al die berekeningen praktisch gezien niet uitvoerbaar. Maak het dus maar op de eenvoudige manier, maar besef wel dat we het zo nauwkeurig mogelijk moeten doen en dat de kwaliteit van zelfgemaakte preparaten zeer wisselend kan zijn. Soms erg goed en soms zeer slecht! Kennis en ervaring is daarom erg belangrijk.

Zegt ~Mens en Gezondheid~ 

Al jaren en jaren, weet ik niet beter en staan ze hier gewoon in het park, de oogsttijd zou dus juist nu zijn, eigenlijk al iets te laat? Al jaren bedenk ik mij, zal ik? Geen idee of ik het ooit zal gaan doen, Leuk is het wel, om zelf uit te proberen, wie weet, volgend jaar.

Zou jij het aandurven? Om zelf een tintctuur te maken van verse wilde kruiden en of planten? 

 

 

25 thoughts on “Echinacea purpurea: De rode zonnehoed: zelf tinctuur maken: recept

 1. Bramensap ook goed tegen van alles…kijk daar draai ik de hand niet voor om 😜
  Oke..pas een paar potjes CBD creme gemaakt…maar dat is een smeersel..
  Eerlijk gezegd zou ik zelf gemaakte kruidenmiddeltjes niet innemen …juist omdat de verhoudingen en werking goed gedaan moet worden en mijn kennis op dat gebied is nihil

  Geliked door 1 persoon

  • hahaha, mijne dus ook, heb net even met een vriendin zitten kletsen die nog midden in ene opleiding zit 😉 De vraag is hier al, door gekweekte rode zonnehoeden of echt.. milleu buurt schoon genoeg, bla 😉

   Like

 2. Mijn zonnehoedjes (in diverse kleuren) staan hier gewoon mooi te wezen in de tuin. En daar blijven ze ook!
  Ik ben nogal een ongelovige wat betreft alternatieve geneeswijzen.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat laatste, ach ja… zijn er vast meer, zover zijn er heel veel middelen die mij en mijn dochter zeker hebben geholpen qua smeersels en andere spays etc. 😀

   Like

 3. Ik zou het wel aandurven en anders de tegenpartij wel. Echter, voor een paar euro koop je de boel en kun je je tijd voor wat anders gebruiken 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Goede morgen Morgaine. Nee, ik zou het zelf niet aandurven, ik vertrouw liever op mensen die daar bedreven in zijn. Maar wat een interessant log plaatste je hier, ik was daar allemaal niet van op de hoogte en heb dus weer wat bijgeleerd, bedankt! Bovendien maakte je wel heel mooie foto’s van deze al even mooie bloem, het is een plezier om daar naar te kijken…

  Geliked door 1 persoon

  • Uitlaatgassen heb je hier amper, dit park ligt tussen twee flats met alleen fietspaden en wandelpaden, dus hooguit een brommer wat niet mag, afgesloten voor honden ook, bla, maar inderdaad, er zijn trucs heb ik gisteren geleerd om te weten of het schoon is, en dat is het, want er groeien veel korstmossen hier op het beton 😉

   Like

  • Ik raad je wel aan om nog dieper op zoek te gaan naar hoe, wat en waar hoor, kruidensites etc. 😉 De omgeving moet echt schoon zijn, en ik heb al begrepen, dat het doorkweek kan zijn… te oud, bla. (nadat ik dit blog had geplaatst, haha)

   Like

Reacties zijn gesloten.