Op naar de Nieuwmarkt (Amsterdam)

nieuwmarkt1

Op de terug weg van mijn ~afspraak~ besloot ik dat er tijd genoeg was om ergens eerder uit te stappen, om verder te reizen naar Amsterdam Centraal, ik had het plan, onder Weesperplein uit te stappen even rondje lopen foto’s maken, en dan het volgende station Waterlooplein, en de Nieuwmarkt kon ook nog wel, dacht ik. Maar ergens bedacht ik mij, ik reis wel met 40% korting maar in de spits mag ik niet op de trein stappen of het kost mij de volle pond. Daarom koos ik ervoor om de tijd in de gaten te houden en niet te blijven hangen en koos onderweg voor de NIeuwmarkt, slechts 1 halte voor Centraal.

nieuwmarkt2

Ganzenhoef is een station van de Amsterdamse metro, gelegen aan de Bijlmerdreef in het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Het bovengrondse metrostation opende op 14 oktober 1977 en maakt deel uit van Gaasperplaslijn 53.

De naam Ganzenhoef verwijst, zoals de meeste oorspronkelijke straatnamen in de Bijlmermeer, naar een historische boerderij of buitenplaats in Nederland. In dit geval een boerderij aan de Vecht bij Maarsseveen (provincie Utrecht). Ten westen van station Ganzenhoef staat sinds 2002 het winkelcentrum Ganzenpoort met daarboven gelegen woningen, dat het oude onder de dreef en parkeergarage gelegen verloederde winkelcentrum Ganzenhoef verving.

nieuwmarkt4

In 2004 werd het station vernieuwd in het kader van het project MetroMorfose. De oude betonnen constructie werd geheel gesloopt en vervangen door een hal en overkapping van glas en staal, ontworpen door Zwarts & Jansma architecten. Een bijzonderheid is de diagonale lift, die parallel aan de roltrappen verloopt. Ganzenhoef was het eerste Amsterdamse metrostation dat een dergelijke modernisering onderging; de grote kostenoverschrijding bij de vernieuwing van dit station leidde tot het stopzetten van het MetroMorfoseproject.

nieuwmarkt3

Het Weesperplein zei mij helemaal niets, behalve de naam, niet wat ik er zou vinden dus die sloeg ik over. Waterlooplein, heb ik nog herinneringen aan, het nieuwe Stadhuis ligt daar, en in 1992 ben ik daar in mijn gedachten voor het laatst geweest om een uittreksel uit het register te halen omdat ik op het punt van trouwen stond. Samen met mijn moeder. Er is weinig meer over van hoe het vroeger was, de vlooienmarkt zullen we maar zeggen, dat komt wel weer een keer, dacht ik.

De Nieuwmarkt, jaaaaaaaa wel van gehoord, maar nog steeds, geen idee, voor mijn idee was ik daar nog nooit geweest, maar natuurlijk gaf mijn moeder aan, natuurlijk wel! Met andere woorden, het grapje is dan steevast en zal dan ook gerust zo zijn, ik zat nog of lag nog in de wagen.  😉

nieuwmarkt5

nieuwmarkt6

Ik kwam uit in de Koningsstraat en wist niet wat te verwachten of hoe dichtbij ik bij het Centrum was… en ik liet mij leiden door mijn ogen, mooie plaatjes die schietwaardig waren voor mijn camera. Lekker afdwalen dus. Alsof je een toerist bent, maar dan wel in je geboortestad.

 

1 klik op een foto en, groter en in slideshow.

