Kramp in je scheenbenen: hoe ontstaat het.

legs

Van de week in mijn stuk over de hele week ~klik hier~, vertelde ik dat ik een paar dagen last had van kramp in mijn beide scheenbenen, echt allebei tegelijk en geloof mij, dat is niet fijn als het dan doortrekt van je voet af tot aan je knie, je kunt amper nog lopen en als je gaat zitten wordt het nog erger. Nu had ik er al eens vaker last van, maar een stuk minder dan nu, en telkens kon ik er weinig aan verbinden over het waarom.

Toch, dacht ik er niet aan om het eens op te zoeken, tot ik het van de week openbaarde aan jullie, hoe dit kan gaan. Vaak was het ook nog zo, dat als ik al ging terug kijken ik een grote fietstocht had gedaan die dag of enorm veel had gedaan die dag, fietsen, werken, zwemmen, kortom, dat kon heel logisch zijn allemaal. Nu weet ik, dat dit niet zo is, ja het heeft er wel mee te maken maar wat ik vond op internet:

Scheenbeenklachten kunnen te maken hebben met de stand van uw benen, enkels of voeten. Bij bijvoorbeeld een afwijkende stand van de voeten kan er meer rek op de kuitspieren komen, wat sneller een overbelasting geeft. Er is een grotere kans op scheenbeenklachten:

 • bij voeten die naar binnen gekanteld zijn
 • bij platvoeten
 • als uw benen niet even lang zijn
 • bij instabiliteit van de enkel

Daarnaast kunnen de volgende dingen klachten uitlokken:

 • te snel opbouwen van de training
 • lopen op harde ondergrond
 • dragen van verkeerde loopschoenen
 • te lang of te vaak sporten.

Nu las ik als eerste, vooral bij hen die hardlopen, whahaha ik moest lachen, tot ik de stand van de voeten las, en nu klonk het logisch. In de zomer meer last dan in de winter bijvoorbeeld. Logisch? Als het mooi weer is, draag ik slippers, gewone gympjes en niet mijn orthopedische schoenen naar mijn voet gemaakt. ~klik hier~Β .

En mijn huidige schoenmaker plus arts, hadden mij al vertelt dat dankzij toch wel een beetje toch foute eerste orthopedische schoenen, vorige schoenmaker, dat ik nu platvoeten heb… et voila… scheenbeen kramp opgelost…

fashion-lingerie

Wat kun je met scheenbeenkrampen doen!?

Met scheenbeenklachten kunt u wel doorsporten, maar het is goed om de volgende dingen te doen om te proberen de klachten te verminderen:

 • Draag goede hardloopschoenen met voldoende demping.

 • Gebruik eventueel inlegzooltjes als u voetafwijkingen heeft.

 • Train op een zachte ondergrond: liever op bosgrond dan op asfalt.

 • Bouw uw training rustig op.

 • Koelen met ijs op de pijnlijke plek kan verlichting geven.

Nu ik dit weet, kan ik er ook iets op voorhand aan doen, ik zal toch vaker tussendoor mijn goed passende schoenen moeten dragen weer, en ook mijn schoenmaker bellen want mijn schoenen zijn te groot weer, er is weer vet verdwenen πŸ˜‰ Alleen maar goed, vanmiddag dus maar even doen, of morgen, want tegenwoordig moet ik eerst de verwijsbrief brengen of opsturen, en ik ben van het brengen, weten dat het aankomt en aangenomen is πŸ˜‰ En dan is het maar weer afwachten wanneer er tijd is om een volgend paar schoenen te kunnen laten maken.

Nu eerst weer tijd om te gaan zwemmen πŸ˜‰ Ik wens jullie een hele mooie maandag toe!

 

21 thoughts on “Kramp in je scheenbenen: hoe ontstaat het.

 1. Ik heb er echt nooit last van. Wel af en toe spierpijn in mijn kuiten maar dat ligt aan het sporten. Die train ik echt en als ik een keer wat zwaarder train dan weet je het wel.
  Maar kramp? nee, daar heb ik geen last van. Ik rek en strek ook erg veel. Dat helpt ook kramp van spieren te voorkomen natuurlijk.
  grts

  Geliked door 1 persoon

  • Dit hoort ook bij de fibro John, ik krijg dit op hele gewone dagen waarin ik niet eens sport zoals van de week, na 8 km fietsen in totaal en een middagje werken en wat onkruid wieden… rekken en strekken doe ik met grote regelmaat, natuurlijk, moet ik ook, maar dit is gewoon… irritant! πŸ˜‰

   Geliked door 1 persoon

 2. Kramp in mn scheenbenen ken ik niet.
  Ik zit meer met dingen die veroorzaakt worden door een oude hernia en overbelasting .
  Nu al weer dagen aan het sukkelen met mn heup, aanhechtingspijn.
  Maar goed bij alles…schoenen !!
  Slippers , ik heb ze en ze zijn nog leuk ook, maar staan al weer tijden in de kast.
  Wat mij helpt is een stel gympen en als het helemaal heftig is , loop ik op mn wandelschoenen.
  Simpel omdat die laatste mn lichaam dwingen op recht te staan en te lopen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Die kramp in de schenen heb ik inderdaad wel eens na het hardlopen, dus komt niet geheel vreemd over. Verkeerde stand van de voeten, ja daar moet je dan op letten inderdaad. Orthopedische zomerschoenen dan maar? πŸ˜‰

  Geliked door 1 persoon

  • mij recept is enkelhoog, heb ik al eens voor gepleit maar dat kan dus niet, hahaha ik zeur ook al heel lang om pumps, mag ook niet πŸ˜‰

   Like

 4. Ben je dan niet toe aan nieuwe steunzooltjes? Staan de voeten niet verkeerd op je huidige zooltjes (of zijn ze misschien doorgezakt)? Als ik last krijg, ook van kuiten, knieΓ«n, voeten e.d. zijn de zooltjes vaak het probleem.

  Geliked door 1 persoon

 5. Goede morgen lieve Morgaine en een fijne nieuwe week gewenst.
  Ha, nu weten we ook waarom jij zo veel pijn aan je scheenbenen hebt en door onaangepaste schoenen platvoeten kreeg. Gelukkig is er aan het eerste wat te doen en eigenlijk ook aan het tweede met aangepaste schoenen. Ik hoop dus dat het je helpen zal in de toekomst geen krampen meer te hebben!

  Like

Reacties zijn gesloten.