Ik was direct al afgeleid door een zijstraatje, de rode deur met dat prachtige groen om vervolgens op een klein grachtje, nee wacht, ‘de brede sloot’ of zoiets uit te komen, ooit was dit een sloot dus. En hey, een oude diamantslijperij! Recht Booms Sloot heet dit straatje uiteindelijk.

nieuwmarkt13

De Rechtboomssloot is al zo’n vijf eeuwen oud. De gracht is vernoemd naar de 16e-eeuwse scheepsbouwer en burgemeester Cornelis Pietersz Boom. Boom, die zelf aan de Rechtboomssloot woonde (op nummers 1 tot en met 3), liet rond 1530 twee sloten, de Rechtboomssloot en Kromboomssloot, verbreden tot grachten om zo zijn scheepswerf op de Lastage met het IJ te verbinden. De Kromboomssloot werd hierbij een dwarsvaart van de hoofdvaart Rechtboomssloot. Zoals de namen al aanduiden is de Rechtboomssloot kaarsrecht terwijl er in de Kromboomssloot een bocht zit.

nieuwmarkt12

De Lastage lag destijds buiten de stadsmuren en was daarom onder dreiging van Gelderse aanvallen. Toen Boom toestemming kreeg om de Rechtboomssloot en Kromboomssloot te graven, moest hij daarom wel toestaan dat bij gevaar de Rechtboomssloot afgesloten zou worden, zonder dat de stad hiervoor schadevergoeding aan Boom hoefde te betalen. Al in 1538 werd de gracht afgesloten bij een dreigende aanval van Gelre. Boom procedeerde tot aan het Hof van Holland in Brussel om zijn gracht open te houden. Het Hof bepaalde in 1565, op advies van Willem van Oranje, dat de afsluitbomen overdag aan minstens een kant open moest blijven, zodat vrij verkeer over het water mogelijk bleef.

nieuwmarkt14

Mjah, op naar de Gelderse Kade, wat ik hier dus nog niet weet, en pas zag toen ik er stond, waar ik kan, zet ik ook graag straatnaambordjes op de foto, welke ik bijna nooit laat zien, maar dat is puur voor mijzelf om thuis info op te zoeken als dat er al is, zo zie je maar weer 😉 Ik heb dus op een uniek grachtje gelopen weer, maar wat is er niet uniek daar in het oudste deel van Amsterdam.

nieuwmarkt17

De Geldersekade was een deel van de eind 15e eeuw gegraven stadsgracht die, samen met de Kloveniersburgwal en het Singel, de Stedegracht rond de stad vormde. De Geldersekade liep vanaf de Sint Antoniespoort (tegenwoordig de Waag op de Nieuwmarkt) naar het noorden en mondde bij de Schreierstoren uit in het IJ. Aan stadzijde (de westelijke oever van de Geldersekade) werd een stadsmuur gebouwd. Op de vogelvluchtkaart van Cornelis Anthonisz uit 1544 is dit goed te zien. Het oostelijke deel dat tot 1585 buiten de stad lag heette Keulse kaai en verder Gelderse kaai maar ook korte tijd Londense kaai of Engelse kaai. De namen ontstonden doordat zich hier steigers bevonden waar de schepen aanlegden naar Gelderland, Keulen en Engeland.

nieuwmarkt18

Nadat de Nieuwe Gracht (de huidige Oude Schans) was gegraven en nieuwe stadswallen waren aangelegd, verloor de Geldersekade zijn functie als verdedigingsgracht. De oude stadsmuur werd gesloopt en er werden huizen gebouwd. Tussen de Geldersekade en de Oudeschans verrees de Lastagebuurt.

nieuwmarkt20

In het water van de Geldersekade, aan de noordzijde van de Nieuwmarkt, werd na 1840 een vismarkt aangelegd (ter vervanging van de vismarkt op de Dam, die moest wijken voor de Beurs van Zocher). De steiger en houten loodsen werden in 1862 vervangen door de stenen Gemeentelijke Vishal, die in 1938 is afgebroken.

Sinds 3 april 1912 heet de hele kade Geldersekade. In aansluiting kreeg het nabijgelegen Leliestraatje de naam Geldersesteeg

nieuwmarkt19

Ik ben dus nog steeds niet echt op de Nieuwmarkt, alhoewel, toen ik mij omdraaide, natuurlijk had ik dit al gezien toen ik vanaf die boom sloot af kwam 😉 Vond ik ineens een gigantisch oud pand genaamd… De Waag!

Maar eerst ga ik jullie nog vervelen met de info over de Nieuwmarkt 😛

De Nieuwmarkt is een plein in het centrum van Amsterdam, tussen de Geldersekade en de Kloveniersburgwal. Het grenst in het noorden aan de Zeedijk en in het zuiden aan de Sint Antoniesbreestraat en vormt het middelpunt van de Nieuwmarktbuurt.

Centraal staat de monumentale Waag. Rondom het plein liggen monumentale panden, veel horecagelegenheden, een supermarkt en het wooncomplex voor ouderen, De Flesseman.

nieuwmarkt21

Er is een dagelijkse markt, op zaterdag een biologische markt, en in de zomermaanden op zondag een antiek-, curiosa- en boekenmarkt. In het voorjaar zijn er, in de week voorafgaand aan koningsdag, de “aprilfeesten” met een buurtontbijt en een nostalgische kermis met zweefmolen, spiegeltent en kindertheater.

De Nieuwmarkt grenst aan de Wallen, Chinatown en de Lastage. Omdat de Nieuwmarktbuurt, met name op de Zeedijk, veel Chinese inwoners en bedrijven kent, zijn de straatnaambordjes in de omgeving zowel in het Nederlands als in Chinese karakters uitgevoerd.

nieuwmartk16

Jullie snappen wel, dat ik er nog lang niet ben, maar hoeveel info kun je opnemen op 1 dag. Soms jammer toch wel, dat ik onderweg niet even met laptop kan gaan zitten om meer bijzonderheden op te nemen en op zoek te gaan naar die panden en pandjes waar ooit… iets heeft gezeten, dat ook ik het achteraf pas lees wat er nog meer aan history te vinden was geweest of is natuurlijk.

Echter, wat in het vat zit verzuurt niet, ik heb nu een verkenningstocht op de bonnefooi gedaan, lees: Ik wist bij God niet waar ik zat of uit zou komen en ben rustig aan op zoek gegaan naar Amsterdam Centraal, dat bleek minder dan een km, en ik kwam nog voor een verrassing te staan toen ik 1 van de steegjes uitliep en stiekem moest lachen, de ‘aha erlebnis’ was daar, hier zit ik, nu weet ik het wel ongeveer 😉

~wordt vervolgd~

PS, alle bronnen wikipedia natuurlijk 😉

Heb jij je eigen stad of dorp/omgeving weleens op toeristische wijze verkend?

Advertenties

31 thoughts on “Op naar de Nieuwmarkt (Amsterdam)

 1. Prachtige foto’s, en je laat een hele andere kant zien van Amsterdam dan de kant die ik ken. Misschien omdat ik normaal gesproken alleen voor concerten in Amsterdam kom.
  In Leiden verdwaal ik na tien jaar nog steeds geregeld, ik ben niet zo topografisch aangelegd. Helemaal niet zelfs, tenzij ik met het openbaar vervoer moet, dan kom ik zonder problemen overal. Maar tussen de steegjes en onbekende straten ben ik verloren hahaha

  Liked by 1 persoon

  • Ik wil jou best leren dwalen hoor, ook door Leiden heen, heb ik al vaker gedaan ook, hahaha al is het nog een rondje wat ik aan houdt, maar samen met jou wil ik best gaan dwalen, van het padje af gaan 😉 En voor Amsterdam geldt hetzelfde, ook daar wil ik jou best rond leiden, in mijn oude buurt, vondelpark, en ook natuurlijk het oude Centrum, ben alleen bang dat je daar dagen voor nodig hebt, lol 😉

   Like

 2. Gelukkig is dit de verkorte versie 😉 Ik kom maar zeldzaam in Amsterdom. Ik heb zelfs nog een paar jaar geleden een rondvaart gemaakt. Heerlijk toch dat dwalen door je eigen stad. Ik heb er diverse keren als toerist door eigen stad gelopen. Daarom ken ik nu wel veel binnendoorweggetjes. Dat is ook wel makkelijk.

  Love As Always
  Di Mario .

  Liked by 1 persoon

  • hahahaha ja absoluut, als je er nog woont wel 😉 Mijn moeder kent ze dus allemaal van toen we er nog woonden, en de logische verklaring is dan ook, zij kwam overal altijd al, maar ja ergens moest ik naar school en deed zij haar dingen in de stad als ik op school zat, dat ging sneller, logisch dat ik die herinneringen dus niet zo heb 😉 Behalve van de wagen, ~proest~

   Like

 3. Ik ben al heel lang niet meer in de stad van Amsterdam geweest, en dat mis ik ook niet. ben nooit gek op amsterdam geweest… vind het vaak vies en stinken. Maar jij hebt mooie foto’s gemaakt, te mooi om eerlijk te zeggen, daar komt Amsterdam mooier op uit dan het werkelijk is. 😉

  Liked by 1 persoon

  • Dat Amsterdammetje, dat heb je goed gezien Dien! Daar is een flinke klap gemaakt, de erop volgende paal stond ook flink scheef maar deze bijna plat en ik stond dus naast een grote basisschool :O

   Like

 4. Leuk, zo dwalen. En Amsterdam vind ik elke keer weer prachtig en verrassend.
  Mijn eigen stad Brugge had, dacht ik, geen geheimen meer voor mij, maar nu ik er niet meer woon en er minder vaak rondloop, heb ik elke keer als ik er weer ben weer iets nieuws ontdekt. Heel gek, wel leuk!

  Liked by 1 persoon

  • Ik denk dat dit ook de key is, er zelf niet meer wonen, dat je anders gaat leren kijken als je dan terug komt, zo is het voor mij wel gestart ooit, mijn eigen kindje nog heel klein, en haar toeristisch op de foto te zetten ooit in mijn geboortestad, in dit geval de Duiven op de Dam vooral, ze kon net lopen, hahaha Nee ze was net 2 jaar oud toen 😉 Toen ben ik gestart met opnieuw kijken als ik terug ga.

   Liked by 1 persoon

 5. Ik wist dus helemaal niet dat jij een geboren Amsterdamse bent.
  Ook ik ben zo’n figuur die dol is op historische weetjes en feitje, dus leuk om te lezen!
  Mijn geboortedorp wordt vaak als lelijk bestempeld, maar ik ga daar binnenkort eens mijn mening over geven op mijn site 😉

  Liked by 1 persoon

  • Ik ben benieuwd! Waar dacht jij dan dat ik vandaan kwam? Friesland? Dat was mijn opa, ik ben de enige ook die in Amsterdam geboren is en deels getogen 😉 Tot mijn 11de jaar 😀 en voor een kwart op Halfweg/Zwanenburg, dorp halverwege Amsterdam en Haarlem.

   Like

   • Ik dacht dus dat jij ergens uit de kop van Noord-Holland kwam. Eigenlijk geen idee waarom. Soms ga je (blijkbaar) online zelf dingen invullen.
    Misschien kwam het ook omdat ik meestal geen klik voel met Amsterdammers. Hahaha.

    Liked by 1 persoon

    • whahahaha dat laatste snap ik ergens wel, maar ik ben die uitzondering op de regel omdat ik 1. de enige ben in de familie die daar geboren is. 2. Een halve indo ben, en daar ligt ook onze gemeenschappelijke liefde voor eten. 3. Omdat ik jou vanaf het begin heb verteld over mijn Friese Opa die uit Boijl kwam. 4. Mijn Noord Hollandse boerinnen oma… 😉 En ja, het is Noord Holland, en Halfweg Zwanenburg ligt onder de rook van Schiphol, dus de kop nee, maar heb wel een oud oom en tante gehad die jaren in Heerhugowaard hebben gewoond… al was ik daar nooit thuis geweest, zag ze altijd bij mijn opa en oma thuis, hahaha 😀

     Liked by 1 persoon

 6. Ik haat het ….Amsterdam ik kom er alleen maar als het echt moet !!
  en dat komt omdat ik er gewoon altijd voor schut sta…
  Dik veertig jaar geleden , zoon in het Binnengasthuis ,opnamen van enkele maanden ….
  En we liepen door Amsterdam om te tijd te doden tussen de bezoekuren door
  Sta ik voor een etalage te kijken….doodmoe….kapot van ellende…versuft denk ik….wij hebben ook zo een kanon thuis op de kast staan…alleen wij hadden er een van dat donkere hout die toen in de mode waren…
  Kijk ik nog eens goed….ik denk…verrek er zit een lontje op….kijk ik nog beter….was het een kaars..en dat kanon was helemaal geen kanon….maar een kaars van een piemel die op zn ballen stond….ik stond dus gewoon bij een sexshop voor de ramen ..
  Ik bedoel maar….
  Paar jaar geleden …Zoon en ik staan in het Rijks museum bij de Madonna met het kind…
  Ik zeg…joh ze heet net als ik ..Maria…
  Zoon en ik kijken elkaar aan …zullen we ook zo ??
  Tuurlijk …dus hij doet alsof hij op schoot zit ….alleen ik trok zn been iets te hoog op…waardoor hij bijna omviel en zich nog net staande kon houden ….aan sokkel…..van de toen wankelende de Madonna met kind….

  Liked by 1 persoon

   • En dan vertel ik je nog niet eens dat ik in 1974 mijn rijbewijs nog niet had…Piet lag plat met een hernia een week of wat ….en ik moest naar het ziekenhuis…Geen probleem …er waren mensen die me er wel even heen reden …Binnengasthuis…lag dus net buiten de Wallen…Ik ga jou niet vertellen hoe vaak ik tegen mijn zin over de wallen ben gereden !!!

    Die Gelderse kade ..die ken ik…daar reden Piet en ik ieder dag overheen ..afslaan en dan via Rusland naar het ziekenhuis …zo reden wij !!
    Maar ja….

    Liked by 1 persoon

    • ja het binnengasthuis, zelf nog nooit geweest, voor zover ik weet, zelf moest ik altijd naar het Wilhelmina Gasthuis, daar ben ik overigens ook geboren, steenworp naast al dit oude Centrum dus 😉 It used to be my playground. Maar in jouw geval kan ik het mij helemaal voorstellen dat je het dan niets vindt, het is de herinnering die het ook maakt…. of in dit geval, opnieuw verkennen daar waar ik geboren ben. het maakt meestal ook verhalen weer los in mijn moeder wat ik er dan wel of niet heb uitgespookt 😉

     Like

     • geniet er maar lekker van suus …de buurt waar ik ben opgegroeid is al lang tegen de vlakte gegaan, net als mn oude school.
      Het lijkt me zo leuk om nog eens door straten te lopen die je uit je jeugd hebt gekend

      Liked by 1 persoon

      • dat doe ik zeer zeker, ook al zijn dingen veranderd, winkels, soms verbaas ik mij, over wat er wel nog zit en ik niet beter weet in mijn oude 2 buurtjes, laat staan het vondelpark natuurlijk 😉

       Like

 7. Bekende namen zie ik op het bord van de haltes.
  Het oude Waterlooplein was wel gezellig met de markt, helaas ook voorbij.
  Amsterdam heeft van die mooie verborgen stukjes en binnentuinen.
  Was een mooie stads trip, komt vast meer. Hans

  Ot. Je verzoekje ligt op de Bank voor de volgende show.
  De Mercedes komt er ook in.
  De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

  Liked by 1 persoon

 8. Wat een mooie inkijk op Amsterdam geef je hier door middel van je ogen en je lens! Ik ben verzot op de stad en ken die dus wel een beetje, maar je slaagde er in me onbekende hoekjes te laten kennen, waarvoor dank!

  Liked by 1 persoon

 9. Wat een mooi en leuk verslag zeg! Ik ben deze keer niet in Amsterdam geweest, maar we hebben wel de toerist uitgehangen in Leiden! Vind ik ook zo een leuke en mooie stad 😀

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s